Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

eVka 10:25, 30 kwi 2018

Tulipany przepiękne i seslerie również, takie zwiewne, mam je dopiero co wsadzone, tylko właśnie obawiam się, że w półcieniu takie dorodne nie będą, no zobaczymy, zawsze można przesadzić
Pozdrawiam
ren133 10:41, 30 kwi 2018

iwka napisał(a)
U mnie odwrotnie,sadleriana gorzej wygląda.
Za to jesienną mam w drugim miejscu w cieniu i już tak ładnie nie wygląda.

Gdybym nie kupiła kilku opakowań tulipanów jesienią, teraz bym nie miała nic. Trzyletnie prawie już nie kwitną albo jakieś miniaturowe wyrosły.

I jakie masz wnioski? Jesienna potrzebuje jakichś specjalnych warunków? żyzną glebę? jak z wodą?
Kawa 10:53, 30 kwi 2018

ja też z jesiennej jestm zadowolona ale mam ją na patelni
asiak 10:54, 30 kwi 2018

Jesienna jest śliczna
Wiolka5_7 11:55, 30 kwi 2018

Mam jesienną i moim zdaniem nie wymaga ona extra gleby i częstego podlewania....rośnie sobie sama bez mojej opieki
Mam ją od strony wschodniej i południowej
Wiolka5_7 11:57, 30 kwi 2018

iwka napisał(a)
ja podzielilam tylko na pół
Ladnie szybko rośnie tulipany koniecznie, na początku są zołtawe a później robią się białe.

Ja dzieliłam seslerię na 4 wiosną i super rośnie, dla mnie najładniejsza i nie wymagająca
iwka 12:00, 30 kwi 2018

Rojodziejowa napisał(a)

To czy jest jakis sposób na te tulipany? Czy wykopywanie by jakoś pomogło? Kurcze szkoda ich :/
myślę, że sposób to mają producenci, żeby co roku nowe kupować Zacięłam się i część rośnie w gruncie, trzeci rok i mizeroty. Te co miałam w donicach i były wysuszone i ponownie wsadzone ładne są. Teraz nie wiadomo co z tymi słabymi robić, wykopać będzie problem bo napchane wszystkiego, zresztą one ponoć bardzo głęboko już siedzą, zostawić i patrzeć na same liście ? można się wściec
iwka 12:03, 30 kwi 2018

effka napisał(a)
Tulipany przepiękne i seslerie również, takie zwiewne, mam je dopiero co wsadzone, tylko właśnie obawiam się, że w półcieniu takie dorodne nie będą, no zobaczymy, zawsze można przesadzić
Pozdrawiam
jak mają trochę słonka to może dadzą radę, ja już bym chciała się ogarnąć i nie latać tak z tymi roślinami, dobrze im to nie robi, Widzę po tych co nie ruszane, już takie ładne, porządne a te co ciągle dzielę i przesadzam wyglądają jak prosto ze szkółki Stary ogród mam a ciągle młodziak
Zana 12:04, 30 kwi 2018

Podzielam wkurzenie na zachowanie tulipanów w kolejnych sezonach. Zastanawiam się nad alternatywą, ale to ciężka sprawa.
iwka 12:06, 30 kwi 2018

ren133 napisał(a)

I jakie masz wnioski? Jesienna potrzebuje jakichś specjalnych warunków? żyzną glebę? jak z wodą?
u mnie w tym miejscu gleba raczej normalna, do żyzności to jej daleko. Dostały mączki, kory, obornika. Podlewam raz w tygodniu, no chyba że skwar to częściej, ale raczej wody dużo nie potrzebują. No i na pewno słońce im sprzyja.