Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Agduli

Ogród Agduli

sylwia_slomc... 00:23, 21 gru 2015

Hej wpadam od Kasi Fajny masz ogród i duże, ciekawe rośliny Przespacerowałam się i mam pytanie jaka ma powierzchnię bo wydaje się wielki Widzę , że masz dławisza......myślę nad nim drugi sezon , ale wszędzie pisze , że zadławi wszystko po czym się wspina.....jakie masz z nim doświadczenia i jak długo go masz. Ja nabyłam wiosną rdest auberta i urósł mega...ciekawe czy z dławiszem jest podobnie/ Przycinasz go czy dajesz mu luz? Sorki za tą litanię pytań
AGDULA 22:55, 21 gru 2015

Witam Cię Sylwio
moj ogród nie jest duzy, 1200 m.
Mam sporo ścieżek, dlatego może wyglada na spory.
Dławisz to moje ulubione pnącze. Mój rośnie na pergoli, więc nie ma towarzystwa a co za tym idzie, nie ma więc co dusić
Pilnuję go aby nie wchodził na inne rośliny.
Z tego co o nim słyszałam to fakt jeśli rośnie z inną rośliną to na pewną ją zadusi. Znajomy miał posadzony dławisz z milinem, no i milin nie przeżył.
Zatem, trzeba go sadzić osobno.
U mnie rosnie na kiepskiej ziemi, akurat w miejscy w ktorym był psoadzony był raczej piach. W pierwszych latach rośni dość wolno. Potem dostaje powera i już idzie szybciej. Ale nie tak jak rdest.
MOj ma z 7 lat i jak widzisz nie jest duży. Widać to po konarach. Raczej go nie przycinam. KOryguję tylko wystajace gałęzie. aby można było przejsc pod pergolą,bo jest dość wąska.
Inny mam posadzony na lepszej ziemi to rósł trochę lepiej ale też niezbyt szybko.
ja uwielbiam to pnącze, widziałam kiedyś wieloletni dławisz i zakochałam się w jego poplecionych dość grubych konarach. Fajnie wygląda na jesieni, gdy posadzony w słońcu przebarwia się na żółty kolor. Potem ma żółte owoce, których osłona się otwiera i pokazują się czerwone kulki. Polecam

sylwia_slomc... 23:21, 21 gru 2015

AGDULA napisał(a)
Witam Cię Sylwio
moj ogród nie jest duzy, 1200 m.
Mam sporo ścieżek, dlatego może wyglada na spory.
Dławisz to moje ulubione pnącze. Mój rośnie na pergoli, więc nie ma towarzystwa a co za tym idzie, nie ma więc co dusić
Pilnuję go aby nie wchodził na inne rośliny.
Z tego co o nim słyszałam to fakt jeśli rośnie z inną rośliną to na pewną ją zadusi. Znajomy miał posadzony dławisz z milinem, no i milin nie przeżył.
Zatem, trzeba go sadzić osobno.
U mnie rosnie na kiepskiej ziemi, akurat w miejscy w ktorym był psoadzony był raczej piach. W pierwszych latach rośni dość wolno. Potem dostaje powera i już idzie szybciej. Ale nie tak jak rdest.
MOj ma z 7 lat i jak widzisz nie jest duży. Widać to po konarach. Raczej go nie przycinam. KOryguję tylko wystajace gałęzie. aby można było przejsc pod pergolą,bo jest dość wąska.
Inny mam posadzony na lepszej ziemi to rósł trochę lepiej ale też niezbyt szybko.
ja uwielbiam to pnącze, widziałam kiedyś wieloletni dławisz i zakochałam się w jego poplecionych dość grubych konarach. Fajnie wygląda na jesieni, gdy posadzony w słońcu przebarwia się na żółty kolor. Potem ma żółte owoce, których osłona się otwiera i pokazują się czerwone kulki. Polecam

Przekonałaś mnie będzie i u mnie od wiosny

A nie rozłazi się rozłogami pod ziemią jak milin???
AGDULA 21:18, 22 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przekonałaś mnie będzie i u mnie od wiosny

A nie rozłazi się rozłogami pod ziemią jak milin???

no u mnie w ogóle się nie rozłazi. Tam gdzie widziałam ten wieloletni dławisz, to też sie nie rozłaził korzeniami. Jak dla mnie to super pnącze. Tylko sadz tak aby sie nie oplatał o inne rośliny.
Acha, i jeszcze w pierwszym i drugim roku po posadzeniu musiałam go opryskać bo dostawał przędziorki.
Gdy mieszkałam w innym miejscu i też poo wsadzeniu dlawisza musiałam go z dwa lata opryskiwać. Ale w nastepnych , gdy już podrósł, bronił się sam przed robactwem
sylwia_slomc... 22:51, 23 gru 2015

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzymy ogromu łask płynących od Bożej Dzieciny wprost do Serc Waszych i rodzin. Oraz Wigilii w rodzinnym gronie przepełnionej miłością.

MirellaB 08:20, 24 gru 2015

Zdrowych i Spokojnych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku
AGDULA 21:23, 24 gru 2015

Sylwio, Mirellko bardzo dziękuję Wam za życzenia Już biegnę do Was
bozga 21:28, 24 gru 2015

Zdrowych i Spokojnych Świąt
AGDULA 23:12, 24 gru 2015

bozga napisał(a)
Zdrowych i Spokojnych Świąt

Dziękuję bardzo Tobie również życzę pięknych Świat
AGDULA 23:19, 24 gru 2015

Zyczę Wszystkim Zdrowych i pięknych Świąt Bożego Narodzenia