Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Ewa777 15:19, 05 mar 2016

Już przycięłaś hortensje? ja czekam na krokusy.
Cały tydzień ma być cieplejszy +6-+8'C Ale przeraziła mnie prognoza, ze 18 marca w nocy ma być -10'C! Boję się o moje młodziutkie magnolie
mirkaka 16:17, 05 mar 2016

Ewa777 napisał(a)
Cały tydzień ma być cieplejszy +6-+8'C Ale przeraziła mnie prognoza, ze 18 marca w nocy ma być -10'C! Boję się o moje młodziutkie magnolie

Ewa przycięłam bo Bożenka z Hortensjady przycina. Trudno, będzie co ma być. Też spojrzałam na prognozę, i też mnie przeraża te -10 w nocy. W ogóle 0d połowy marca zamiast cieplej będzie ochłodzenie z temperaturami minusowymi czy my się doczekamy wreszcie tej wiosny? A myślałam że za tydzień będę zdejmować osłony z róż. Niestety trzeba jeszcze czekać
Flower1 16:25, 05 mar 2016

Ewa777 napisał(a)

Kurcze ja tez juz odkrylam , moze trzeba bedzie przykryc na ta jedna noc..ja tez mam pierwszy rok swoja..
Flower1 16:29, 05 mar 2016

mirkaka napisał(a)
Dzisiaj mimo zimna wyszłam do ogrodu u przycięłam hortensje bukietowe. Patyczki wsadziłam do ukorzeniania. Zrobiłam to mimo że krokusy jeszcze u mnie nie kwitną ale u Bożenki z Hortensjady już akcja cięcia rozpoczęła się więc i ja to zrobiłam

Przycięłam również kocimiętkę, stipę zeszłoroczną,szałwie, i uciekłam do domu bo ręce i stopy miałam zlodowaciałe. Może za tydzień będzie już cieplej .

Swietny patent z tymi butelkami ,kurcze ja szalwie obcielam na jesien stipe tez juz obcielam, z miskantanmi i ML jeszcze czekam.
bogumila 16:44, 05 mar 2016

mirkaka napisał(a)
Dzisiaj mimo zimna wyszłam do ogrodu u przycięłam hortensje bukietowe. Patyczki wsadziłam do ukorzeniania. Zrobiłam to mimo że krokusy jeszcze u mnie nie kwitną ale u Bożenki z Hortensjady już akcja cięcia rozpoczęła się więc i ja to zrobiłam

Przycięłam również kocimiętkę, stipę zeszłoroczną,szałwie, i uciekłam do domu bo ręce i stopy miałam zlodowaciałe. Może za tydzień będzie już cieplej .
Podziwiam ukorzenianie hortek.Butelki też stosuję do okrywania roślin wysadzanych w maju do gruntu.Spełniają u mnie funkcję mini szklarenek,bo wiadomo,że maj kaprysi...
mirkaka 17:08, 05 mar 2016

Madziu nie martw się że obcięłaś byliny jesienią, ja o moje się nie martwię, powinny przetrwać te mrozy. Magnolię to chyba lepiej zabezpieczyć przed zapowiadanymi mrozami, szkoda byłoby gdyby pąki przemarzły. Trzeba monitorować teraz pogodę.
Bogusiu próbuję ukorzeniać ale to nie takie łatwe. Niektóre się nie ukorzenią, nie wiem dlaczego ale jedne łatwiej wypuszczają korzonki a inne bardzo ciężko.
Joku 19:37, 05 mar 2016

Gdzie takie mrozy wyczaiłyście? Sprawdzałam w prognozie norweskiej (jest co prawda tylko do 14 marca), ale temperatury lekko na plusie.
UlaB 19:44, 05 mar 2016

Choćby na meteoprogu.... ale na innych tez to pokazują - w okolicach 18 marca mam nadzieje, ze to taki ponury "żarcik"
Margo 21:24, 05 mar 2016

Sprawdziłam na Augustynie, i u mnie ma być do połowy marca na plusie 7-8 st. Może nie będzie tak źle z tymi mrozami? Oby skończyło się na lekkich przymrozkach. Moja magnolia całą zimę nie była okryta, pąki się powiększają i mam nadzieję że wytrzyma bez okrywania ...
mirkaka 07:44, 06 mar 2016

Dziewczyny, właśnie do połowy marca pogoda jest zachęcająca i wydawało się że wreszcie przyjdzie wiosna, dopiero jak pojawiły się kolejne dni to zobaczyłam takie mrozy- głównie w nocy ale w dzień też ma być poniżej zera.
Miejmy nadzieję że często takie dłuższe prognozy się nie sprawdzą i nie będzie tak źle.
Ja w każdym razie ze zdejmowaniem okryw na różach jeszcze się wstrzymam.