Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 14:53, 27 sie 2026

Gosialuk napisał(a)
Ja też się zgadzam z wpisem Vity zgadzam.
A jak tam twoje sporobolusy? Moje podrosły i cieszą teraz. Myślę żeby dwa podzielić i posadzić w nowych miejscach.

E tam, ogród jak ogród, raz wygląda lepiej raz gorzej, lato się kończy, zaczynam po trochu wycinać niektóre byliny, robi się luźniej na rabatach
Dziś czyściłam ścieżki z chwastów i nasion brzóz, masakra, jestem styrana, a i tak dopiero połowę wyczyściłam
Gosiu, ja nie mam sporobolusów , pewnie coś pomyliłaś Może chciałaś zapytać o onokleę wrażliwą? Moja ma się dobrze we wiaderku z błotkiem
Joku 20:40, 27 sie 2026

Epimedium jeszcze nie wywaliłam. Przyjeżdżaj i bierz .
Wafel 21:50, 02 wrz 2026

Hejka Powoli nadrabiam wątki Zaglądam, podziwiam, tylko nie piszę. Pozdrawiam cieplutko ❤️
ElzbietaFranka 16:36, 14 wrz 2026

mirkaka napisał(a)
drugie kwitnienie Munstead Wood

Mirka co ty dajesz tym roślinom. Jak patrzę na tą twoja Munstead....to nie wierzę. Mam ją, ale tak nie kwitnie kwiat na kwiatku?

Hibiskus też bym miała takiego ale 4 lata temu zmarzł. W zeszłym roku kupiłam 2 szt. Jeden wczoraj przesadzalam i miał pół korzenia spróchniałego.
Tak czy siak jak oglądam swoje zdjęcia z poprzednich lat rośliny miałam ładniejsze. Ta susza wykańcza wszystko.
Kopałam dołki to 5 cm ziemią wilgotna a później skala.

Mirka też jestem bardzo zadowolona z maszyny. Mieliśmy trochę problemów bo nam korki wywalało ale elektryk naprawił i możemy ciąć.
Ja w tym roku napatoczylam się na te sieczkarnie i odrazu kupiłam.
ryska 19:31, 14 wrz 2026

Mirosławo, bardzo proszę, zdradź tajemnicę pielęgnacji róży Munstead Wood
Jakim cudem jej drugie kwitnienie wygląda 100 razy lepiej niż pierwsze mojej?
Co prawda działam na jej szkodę (przesadzanie) ale jednak do dobrej ziemi z zachowaniem zasad.
To jedna sadzonka?
No zbieram szczękę z podłogi
Gratulacje
daszum 20:43, 14 wrz 2026

Jaką wys. ma Twoja róża Bukavu?
Moje dwie po 7 latach tułaczki dostąpiły zaszczytu i zajęły miejsce na trójkąciku frontowym.

Pozazdrościłam Ci ogrodówek i kupiłam 11 szt, niestety bez nazw.
Jedna to podobno Diva Fiore, ale kosztowała tylko 45 zł, zobaczymy...
mirkaka 09:13, 15 wrz 2026

Odnośnie Munstead Wood- Są dwie sadzonki, jedna pięknie rośnie i to ona tak kwitnie, druga praktycznie jeden słabiutki pęd, praktycznie nie kwitnie. Tę drugą słabą dokupiłam jak ta pierwsza była też słabiutka i słabo kwitła.
A więc, zmieniłam cięcie, kiedyś ze względu na słabość tych krzewów cięłam nisko żeby się wzmocniły i zaczęły wypuszczać więcej pędów od korzenia. Nic to dało, więc zaczęłam ją ciąć wysoko, pędy się wzmocniły i teraz tak pięknie wygląda
Zasilam obornikiem przekompostowanym i swoim kompostem.
Na zimę nie okrywam, póki co nie przemarzła
Teraz już przekwitła

mirkaka 09:22, 15 wrz 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka co ty dajesz tym roślinom. Jak patrzę na tą twoja Munstead....to nie wierzę. Mam ją, ale tak nie kwitnie kwiat na kwiatku?

Hibiskus też bym miała takiego ale 4 lata temu zmarzł. W zeszłym roku kupiłam 2 szt. Jeden wczoraj przesadzalam i miał pół korzenia spróchniałego.
Tak czy siak jak oglądam swoje zdjęcia z poprzednich lat rośliny miałam ładniejsze. Ta susza wykańcza wszystko.
Kopałam dołki to 5 cm ziemią wilgotna a później skala.

Mirka też jestem bardzo zadowolona z maszyny. Mieliśmy trochę problemów bo nam korki wywalało ale elektryk naprawił i możemy ciąć.
Ja w tym roku napatoczylam się na te sieczkarnie i odrazu kupiłam.

Hibiskus jest z nasionka, dostałam kilka od Zbyszka z forum
Jak ja oglądam swoje zdjęcia z przed kilku lat odnoszę takie same wrażenie jak Ty, rośliny były u mnie ładniejsze. U nas susza była przez kilka lat , w tym roku wyjątkowo sporo deszczu, a mimo to jak kopię to wilgoć jest tylko na powierzchni, głębiej też sucho
Nam też korki wywalało, eM dzwonił do sprzedawcy i coś tam zmienili
mirkaka 09:23, 15 wrz 2026

ryska napisał(a)
Mirosławo, bardzo proszę, zdradź tajemnicę pielęgnacji róży Munstead Wood
Jakim cudem jej drugie kwitnienie wygląda 100 razy lepiej niż pierwsze mojej?
Co prawda działam na jej szkodę (przesadzanie) ale jednak do dobrej ziemi z zachowaniem zasad.
To jedna sadzonka?
No zbieram szczękę z podłogi
Gratulacje

Odpisałam wyżej
mirkaka 09:28, 15 wrz 2026

daszum napisał(a)
Jaką wys. ma Twoja róża Bukavu?
Moje dwie po 7 latach tułaczki dostąpiły zaszczytu i zajęły miejsce na trójkąciku frontowym.

Pozazdrościłam Ci ogrodówek i kupiłam 11 szt, niestety bez nazw.
Jedna to podobno Diva Fiore, ale kosztowała tylko 45 zł, zobaczymy...

Jakieś 130cm, a teraz wypuściła pędy z pąkami na 2m

Moje też bez nazw, ale moje to stare odmiany, nie są takie wrażliwe ja te nowe.
Diva Fiore mam dwie sadzonki, kwitną i wypuszczają pąki cały czas Tylko jej kwiaty potem brązowieją, a tym starym ogrodówkom przebarwiają się pod koniec sezonu w czerwień.
Ta już zaczyna się wybarwiać, pozostałe też