Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

Filomena 17:39, 25 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Dziewczyny dziękuję za miłe słowa, zdjęć mam mnóstwo tylko nie wiem czy nie powtórzę tych samych, które już wcześniej pokazywałam?
no to czerwiec
(...)

Mireczko,
znasz nazwę tej piwonii? Czy ona pachnąca? Jest na liście moich potrzeb ogrodowych a własciwiej duchowych
Bogdzia 19:42, 25 lis 2015

Filomena napisał(a)

Mireczko,
znasz nazwę tej piwonii? Czy ona pachnąca? Jest na liście moich potrzeb ogrodowych a własciwiej duchowych

To pewnie Festiva maxima -pachnąca oczywiście.
Bogdzia 19:43, 25 lis 2015

Joku napisał(a)
Dla mnie możesz powtarzać, z przyjemnością obejrzę po raz kolejny. Co to za bursztynowa piękność na 4. zdjęciu od góry?

Też mi sie spodobała.
mirkaka 06:55, 26 lis 2015

Joasiu zapachy cudne, jednak zdecydowanie wolę zapach róż
Magda ten Rh to Hachmann's Charmant. U mnie rośnie dość wolno, był wysadzany z zagęszczenia i teraz jest dość łysy dołem.
Jolu chodzi Ci o pierwsze zdjęcie od góry? to Bernsein Rose , niewielka róża ale ma wielkie kwiaty, powtarza kilkakrotnie kwitnienie. U mnie rośną dwa krzaczki w nogach Golden Celebration. Trochę są przez nią zagłuszane. Kolorystycznie właściwie takie same, trochę pokrój kwiatu inny, czasami na zdjęciach mam problem z ich rozróżnieniem Zdrowa róża.
mirkaka 07:07, 26 lis 2015

Filomena być może Bogdzia ma rację, ja nie znalazłam w moich archiwach jej nazwy, prawdopodobnie kupiona jako biała, bo tylko znalazłam etykietę Paeonia Lactiflora, ale mam dwie białe, jedna bez smug różowych więc pewnie ta etykieta jest od tej drugiej
Bogdziu dziękuję że podpowiedziałaś jej nazwę, latem jak nie zapomnę sprawdzę czy moja pachnie
mirkaka 07:40, 26 lis 2015

Ta biała piwonia ma większość kwiatów całkowicie białych, tylko niektóre mają te mażnięcia, tu ona w pełnym rozkwicie, na tym zdjęciu tylko na jednym kwiatku z prawej strony jest to widoczne

mam też podobną tylko lekko różową, też bez nazwy

Tej nazwę znam, to Bowl of Beauty

agnieszka_m 07:54, 26 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Ta biała piwonia ma większość kwiatów całkowicie białych, tylko niektóre mają te mażnięcia, tu ona w pełnym rozkwicie, na tym zdjęciu tylko na jednym kwiatku z prawej strony jest to widoczne

mam też podobną tylko lekko różową, też bez nazwy

Tej nazwę znam, to Bowl of Beauty

Piękne te piwonie moja mama ma tą drugą biało różową ale słabo jej kwitnie, co ty Mirko im robisz że tak pięknie Ci kwitną???
mirkaka 09:07, 26 lis 2015

Agnieszko. Najważniejsze żeby wsadzić karpy tuż pod pow.ziemi, jak wsadzisz za głęboko to słabo kwitną albo wcale. Czasami na wiosnę jak zasilam inne rośliny to im też trochę sypnę, ale zasadniczo piwonii nie nawożę, ponoć tak jest im lepiej.
Lepiej też jak chcesz przesadzić cały krzak to ją porozdzielać na mniejsze niż w całości przesadzać w inne miejsce, w przeciwnym przypadku mogą wydawać mało kwiatów a dużo liści, tak miałam. A takie rady oglądałam w jakimś programie TV. No chyba że jeszcze jest młoda i niezbyt rozrośnięta.
agnieszka_m 09:38, 26 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Agnieszko. Najważniejsze żeby wsadzić karpy tuż pod pow.ziemi, jak wsadzisz za głęboko to słabo kwitną albo wcale. Czasami na wiosnę jak zasilam inne rośliny to im też trochę sypnę, ale zasadniczo piwonii nie nawożę, ponoć tak jest im lepiej.
Lepiej też jak chcesz przesadzić cały krzak to ją porozdzielać na mniejsze niż w całości przesadzać w inne miejsce, w przeciwnym przypadku mogą wydawać mało kwiatów a dużo liści, tak miałam. A takie rady oglądałam w jakimś programie TV. No chyba że jeszcze jest młoda i niezbyt rozrośnięta.

Młoda to ona nie jest bo odkąd ja pamiętam to ona jest cały czas także latek ma trochę
Joku 17:31, 26 lis 2015

Bernstein Rose z twojego opisu ciekawie się "wygląda". Mi chodziło o tę pomiędzy piwoniami. Może to właśnie Golden Celebration?

Piwonie te masz piękne. Bujnie tobie rosną i kwitną.