Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:47, 10 sie 2026

Gosialuk napisał(a)

Nie tylko cień tam króluje. Hortensje przepiękne w tym szpalerze.

Też lubię ten szpalerek Mimo kwiecia jest w miarę spokojny
mirkaka 09:19, 10 sie 2026

m_gocha napisał(a)

Powojniki mają wilgoć w nogach i cień, głowy w słońcu. Podsypuję je wczesną wiosną co kilka lat popiołem drzewnym z kominka. Kompostem co roku jak go mam, a ostatnimi laty mam go sporo. Mój kompost zawiera nadmiar potasu i fosforu, za mało azotu, więc może to jest klucz?
Przez kilka ostatnich lat były bardzo brzydkie, nie wiedziałam co im jest, dopiero Ryska dała mi odpowiedź. Oprysk mospilanem w tym roku zdziałał cuda, mimo że zastosowałam go trochę za późno, jednak i tak większość pąków kwiatowych uratowałam

Cieszę się że wróciłaś Jak Twoje bukszpany? Uchroniłaś je od ćmy?
mirkaka 09:19, 10 sie 2026

ajka napisał(a)

A co to za fioletowe kwiaty przy hortensji?

To floksy
mirkaka 09:22, 10 sie 2026

basia3012 napisał(a)
Mirko, lato w pełni, kolorów moc. Cudnie jest, kwieciście. Można podziwiać ale i poleniuchować.Żartuję, bo my ogrodniczki to zawsze coś znajdziemy do zrobienia.
Dzisiaj wyszłam tak sobie, bez celu. A usunęłam kilka bergenii spod rododendronów przy oczku bo za blisko się zbliżyły. A jak wykopałam, to musiałam i zakopać. Ech, choroba czy co?
Pozdrawiam.

Twoje bergenie ładnie wyglądają przy oczku, zasłaniają brzegi i są takie zdrowe
Ja wychodzę bez celu na poranny spacer z kubkiem kawy, i zawsze znajdę coś do roboty
Basieksp 08:48, 11 sie 2026

Nie wiem czy ognista ,czerwona rabata bardziej mi się podoba od tej spokojnej z powojnikami czy jednak ta cienista z hortensjami No wszystkie mi się podobają, każda inna, ma swój urok Ale te ogniste floksy dziś wpadły mi w oko, śliczne są Musze moje pozbierać, bo jak robiłam oczko, to dużo ich poupychadłam w różne, dziwne miejsca, by tylko, szybko gdzieś je posadzić. Teraz kwitną i muszę, niektóre wyciągnąć z ukrycia
basia3012 17:50, 13 sie 2026

mirkaka napisał(a)

Twoje bergenie ładnie wyglądają przy oczku, zasłaniają brzegi i są takie zdrowe
Ja wychodzę bez celu na poranny spacer z kubkiem kawy, i zawsze znajdę coś do roboty

Bergenie zasłaniające brzegi oczka to Twoja podpowiedź Mirko. Jestem bardzo zadowolona, że posłuchałam Ciebie.
W tym roku pomieszałam azalie japońskie z bylinami. Też Twój pomysł. Na razie podoba mi się. Jak będzie wiosną, gdy byliny jeszcze śpią, zobaczymy.
Cieszę się, że udzielasz takich szczerych, koleżeńskich rad. Jeśli coś u mnie zauważysz, nie pasującego do reszty roślin i kłującego w oczy to szczerze pisz. Bardzo proszę.
mirkaka 16:58, 14 sie 2026

Basieksp napisał(a)
Nie wiem czy ognista ,czerwona rabata bardziej mi się podoba od tej spokojnej z powojnikami czy jednak ta cienista z hortensjami No wszystkie mi się podobają, każda inna, ma swój urok Ale te ogniste floksy dziś wpadły mi w oko, śliczne są Musze moje pozbierać, bo jak robiłam oczko, to dużo ich poupychadłam w różne, dziwne miejsca, by tylko, szybko gdzieś je posadzić. Teraz kwitną i muszę, niektóre wyciągnąć z ukrycia

Te moje kupiłam jako jedną sadzonkę, i te jaskrawsze rozrastają się bardzo silnie
Mnie zapach floksów przypomina dzieciństwo, moja sąsiadka je miała w ogrodzie i ja wychylając się z okna, na parterze czułam ich zapach, moja mam ich nie miała, nie pamiętam dlaczego
mirkaka 17:02, 14 sie 2026

basia3012 napisał(a)

Bergenie zasłaniające brzegi oczka to Twoja podpowiedź Mirko. Jestem bardzo zadowolona, że posłuchałam Ciebie.
W tym roku pomieszałam azalie japońskie z bylinami. Też Twój pomysł. Na razie podoba mi się. Jak będzie wiosną, gdy byliny jeszcze śpią, zobaczymy.
Cieszę się, że udzielasz takich szczerych, koleżeńskich rad. Jeśli coś u mnie zauważysz, nie pasującego do reszty roślin i kłującego w oczy to szczerze pisz. Bardzo proszę.

Basiu, dziękuję za takie miłe słowa Czasami szczerość może zaboleć, trzeba bardzo delikatnie coś podpowiadać, niekoniecznie to co mi nie pasuje, albo co ja bym zmieniła jest trafne
basia3012 23:50, 14 sie 2026

mirkaka napisał(a)

Basiu, dziękuję za takie miłe słowa Czasami szczerość może zaboleć, trzeba bardzo delikatnie coś podpowiadać, niekoniecznie to co mi nie pasuje, albo co ja bym zmieniła jest trafne

Mirko, śmiało pisz co Ci nie pasuje. Będę zmieniała. Ja nie taka delikatna, żeby się obrażać.