Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Agduli

Ogród Agduli

AGDULA 21:48, 24 sty 2017

MirellaB napisał(a)
Widziałam metamorfozy - brawo Ty

Zgrałam wszystkie fotki w jedno miejsce, posegregowałam datami kupiłam albumy i zaczęłam wklejać wybrane do tych albumów. Pierwszy album ma tytuł rok 2006 to akurat był zakup działki.
Następny album będzie miał kolejny rok i tak dalej Na bieząco tez utworyzłam album rok 2017. Zdjęcia drukuje z pena w tych automatach. Drukuję te większe formaty.
No i jak już się dokopałam to starych zdjęć to wkeliłam tu gdzie widziałaś
AGDULA 21:53, 24 sty 2017

Filomena napisał(a)
Bluszcz jest cudowny, wprowadza tajemnicę do ogrodu, cieszę się, że doczekałam już obrośniętych bluszczem drzew. Bywa ekspansywny, ale w niektórych miejscach wciąż mi go brakuje. Np puściłam go na siatkę ale on lepiej przyrasta na drzewie niż na zimnej metalowej i do tego ażurowej powierzchni - nie lubi tej siatki - wcale mu się nie dziwię, ja też jej nie znoszę

Ja też posadziłam na narożniku domu, ale już kilka lat i coś nie chce mi się chwycić. Całość idzie na ziemię. Przy siatce posadziłam niedawno i zaplatam go o siatkę. A jak go utrzymujesz przy drzewach? Bo tego jeszcze nie testowałam, trochę boję się, że mi pójdzie za wysoko i zmarnuje drzewa.U znajomej osoby bluszcz poszedł na modrzew tak go oplótł, że z modrzewia nie wiele zostało sam czubek. A bluszcz ma takie grube pedy jak młode drzewa!
Bogdzia 16:13, 25 sty 2017

Filomena napisał(a)

przypomina mi rododendrona Percy wiseman - też nie za duży i zmienia kolorystykę wraz z rozwojem kwiatów

To na pewno nie jest Percy Wiseman. To jest albo Cunninghams White jesli kwitnie przed połową maja albo Album Novum jesli kwitnie pod koniec maja.
AGDULA 21:13, 25 sty 2017

Bogdziu, sprawdziłam fotki, zdjęcia kwitnących rododendronów są z 11 maja. U mnie wszsytko później zakwita niż u wielu osób na ogrodowisku.Zatem będzie początek maja kwitnięcie.
Stawiam na Cunninghams White, ponieważ ma identyczne kwiaty jak dwa inne moje ktore kupiłam dwa lata temu i te były właśnie Cunninghams White.

Przy okazji zapytam Ciebie, bo mam te dwa rododendrony juz z 8 lat a ciągle sa niskie. Rosną raczej w szerokość. Urosną większe? Co bym musiała zrobić aby rsoły wyzsze?
Filomena 23:05, 25 sty 2017

Bluszcz sam pnie się po drzewach, w niczym mu nie pomagam. Rzeczywiście lepiej puszczać bluszcz po drzewach liściastych niż po iglasytch - te mogą mieć problem. Po prostu jak ze wszystkim - w odpowiednim momencie należy bluszcz częściowo wyciąć by nie zdominował drzewa. Moje drzewa są duże,sporo lat upłynie zanim będę reagować.

Bogdzia napisał(a)

To na pewno nie jest Percy Wiseman. To jest albo Cunninghams White jesli kwitnie przed połową maja albo Album Novum jesli kwitnie pod koniec maja.

Na szczęście ekspert rododendronowy się odezwał i tej opinii można być pewnym.
Bogdzia 21:06, 28 sty 2017

AGDULA napisał(a)
Bogdziu, sprawdziłam fotki, zdjęcia kwitnących rododendronów są z 11 maja. U mnie wszsytko później zakwita niż u wielu osób na ogrodowisku.Zatem będzie początek maja kwitnięcie.
Stawiam na Cunninghams White, ponieważ ma identyczne kwiaty jak dwa inne moje ktore kupiłam dwa lata temu i te były właśnie Cunninghams White.

Przy okazji zapytam Ciebie, bo mam te dwa rododendrony juz z 8 lat a ciągle sa niskie. Rosną raczej w szerokość. Urosną większe? Co bym musiała zrobić aby rsoły wyzsze?

No tak to CW. One rosną bardzo wolno i wielkie nie bedą choc do wielkosci średniego człowieka z czasem urosną .Mój jeden ma 14 lat i jest równy ze mną a ja wysoka nie jestem.
MirellaB 22:39, 28 sty 2017

U mnie bluszcz na płocie dobrze rośnie. Trochę jest zabawy z przetykaniem gałązek. W drugim roku po posadzeniu opanował dołem rabatę igiełkową, ale ostro go tnę. Rośliny by nie miały szans przez ten zielony, gęsty dywan się przebić.

Agdula widziałaś w Kórniku jak na drzewach wysoko wlazł bluszcz? Na większości drzew od dołu go pościnali i usycha.
kasiek 19:43, 29 sty 2017

U mnie bluszcz jak chwast rośnie, ale nie przeszkadzam mu za bardzo, no chyba że będzie mi chciał zdominiować wszystko
AGDULA 20:37, 29 sty 2017

Bogdzia, to mnie zmartwiłaś bo myślałam ze to większe okazy będa

Mirellko, ja dopiero zaczynam sadzić bluszcz. Więc wielkich dośwaidczeń z nim nie mam. A w Kórniku, byłam jak kwitły rododendrony i bardziej je podziwiałam niż bluszcz. Musze nadrobić zaległości. Tera zpodobno juz oczary kwitną

Kasiu
, też nie planuje usuwac bluszczu, musze poszukac w necie bo widziłam ze sa jakieś o czerwonych liściach
AGDULA 20:42, 29 sty 2017

Trochę wczorajszej zimy