Własnie robiłam porządek w zdjeciach i niewiarygodne jak to szybko wszystko porosło.
Gile to pierwszy ram w tym roku widziałam u siebie. A Ssójka to chyba gdzieś w okolicy mieszka bo ciagle u mnie bywa.
Piękny leśny ogród. Ciekawa jestem jak sprawują się Twoje nasadzenia pomiędzy świerkami i sosnami.
Ja cierpię na brak wody pod tak dużymi drzewami. Zmiana gleby, dodawanie kompostu, ciągłe użyźnianie tylko troszkę łagodzą tę suchość.
Jakie masz plany jak drzewa jeszcze bardziej urosną?
Dławisz przepięknie się prezentuje na bramce!
Bardzo urokliwe są też żywopłoty z bordowego berberysu.
pozdrawiam
Filomeno, Moje drzewa nie są na tę chwilę duże. Ale pod np glediczją zauważyłam wysusz, dorzucam kompostu bo i gorzenie na górę wychodzą.
Ale od początku. Jak kupiłam działkę to teren był gliniasty i ciagle stała woda na wiosnę. Więc wybór był taki albo drenaż albo co inneog. Wpadłam na pomysł ze obsadzę działkę dużą iloscia roślin to zabiorą wodę. I tak się stało. Teraz wiosną mam ok. W pierwszej kolejności przy zakladaniu ogrodu postawiłam na duże rosliny, czyli najpierw nasadzenia drzew i krzewów aby wytyczyły linię ogrodu. Dopiero od niedawna zaczynam wsadzac byliny. Więc na razie nie mam wiedzy co będzie dalej. Ale słuszna Twoja uwaga co będzie potem. Muszę o tym pomyśleć. Obecnie chciałabym stworzyć ogród w którym będzie masa roslin, raczej ogród cienisty. Takie ogrodoy mi się ostatnio podobają, ogrody w których jest cień i wilgoć. Biegnę zoabczyć do Ciebie, bo mnie zainteresowałaś tymi duzymi roslinami
Czemu nieszczęsny snieg - patrz jakie piękne krajobrazy u Ciebie! Oglądam światełka bo jestem w temacie - jak zima sobie pójdzie to ruszam z oświetleniem