Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Agduli

Ogród Agduli

Filomena 18:25, 22 sty 2017

A ja mam 3 gladiczje, pod najstarszą trójcierniową jest najwięcej wilgoci. Rosną tam hortensje ogrodowe i mają się świetnie.
Podobnie pod odmianami bezkolcowymi jest dużo wilgoci, świetnie sobie radzą hosty i paprocie. Najtrudniej mi okiełznać suchość pod modrzewiami a w następnej kolejności pod świerkami.
Oczywiście z wiekiem tych drzew suchość może się pogłębiać, mam jednak nadzieję doprowadzić do takiej harmonii jak w lesie. Wychodzę też z założenia, że nic na siłę bo z czasem może się okazać, że nasze wyimaginowane chciejstwa nas przerosną!
AGDULA 20:21, 22 sty 2017

kasiek napisał(a)
Czemu nieszczęsny snieg - patrz jakie piękne krajobrazy u Ciebie! Oglądam światełka bo jestem w temacie - jak zima sobie pójdzie to ruszam z oświetleniem

Nieszczęsny bo nie przepadam za zimą. Ja mam oświetlenie tylko w części ogrodu. Ale co jakiś czas upraszam M o jedną lampę więcej. Chciałabym puścić lampy z drugiej strony domu, ale tam szkoda mi rujnować ogród aby kłąśc kabel więc ciągle się waham.
AGDULA 20:30, 22 sty 2017

Filomena napisał(a)
A ja mam 3 gladiczje, pod najstarszą trójcierniową jest najwięcej wilgoci. Rosną tam hortensje ogrodowe i mają się świetnie.
Podobnie pod odmianami bezkolcowymi jest dużo wilgoci, świetnie sobie radzą hosty i paprocie. Najtrudniej mi okiełznać suchość pod modrzewiami a w następnej kolejności pod świerkami.
Oczywiście z wiekiem tych drzew suchość może się pogłębiać, mam jednak nadzieję doprowadzić do takiej harmonii jak w lesie. Wychodzę też z założenia, że nic na siłę bo z czasem może się okazać, że nasze wyimaginowane chciejstwa nas przerosną!

Jestem zaskoczona, że pod glediczją masz taki urodzaj. Gdy piszesz, że pod świerkami masz susz, to w jakiej odległości od pnia ten susz?
Dokładnie z takiego samego założenia wychodze jak Ty, nic na siłę Na jesieni gdy jeżdże na grzyby to jeden las jest taką gęstwiną, full paproci, młodych świerków a to wszsytko pod koronami starych świerków. Więc jakoś sobie radzą.
Dla mnie najgorsze są sosny. Modrzewi nie mam. Sąsiad ma i już mi wystarczy tego igliwia i ochojnika z ktrórym musze walczyć na swierkach.
Jaka masz zienię w ogrodzie?
Filomena 21:02, 22 sty 2017

mam ochojnika, to oczywiste. Ma początku z nim walczyłam, ale modrzeiwe miały już ok. 9 m jak je zakupiłam wraz z działką - takich drzew nie da się opryskać domowymi sposobami. Poza tym wszędzie wokół u innych sąsiadów też zestaw modrzew- świerk króluje. Z czasem problem ochojnika zmalał - drzewa są już na tyle duże, że sobie same z tym radzą - to jest to - harmonia, każdy chce żyć. I żyje na tyle na ile inni mu pozwolą.
kasiek 22:53, 22 sty 2017

Ja nie mam wyjścia bo zmieniaja kabel i przechodzą przez moja działkę... Wiec przy okazji wymyśliłam oświetlenie i budowę nowej ścieżki zamiast płyt
Filomena 08:01, 23 sty 2017

AGDULA napisał(a)

... Gdy piszesz, że pod świerkami masz susz, to w jakiej odległości od pnia ten susz?
...
Jaka masz zienię w ogrodzie?

w odległości 2-3m od pnia niewiele oprócz barwinka i bluszczu ma się dobrze.
Ziemia u mnie to glina z iłem, wiosną swego czasu można było założyć narty i mknąć po wiecznym błocie. Teraz już w wielu miejscach zmieniła się jej struktura dzięki dodawaniu własnego kompostu.
AGDULA 22:35, 23 sty 2017

kasiek napisał(a)
Ja nie mam wyjścia bo zmieniaja kabel i przechodzą przez moja działkę... Wiec przy okazji wymyśliłam oświetlenie i budowę nowej ścieżki zamiast płyt

To szykuje się nowa fajna ścieżka! Kolejna inwestycja Juz jestem ciekawa jaką wymyślisz. Pewnie i jakieś ciekawe nasadzenia pojawią się przy ścieżce
AGDULA 22:37, 23 sty 2017

Filomena napisał(a)

w odległości 2-3m od pnia niewiele oprócz barwinka i bluszczu ma się dobrze.
Ziemia u mnie to glina z iłem, wiosną swego czasu można było założyć narty i mknąć po wiecznym błocie. Teraz już w wielu miejscach zmieniła się jej struktura dzięki dodawaniu własnego kompostu.

No to widzę, że podobną ziemię mamy. Ja pod swierkami też mam nasadzenia barwinka i rosnie całkiem fajnie a teraz dokładam w innych miejscach bluszcz.
MirellaB 06:31, 24 sty 2017

Widziałam metamorfozy - brawo Ty
Filomena 09:06, 24 sty 2017

Bluszcz jest cudowny, wprowadza tajemnicę do ogrodu, cieszę się, że doczekałam już obrośniętych bluszczem drzew. Bywa ekspansywny, ale w niektórych miejscach wciąż mi go brakuje. Np puściłam go na siatkę ale on lepiej przyrasta na drzewie niż na zimnej metalowej i do tego ażurowej powierzchni - nie lubi tej siatki - wcale mu się nie dziwię, ja też jej nie znoszę