Powojniki mają wilgoć w nogach i cień, głowy w słońcu. Podsypuję je wczesną wiosną co kilka lat popiołem drzewnym z kominka. Kompostem co roku jak go mam, a ostatnimi laty mam go sporo. Mój kompost zawiera nadmiar potasu i fosforu, za mało azotu, więc może to jest klucz?
Przez kilka ostatnich lat były bardzo brzydkie, nie wiedziałam co im jest, dopiero Ryska dała mi odpowiedź. Oprysk mospilanem w tym roku zdziałał cuda, mimo że zastosowałam go trochę za późno, jednak i tak większość pąków kwiatowych uratowałam
Cieszę się że wróciłaś Jak Twoje bukszpany? Uchroniłaś je od ćmy?
Twoje bergenie ładnie wyglądają przy oczku, zasłaniają brzegi i są takie zdrowe
Ja wychodzę bez celu na poranny spacer z kubkiem kawy, i zawsze znajdę coś do roboty
Nie wiem czy ognista ,czerwona rabata bardziej mi się podoba od tej spokojnej z powojnikami czy jednak ta cienista z hortensjami No wszystkie mi się podobają, każda inna, ma swój urok Ale te ogniste floksy dziś wpadły mi w oko, śliczne są Musze moje pozbierać, bo jak robiłam oczko, to dużo ich poupychadłam w różne, dziwne miejsca, by tylko, szybko gdzieś je posadzić. Teraz kwitną i muszę, niektóre wyciągnąć z ukrycia
Bergenie zasłaniające brzegi oczka to Twoja podpowiedź Mirko. Jestem bardzo zadowolona, że posłuchałam Ciebie.
W tym roku pomieszałam azalie japońskie z bylinami. Też Twój pomysł. Na razie podoba mi się. Jak będzie wiosną, gdy byliny jeszcze śpią, zobaczymy.
Cieszę się, że udzielasz takich szczerych, koleżeńskich rad. Jeśli coś u mnie zauważysz, nie pasującego do reszty roślin i kłującego w oczy to szczerze pisz. Bardzo proszę.
Te moje kupiłam jako jedną sadzonkę, i te jaskrawsze rozrastają się bardzo silnie
Mnie zapach floksów przypomina dzieciństwo, moja sąsiadka je miała w ogrodzie i ja wychylając się z okna, na parterze czułam ich zapach, moja mam ich nie miała, nie pamiętam dlaczego
Basiu, dziękuję za takie miłe słowa Czasami szczerość może zaboleć, trzeba bardzo delikatnie coś podpowiadać, niekoniecznie to co mi nie pasuje, albo co ja bym zmieniła jest trafne
Zerkam na Adiantum, pedatum i venustum, dobre miejsce im wybrałaś, wyglądają wspaniale
Podziwiam u Ciebie umiejętności zestawiania roślin, zwłaszcza tych na ognistej rabacie. Floksy, rudbekie i dzielżany, jak dobrze wyglądają z berberysem Powojniki fantastyczne, notuję sobie twoje spostrzeżenia i metody ochrony. Wiele się można od Ciebie nauczyć Uśmiecham się na twoje stwierdzenia: za dużo koloru wiosną To przecież atut ogrodu, jak bardziej rośliny mogą się odwdzięczyć, jak tak obfitym kwitnieniem? Dla mnie Twój ogród to niedościgniona doskonałość Pod każdym względem