Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 20:01, 10 lip 2016

goska napisał(a)
Czy Glicyna bedzie mi rosla w miejscu gdzie przez wieksza polowe dnia jest cien?

Witam wszystkich serdecznie, wprawdzie nie na porannej kawie ale tak jakoś zeszło, zresztą źle mi się robi fotki w porannym słońcu. Najpierw kilka odpowiedzi

Glicynię mam w pełnym słońcu i raczej tylko to stanowisko jest dla niej odpowiednie, do cienia bardzo polecam hortensję pnącą ewentualnie przywarkę japońską

bozga 20:05, 10 lip 2016

natka098 napisał(a)
Patrzę i patrzę i próbuje coś podkraść do moich hortensji, będzie ich szpaler przy tarasie(7szt na 6,6m długości). Chciałabym czymś je przełamać, myślałam o miskancie GRACILLIMUS, albo jakiś dodatek przed: rozchodnik, trawki sama nie wiem. U Ciebie jest tyle dodatków, które współgrają, ale to jest całość super kompozycji, a u mnie trochę inaczej, bo ma być pas.

Możliwości jest bardzo dużo , trudno coś podpowiedzieć, musisz wybrać wg własnego gustu

Kasya 20:08, 10 lip 2016

Doradz mi cos prosze

posadzilam kilka hortek silver dollar w zeszlym roku a przed nimimi, pomiedzy perowskie
i teraz mam perowskie duzo wieksze niz hortki

czy czekac az te hortki urosna ? do jakiej wys ? czy cos robic z perowskią ?
bozga 20:13, 10 lip 2016

maddie napisał(a)
witam i pytam. Czym Ty je karmisz? Bo u mnie takie wypłosze

Po prost trzeba czasu , moje też kiedyś były młode i wypłosze
Z dokarmianiem nie ma co przesadzać, wyjściowo w marcu nawóz w granulkach, od momentu pojawienia się liści magiczna siła co dwa tygodnie, ja juz jej nie rozpuszczam w konewce tylko sypię maleńką łyżeczką pod krzaczek ( deszcz i podlewanie swoje zrobią) inaczej bym się zadźwigała na śmierć
Im starsze tym piękniejsze i mocniejsze no i woda -najważniejsza w ich uprawie, potrzebują jej mnóstwo

Gosiek33 20:19, 10 lip 2016

bozga napisał(a)

Możliwości jest bardzo dużo , trudno coś podpowiedzieć, musisz wybrać wg własnego gustu

sądząc po liściach to cudo to dzwonki?
bozga 20:22, 10 lip 2016

zawitka napisał(a)
Kupiłam ha ha ale się cieszę i dostałam kolorowego buksa jak on Ci rośnie nie przemarza ????/

Nie przemarza , mam je w różnym wieku więc spoko,bardzo lubią je przędziorki więc nie spuszczaj go z oczu

Bodense
bozga 20:29, 10 lip 2016

Kasya napisał(a)
Doradz mi cos prosze

posadzilam kilka hortek silver dollar w zeszlym roku a przed nimimi, pomiedzy perowskie
i teraz mam perowskie duzo wieksze niz hortki

czy czekac az te hortki urosna ? do jakiej wys ? czy cos robic z perowskią ?

No to msmy problm, Silver Dollar ( przepiękna hortensja, zazdroszczę, że masz ich kilka bo ja tylko jedną ) jest średnich rozmiarów i o ile dobrze kojarzę to perwskia będzie tej samej wysokości, pomiędzy ok ale przed będzie zasłaniać. Coś trzeba przemeblować

Silver Dollar jeszcze nie kwitnie więc w zastępstwie ta piękność

Kasya 20:34, 10 lip 2016

bozga napisał(a)

No to msmy problm, Silver Dollar ( przepiękna hortensja, zazdroszczę, że masz ich kilka bo ja tylko jedną ) jest średnich rozmiarów i o ile dobrze kojarzę to perwskia będzie tej samej wysokości, pomiędzy ok ale przed będzie zasłaniać. Coś trzeba przemeblować

ech..to bede przesadzac na wiosne ...perowskie gdzies wywale, spodziewalam sie ze bedzie mniejsza znacznie

a ta pieknosc twoja to jaka ?
bozga 20:39, 10 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)

sądząc po liściach to cudo to dzwonki?

Zgadłaś
Inne piękności też powoli zakwitają ( tu akurat mam na myśli jeżówki, nawet nie sądziłam, że mam ich aż tyle , na fotkach pierwsze z kwitnących)

i kończę niebiesko powojnikiem Arabelką

bozga 20:42, 10 lip 2016

Kasya napisał(a)

ech..to bede przesadzac na wiosne ...perowskie gdzies wywale, spodziewalam sie ze bedzie mniejsza znacznie

a ta pieknosc twoja to jaka ?

To hortensja kosmata (omszona), niestety rośnie w donicy bo bardzo łatwo przemarza nie zimą ale wiosną gdy rusza i złapie ją przymrozek