Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

paulina_ns 20:36, 20 cze 2016

amelia_b napisał(a)
Nie lubię takiej pogody,dziś już siły nie miałam przez tą duchotę

Ja zaszylam się w domu, rolety zasunelam, do ogrodu wyszłam dopiero po 18 i tak pewnie będzie cały tydzień.. Głowa mnie boli, kręci się w głowie tragedia..
Kawa 21:40, 20 cze 2016

Joluś np teraz juz jestem mądrzejsza
Paulinko ty na siebie uważaj

Amelko w pracy nie odczuwam tego gorąca ale w aucie tak nawiew mi się zepsuł
Marga 23:09, 20 cze 2016

Kamilko, byłam u Ciebie, fotki cudnej urody kwitnących kwiatuchów widziałam (większość masz chyba jeszcze w pąkach), poczytałam sobie trochę. Dobrze, że u Ciebie bez strat sie obyło.
A hortki to nie przypaliło Ci trochę słoneczko lub jakiś oprysk?
Macham i dobrej nocki życzę
Kawa 11:11, 21 cze 2016

Marga napisał(a)
Kamilko, byłam u Ciebie, fotki cudnej urody kwitnących kwiatuchów widziałam (większość masz chyba jeszcze w pąkach), poczytałam sobie trochę. Dobrze, że u Ciebie bez strat sie obyło.
A hortki to nie przypaliło Ci trochę słoneczko lub jakiś oprysk?
Macham i dobrej nocki życzę

hej hej
nie wiem co hortkom jest wczoraj przyuważyłam to samo na drugiej rosnącej w osobnej doniczce i bardzo m żal tych patyków które dostałam bo wszystko pomału pada

potrzebuję informacji wiem zę temat 1000 razy wałkowany u mnie też ale nawet u siebie nie moge tego znaleźć

ile miejsca trzeba przeznaczyć na żywopłot ze szmaragda
a ile ze graba

edit.
znalazłam ok 80 od płotu co do graba + jakieś 30-40 szerokości samego żywołotu jakieś 1,30
a jak z thujami ? 60 od murku i zajmą z 60?

czyli tak samo mi wychodzi
Kawa 11:16, 21 cze 2016

czyli od murku trzeba zostawić ok 140 cm na przejscie i sam żywopłot
Luki 11:25, 21 cze 2016

W sprawie żywopłotu zo zależy jaki masz płot.
Szmarady jak będą miały za sobą gęsty płot nie przepuszczający światła to wyłysieją i tak, więc można sadzić dość blisko, sam żywopłot przez wiele lat jest się w stanie utrzymać na szerokości 60cm.
Kwestia czy płot jest drewniany bo taki też co jakiś czas musi być przynajmniej odmalowany, więc też musisz zaplanować do niego dojście.
Z grabem jest inna sprawa bo musi być cięty z dwóch stron, gdy masz siatkę i możliwość dojścia do niego z drugiej strony to możesz posadzić bliżej siatki, jeżeli takiego dojścia nie masz to za żywopłotem te 50cm musisz zostawić, plus żywopłot 40-50(zależy jak będziesz go prowadzić) więc na graba potrzeba CI około metra.

Ja swoje szmaragdy mam sadzone blisko ogrodzenia tak ze 30-40cm, ale płot mam betonowy i od tyłu już są łysawe, więc wszystko jest ok Graby na razie udaje mi się trzymać bardzo wąsko, nawet 30cm i jak najdłużej chce utrzymać ten stan bo wiadomo z wiekiem będą się rozpychać

Dodam, że ja mam wąską działkę, więc każdych centymetrów mi szkoda to upycham, jak masz dużo miejsca to nie ma się co bawić w upychanie
Kawa 11:38, 21 cze 2016

Łukaszku dzięki
płot mam póki co drewniany (sztachety) ale kiedyś będzie wymieniony na siatkę chyba
dojścia z drugiej trony kiedyś nie będzie bo to kolejna działka więc myśląc przyszłościowo trzeba zostawić miejsce od płotu

mam znowu dylemat co do żywopłotu mami mnie szybkość zrobienia zielonej ściany z thuji - kupienie odpowiedniej wielkości drzewej
z drugiej strony grabowy - to fajna alternatywa dla innych żywopłotów tylko czekać trzeba z 4 lata hehe

Kawa 11:39, 21 cze 2016

Łukasz a pokażesz mi swój grabowy?
może pamiętasz gdzie szukać u ciebie?
bozga 19:07, 21 cze 2016

Różyczki pięknie i nie przesadzaj z tym stwierdzeniem, że niczym więcej nie możesz się pochwalić
kasja83 19:33, 21 cze 2016

Kawa napisał(a)
Łukaszku dzięki
płot mam póki co drewniany (sztachety) ale kiedyś będzie wymieniony na siatkę chyba
dojścia z drugiej trony kiedyś nie będzie bo to kolejna działka więc myśląc przyszłościowo trzeba zostawić miejsce od płotu

mam znowu dylemat co do żywopłotu mami mnie szybkość zrobienia zielonej ściany z thuji - kupienie odpowiedniej wielkości drzewej
z drugiej strony grabowy - to fajna alternatywa dla innych żywopłotów tylko czekać trzeba z 4 lata hehe

Ja Kamilko idę w graby-fakt-okres oczekiwania trochu zniechęca-ale co tam...Tujki już raz przerabiałam-wszystkie umarły-ale to podejrzewam po powodzi w 2010-po prostu zgniły.