Psia mama - sadzę, wytyczam kształt rabaty. Dzieje się, ale dla mnie wciąż mało - chciałabym więcej czasu na to

Uwielbiam sobie brudzić ręce
Wstyd mi pokazywać pęcherznice rosnące w chwastach (pielę dopiero), albo "szkółkę" krzaczków które kupiłam i nagle okazało się że takich maleństw nie da się posadzić w trawie... Tak wiem, uczę się. Więc wyrywam trawę posianą jesienią (ma już ok. 20cm korzenie!) i robię miejsce na korę.
Potrzebuję konkretnych rad:
- jakie choinki rosną powoli? Przydałaby się taka która ma już jakiś metr wzrostu a niezbyt droga, no i żeby potem rosła powoli, posadzona obok śliwy purpurowek
- czy miłorząb mogę ciąć tak żeby nie rozrósł się do olbrzymich rozmiarów? max 3-4m.
- czy bukszpan mogę podsypać korą?
- czy mogę sadzić hortensje wśród kul bukszpanowych i traw ozdobnych? Jeśli tak to w jakiej odległości horti od bukszpanu i jakie trawy najlepiej pasują do bukszpanu?
- czy są jakieś specjalne wskazówki do przesadzania ok. 10letnich bukszpanów (średnica do 60cm)? Jeśli są nieco gołe od dołu to muszę od razu mieć kupione dodatkowe bukszpanki i wsadzić je przy przesadzaniu tych dużych od razu, czy mogę te małe dosadzić później?
- sąsiad obcinał cis (nie zna nazwy) i bukszpan - czy mogę te gałązki spróbować ukorzenić? Jeśli tak to jak?
Byłabym wdzięczna za rady. Jak coś będzie się nadawało do pokazania to dam zdjęcia.
P.S. W ogóle za dużo mam roślin liściastych, tak mi się wydaje. Potrzebuję czegoś zimozielonego.