W sprawie żywopłotu zo zależy jaki masz płot.
Szmarady jak będą miały za sobą gęsty płot nie przepuszczający światła to wyłysieją i tak, więc można sadzić dość blisko, sam żywopłot przez wiele lat jest się w stanie utrzymać na szerokości 60cm.
Kwestia czy płot jest drewniany bo taki też co jakiś czas musi być przynajmniej odmalowany, więc też musisz zaplanować do niego dojście.
Z grabem jest inna sprawa bo musi być cięty z dwóch stron, gdy masz siatkę i możliwość dojścia do niego z drugiej strony to możesz posadzić bliżej siatki, jeżeli takiego dojścia nie masz to za żywopłotem te 50cm musisz zostawić, plus żywopłot 40-50(zależy jak będziesz go prowadzić) więc na graba potrzeba CI około metra.
Ja swoje szmaragdy mam sadzone blisko ogrodzenia tak ze 30-40cm, ale płot mam betonowy i od tyłu już są łysawe, więc wszystko jest ok

Graby na razie udaje mi się trzymać bardzo wąsko, nawet 30cm i jak najdłużej chce utrzymać ten stan bo wiadomo z wiekiem będą się rozpychać
Dodam, że ja mam wąską działkę, więc każdych centymetrów mi szkoda to upycham, jak masz dużo miejsca to nie ma się co bawić w upychanie