Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co zmienić?

Co zmienić?

Vnalogic 11:01, 21 mar 2015

Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Otóż moja mama za niedługo wyjeżdża i wróci dopiero w połowie kwietnia prawie na swoje urodziny. W prezencie chciałbym zmienić coś w ogrodzie, który posiada. Jest trochę chaosu w nim i chciałbym to trochę dla niej zmienić. Jeśli moglibyście mi doradzić jakie rośliny dokupić lub coś innego aby ten ogród stał się bardziej efektowny byłbym wdzięczny. Jeśli nie widać za bardzo na zdjęciach roślin to napiszcie to je tutaj wypisze. Pozdrawiam.

Gardenarium 19:35, 21 mar 2015

Niekoniecznie zmienić, dosadzić tutaj trzeba. Są świerki, nie można ich usunąć, te przy ścieżce są niefortunnie zbyt blisko posadzone.

Te brzusie rabat są niezręczne, nieładnie to wygląda, tak samo te bordery z kołków, to już niemodne. Wyrzuć je i inaczej poprowadź rabaty.

Wszystko jest sine i smutne, a więc dosadź rośliny o białych kwiatach (np. hortensje bukietowe) coś żółtego np. niskie cyprysiki lub Platycladus orientalis Aurea Nana' kilka szt. Trzeba ocieplić ten ogród.

Te iglaki przy ścieżce najlepiej strzyc w regularne formy bo nie dadzą niedługo dojść do domu.

To tyle na razie

Instagram Ogrodowiska
Malgosik 20:03, 21 mar 2015

właściwie teraz dużo roślin śpi i nie zdobi, a ładne byłyby funkie, trawy, dla których jeszcze za zimno jest, żurawki dodałyby koloru, ale również nie są jeszcze okazałe i niełatwo je dostać
oprócz tego co Danusia napisała, to przyszło mi do głowy, by na chwilę przed przyjazdem mamy urządzić mamie kwiaty w donicach przed wejściem, kupić gotowe bratki, prawie kwitnące tulipany, stokrotki
Vnalogic 07:00, 22 mar 2015

Co do świerków to są systematycznie podcinane.
Mama raczej woli krzewy i byliny niż kwiaty jednoroczne, a czasu teraz będzie miała dość sporo aby zając się roślinami.
Podpowiedział by może ktoś w jakich miejscach jakie dosadzić rośliny aby się to jakoś skomponowało?
A co sądzicie o tym żęby te bordery zastąpił kostką klinkierową? Ułożyłbym ją w taki sposób jak na tym zdjęciu:
kachat 12:37, 03 kwi 2015

A po co jakiekolwiek obwódki z czegokolwiek robić..? Najpiękniej wyglada równo wycięty trawnik, z wyraźną granicą pomiędzy trawa a rabatą.

Jeśli chcesz, aby się ładniej zrobiło, to ja bym doradziła dosadzenie dużych ilości hortensji bukietowych - dużo! W rzędach po kilka. Możesz kupić spore krzaczki paroletnie po 14-18zł. Latem pięknie się zrobi, pełno kwiatów najpierw białych, potem różowych (no, zależy jakie odmiany byś wybrał ). Do tego szałwie w pozostałych miejscach - dużo! Są wieloletnie, bardzo ładne, kwitną długo, zwykle 2 razy w roku, i dobrze znoszą suchsze miejsca np. przy świerkach. Do tego kilka wysokich miskantów morning light gdzieś, dla rozjaśnienia... Ale efekt byłby dopiero latem widoczny.

Jak chcesz efekt na już, to chyba tylko kwiatki jednoroczne wchodzą w grę - np. bratki. Są tanie, po 1-2zł zwykle, więc możesz ich duuużo kupić i posadzić w donicach przed domem.
aptu 11:46, 07 kwi 2015

Witam, ja początkująca, ale też ten krztałt rabat troszkę taki, no..., i tak trochę smutno (może dlatego, że jeszcze nic nie kwitnie?). Ja bym napewno dodała trochę koloru, jedną lub dwie barwy.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia