Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 12:54, 07 maj 2026

Wafel napisał(a)
Jakieś posty u ciebie przegapiłam a tu takie cuda

To jest piękne połączenie, takie koronkowe. ❤️ To epimedia?

Piękne magnolie, tulipany i fioletowy rodek, mój ulubiony. Śliczna wiosna

Tak, epimedium i brunera, kolorystycznie fajne zestawienie
Margo2 21:50, 07 maj 2026

Magara napisał(a)

No właśnie...
A ja tak lubię tulipany...
Chyba przyjdzie mi w donice sadzić i traktować jako jednoroczne.

Dlatego ja traktuję tulipany jak jednoroczne.
W donice wsadziłam w tym roku byliny i będe miała kasę na tulipany co roku.

Mirko, masz piękną wiosnę. Ciemierniki wysiane w obrzeże wyglądaja genialnie. Na początku myślałam, że zrobiłaś to specjalnie
Widzę, że Vita zaraziła Cię kilkoma perełkami.
Mnie też.
I ja też nie mam zacięcia kolekcjonerskiego, ale chciejstwa
Magara 22:37, 07 maj 2026

Mirka, piękna Twoja wiosną, tyle kolorów, tylko się cieszyć

Margo2 napisał(a)

Gosia, a jak to robisz? O metodykę tego traktowania mi chodzi
Wiosną usuwasz wszystkie pozostałości po sadzonych w poprzednim sezonie i jesienią sadzisz nowe?
Czy usuwasz, razem z cebulą, kiedy tylko skończą kwitnienie? I jesienią nowe sadzisz?
basia3012 22:38, 07 maj 2026

Ewa777 napisał(a)
Mirko, jak wyglądają Twoje hortensje ogrodowe? Teraz po tych kilku dniach ciepła wypuściły wreszcie listki, ale u mnie połowa gałązek jest pusta. Znowu będę musiała bardzo dużo wyciąć. Nie wiem, czy w tym roku będę miała kwiaty.

Mirko, dokładnie takie samo pytanie chciałam Ci zadać. A tu Ewa już zadała.
Moje hortensje co dzień przycinam, bo co dzień jakieś pąki wydają się martwe. Czytam, że radzisz poczekać. Trudno, nie przeczytałam wcześniej i dzisiaj też parę gałązek "poleciało". Szkoda mi tych hortensji bo ich kwiaty bardzo cieszą moje oczy, a kwitną tak długo. Może za rok będzie lepiej.
mirkaka 06:03, 08 maj 2026

Margo2 napisał(a)

W donice wsadziłam w tym roku byliny i będe miała kasę na tulipany co roku.

Mirko, masz piękną wiosnę. Ciemierniki wysiane w obrzeże wyglądaja genialnie. Na początku myślałam, że zrobiłaś to specjalnie
Widzę, że Vita zaraziła Cię kilkoma perełkami.
Mnie też.
I ja też nie mam zacięcia kolekcjonerskiego, ale chciejstwa

Ja nie lubię pozostawionych samych liści na rabatach, więc tulipany muszą kwitnąć,
Ciemierniki same się wsiały, nie myślałam że tak ładnie będą tam rosły
Vita zaraża, poza tym bardzo chętnie dzieli się swoimi perełkami, więc jak tu nie skorzystać
Właśnie, te chciejstwa
mirkaka 06:04, 08 maj 2026

Magara napisał(a)
Mirka, piękna Twoja wiosną, tyle kolorów, tylko się cieszyć

Gosia, a jak to robisz? O metodykę tego traktowania mi chodzi
Wiosną usuwasz wszystkie pozostałości po sadzonych w poprzednim sezonie i jesienią sadzisz nowe?
Czy usuwasz, razem z cebulą, kiedy tylko skończą kwitnienie? I jesienią nowe sadzisz?

Dzięki Magarku Też jestem ciekawa jak Gosia to robi bo pozostawione niekwitnące liście tulipanów mnie wkurzają
mirkaka 06:06, 08 maj 2026

basia3012 napisał(a)

Mirko, dokładnie takie samo pytanie chciałam Ci zadać. A tu Ewa już zadała.
Moje hortensje co dzień przycinam, bo co dzień jakieś pąki wydają się martwe. Czytam, że radzisz poczekać. Trudno, nie przeczytałam wcześniej i dzisiaj też parę gałązek "poleciało". Szkoda mi tych hortensji bo ich kwiaty bardzo cieszą moje oczy, a kwitną tak długo. Może za rok będzie lepiej.

Jeśli widzisz że są martwe, suche to usuwaj, ale u mnie czasami wydają się że są brązowe, a potem ruszają, więc ja jeszcze czekam z przycinaniem
ElzbietaFranka 17:31, 08 maj 2026

a klonik już traci intensywność koloru

Tyle u mnie póki co, zaczyna też kwitnąć trzecia magnolia, Daphne, ale dopiero pierwsze kwiaty rozwija
Weekend był bardzo ciepły, prawdziwe lato, dziś już powrót zimna, jutro ma być 9 st i upragniony deszcz może spadnie. Ogród muszę podlewać, najwięcej wody idzie na trawnik, po zimie ma ciągle łyse placki, posypałam nasionkami, ale przy takiej suszy muszę lać wodę,
W lasku rośliny więdną, tam podlewam z węża sporadycznie, zazdroszczę wszystkim u których pada cokolwiek z nieba

Bardzo ładny klon Katsura mam 2 szt. Później listki zielenieją aby jesienią zzolknac.

Też podlewam u nas mimo zachmurzonego nieba nic nie padało. Rośliny ledwo wychodzą bo susza. Wiosenne kwiaty już się kończą.
Niezapominajki z żółtymi tulipanami wyglądają bardzo ładnie. Róże ledwo ledwo u mnie. Wszystkie pnace musiałam ściąć zmarzły do wysokości śniegu.
mirkaka 05:54, 10 maj 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Bardzo ładny klon Katsura mam 2 szt. Później listki zielenieją aby jesienią zzolknac.

Też podlewam u nas mimo zachmurzonego nieba nic nie padało. Rośliny ledwo wychodzą bo susza. Wiosenne kwiaty już się kończą.
Niezapominajki z żółtymi tulipanami wyglądają bardzo ładnie. Róże ledwo ledwo u mnie. Wszystkie pnace musiałam ściąć zmarzły do wysokości śniegu.

Myślisz że to Katsura? Zgubiłam gdzieś znacznik, i nie pamiętam nazwy
Róże u mnie różnie, część wczoraj docinałam, bo silnie przemarzły, ale właściwie wszystkie odbijają, żadna nie wypadła
mirkaka 19:37, 10 maj 2026

wrzucam zdjęcia mojego storczyka Sabine Pastel, wreszcie chyba się zaaklimatyzował, ma aż dwa kwiaty