Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Kordina 02:21, 15 maj 2026

Jakie masz śliczne te białe obuwiki, cudeńka!
mirkaka 06:35, 15 maj 2026

Juzia napisał(a)

U mnie nie trzeba po cichu Można zagadać, nie gryzę
Siałam łąkę... ale nic z niej w zeszłym sezonie nie wzeszło. Możliwe żeby dopiero teraz?
No ale lepnicy w okolicy nie widziałam... to może faktycznie to z tych nasion łąkowych.
Zagwozdka

A ja siadam do oglądania twojego wątku
Wiem czemu na początku tu nie trafiłam... bo przerażały mnie róże
Ale teraz chętnie pooglądam

Od czasu do czasu zagadywałam
W okoliczny sklepach też jej nie widziałam, zamówiłam w necie, a zwróciłam na nią uwagę przeglądając jakąś książkę ogrodniczą podczas choroby, leżąc w łóżku
To miłe że wątek Ci się podoba Ja patrząc na Twoje poczynania jestem przerażona ilością roboty jaką sobie zaserwowałaś, w sensie uprawy roślin użytecznych Nudy nie będzie
mirkaka 06:37, 15 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Czy ta dzika trawa ma taki niebieskawy odcień? To paskudztwo jest. jak nie wyplewisz albo nie zniszczyszcz opryskiem totalnym to zdominuje trawnik. Chyba to wiechlina. Ona tak kwitnie nisko ze nie widać tych kłosków a sieje się okropnie. Mieliśmy i był to też był powód że M zgodził się na tę wielką rabatę na środku ogrodu.
Po zrobieniu rabaty resztę trawnika opryskaliśmy herbicydem i robiliśmy od nowa.

Z tymi trawnikami to mamy przeboje .

Lidziu, to mi wygląda na perz, ale też jest chyba chwastnica To już nie do opanowania, nie będę pryskać randapem i robić trawy od nowa, trudno muszę to zaakceptować
mirkaka 06:38, 15 maj 2026

eda napisał(a)

Jakie to ładne to kolorowe
Wszystko ładne ale to najładniejsze Mircia

Hmm, a ja się zastanawiam czy mi się podoba, trochę mnie wkurza ta zmiana kolorów
mirkaka 06:40, 15 maj 2026

Wafel napisał(a)
Ta lepnica niezwykle ciekawa, co za przemiana kolorystyczna

Właśnie ta przemiana kolorów u pszonaka chyba nie za bardzo mi się podoba, ale jak się rozrośnie może zmienię zdanie
mirkaka 06:41, 15 maj 2026

Basieksp napisał(a)
Leonie akurat podkładałam na takiej ala łące kwietnia pod świetlicą Bardzo ładnie ona wygląda, w realu jeszcze ładniej Zastanawiałam się czy sobie jednej ie ukraść, za pozwoleniem Pani świetlicowej, ale może się sobie zabiorę ?

Ciekawe czy będzie się siać? Zapytaj jak Ci się tak podoba
mirkaka 06:43, 15 maj 2026

Kordina napisał(a)
Jakie masz śliczne te białe obuwiki, cudeńka!

Potoczna nazwa to kurze jajo Bo wielkością prawie mu dorównuje
LIDKA 07:21, 15 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Lidziu, to mi wygląda na perz, ale też jest chyba chwastnica To już nie do opanowania, nie będę pryskać randapem i robić trawy od nowa, trudno muszę to zaakceptować

No właśnie to chwastnica. My jej nie lubimy i wycinamy nożem teraz bo czasem się pojawia . Ale to taki nasz bzik
Juzia 08:07, 15 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Od czasu do czasu zagadywałam
W okoliczny sklepach też jej nie widziałam, zamówiłam w necie, a zwróciłam na nią uwagę przeglądając jakąś książkę ogrodniczą podczas choroby, leżąc w łóżku
To miłe że wątek Ci się podoba Ja patrząc na Twoje poczynania jestem przerażona ilością roboty jaką sobie zaserwowałaś, w sensie uprawy roślin użytecznych Nudy nie będzie

Mam nadzieję, że odpowiadałam
Bo z pamięcią to u mnie średnio

Wątek jak wątek... nie za dużo czytałam ... ale ogród masz pierwsza klasa!

A ja ciągle jestem przekonana, że będę miała mniej roboty niż w dotychczasowym ogrodzie
Joku 12:34, 15 maj 2026

Też mam problem z tym świństwem w trawniku, nie wiem skąd się to wzięło. I widzę że jest go coraz więcej. Chyba pozostaje nam wzajemnie się polubić, innego wyjścia nie widzę.
Pszonak jest raczej krótkowieczny, coś jak roślina dwuletnia, może 3 sezony wytrzyma. Miałam żółtego, siał się jak wściekły. Jeden z egzemplarzy w niewielkiej doniczce próbował opierać się mrozom ale nie dał rady. Ciekawa jestem czy zobaczę w tym roku znowu siewki.