Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 11:18, 17 mar 2026

Magara napisał(a)

Ale cudna masa U mnie dopiero z ziemi wychodzą Bardzo je lubię.

Dziewczyny, puszkinie są co roku w lidlu jesienią, w torebkach po 20 albo 25 cebulek, cena nie jest zaporowa, są raczej z tych tańszych cebulowych, tylko trzeba pamiętać

No ja właśnie dawno temu tak kupiłam cebulki ale chyba było ich mniej
mirkaka 11:21, 17 mar 2026

Sonka napisał(a)
Lubię u Ciebie takie gołe rabaty, wtedy dobrze widać aranżacje obrzeży. Nie zdążyłam zrobić prysku olejem, już chyba za późno.
Podziwiam i czekam na następne zdjęcia. Na priv podam namiary i będę wdzięczna za hosty. Co chciałabyś ode mnie? Chętnie wyślę.

Krysiu, nic nie chcę, ja się chętnie dzielę swoimi roślinkami, jeśli mam ich dużo, i tak bym je dzieliła
Na mączlika może jeszcze nie jest za późno, jeśli dasz radę to opryskaj,
TAR 14:17, 17 mar 2026

Podobnie posadzilam swoje rodki, wyczesalam korzenie z tego ogrodniczego torfu, namoczylam 1przez kilka godzin potem rodka, zrobilam mieszanke: kora drobnej frakcji, rozdrobnione igliwie z liscmi dębowymi, dodalam siarke mielona i granulat, duzo obornika, troche maczki bazaltowej i troche gliny, bo tam ziemia dosc jalowa. Na razie mi rosna i nawet kwitna. Ale to jeszcze malenstwa. Nie tak potezny i ladny jak twoj rodek. Niestety z ziemią szkolkowa przenioslam tez chyba opuchlaki, bo widze niektore listki pogryzione.
Co do oprysku, ja tez jeszcze nie robilam, nie dalam rady. Ale jest kilka chlodniejszych dni wiec sie z tym uporam, tak mysle. Moze nawet dzis jak sily znajde.
Kasia_CS 14:48, 17 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Kasiu, witaj, ile to lat Cię nie było? Co u Ciebie, pewno dzieciaczki już podchowane

Ja rozrabiam w ciepłej, ale to pewnie nie ma znaczenia, może masz przędziorka?

Ja raz na jakiś czas zajrzę na forum, ale jak po ogień, przejrzę kilka fotek i mnie nie ma...

Dzieci już większe, ale najmłodsza 4,5 roku Nina, więc nie jestem jeszcze "wolnym ptakiem"

To nie przędziorki, a tarcznik - całe liscie trzmieliny i łodygi są nim pokryte - gdyby nie to, że to taka duża trzmielina na pniu, to by mi nie było szkoda, ale to już takie porządne "drzewko' bylo...
mirkaka 05:18, 18 mar 2026

TAR napisał(a)
Podobnie posadzilam swoje rodki, wyczesalam korzenie z tego ogrodniczego torfu, namoczylam 1przez kilka godzin potem rodka, zrobilam mieszanke: kora drobnej frakcji, rozdrobnione igliwie z liscmi dębowymi, dodalam siarke mielona i granulat, duzo obornika, troche maczki bazaltowej i troche gliny, bo tam ziemia dosc jalowa. Na razie mi rosna i nawet kwitna. Ale to jeszcze malenstwa. Nie tak potezny i ladny jak twoj rodek. Niestety z ziemią szkolkowa przenioslam tez chyba opuchlaki, bo widze niektore listki pogryzione.
Co do oprysku, ja tez jeszcze nie robilam, nie dalam rady. Ale jest kilka chlodniejszych dni wiec sie z tym uporam, tak mysle. Moze nawet dzis jak sily znajde.

Bardzo dobrze zrobiłaś, tylko uważaj z dodawaniem obornika, bo rodki nie lubią dużego zasolenia, poza tym obornik ma ph zasadowe, podobnie mączka bazaltowa, raczej nie stosuje się jej pod kwasoluby,
Ja swoje zasilałam tylko nawozami dla nich dedykowanymi,
Niekoniecznie opuchlaki były w doniczce, w lasach też są, może miałaś je już ale nie zauważyłaś, one są właściwie już wszędzie, u sąsiadów też
Możesz je podlać mikoryzą, u mnie to bardzo dobrze zrobiło, ale u Ciebie w lesie pewnie mikoryzy pod dostatkiem
mirkaka 05:23, 18 mar 2026

Kasia_CS napisał(a)

Ja raz na jakiś czas zajrzę na forum, ale jak po ogień, przejrzę kilka fotek i mnie nie ma...

Dzieci już większe, ale najmłodsza 4,5 roku Nina, więc nie jestem jeszcze "wolnym ptakiem"

To nie przędziorki, a tarcznik - całe liscie trzmieliny i łodygi są nim pokryte - gdyby nie to, że to taka duża trzmielina na pniu, to by mi nie było szkoda, ale to już takie porządne "drzewko' bylo...

Czytam w necie że opryski olejowe i potem związkiem systemicznym, co 7-10 dni, i wymiana wierzchniej warstwy ziemi, no trochę będziesz miała zabawy żeby uratować tę trzmielinę
nicol21 23:03, 18 mar 2026

Bardzo fajne te małe niebieskie kwiatki w kupie.
Ciemiernik też ma ciekawy kolor. u mnie zauwazyłam sporo małych siewek. Wysiały się latem/jesienią więc pewnie ze 3 lata zanim zakwitna. W tym roku zakwitła mi jedna siewka, nawet ładna jest. Ale po pełym kwiatku siewka wyszła pojedyncza.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kordina 19:32, 19 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Catawbiense Grandiflorum

Dziękuję wyobraź sobie, że czekają w koszyku a nuż się skuszę
mirkaka 05:52, 20 mar 2026

nicol21 napisał(a)
Bardzo fajne te małe niebieskie kwiatki w kupie.
Ciemiernik też ma ciekawy kolor. u mnie zauwazyłam sporo małych siewek. Wysiały się latem/jesienią więc pewnie ze 3 lata zanim zakwitna. W tym roku zakwitła mi jedna siewka, nawet ładna jest. Ale po pełym kwiatku siewka wyszła pojedyncza.

Mnie już siewki ciemierników zaczynają męczyć, staram się wycinać kwiaty zanim się rozsieją, ale zauważyłam że wtedy chyba je trochę osłabiam, bo wychodzące młode liście pokładają się, nie mają podpory w postaci pędów kwiatowych
mirkaka 05:52, 20 mar 2026

Kordina napisał(a)

Dziękuję wyobraź sobie, że czekają w koszyku a nuż się skuszę

To potwór po latach, wielki urośnie