Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

zoja 10:03, 08 lis 2016

Hmm... z dyskusją o drzewach byłam na bierząco, a na zdjęcia lustra się nie załapałam
pięknie wyglądają te przymrożone rośliny

ja specjalnie 'ogradzałam' taras, a Ty będziesz otwierać
ciekawa jestem jak to wszystko zagospodarujesz tyle pomysłów przez zimę można przemyslec
makadamia 10:05, 08 lis 2016

Hmm, to miejsce które zaproponowałaś wymaganiami na pewno mu bardziej odpowiada. Ale kiepsko będzie tam wyglądał.
Bardziej na środku, tam gdzie go pierwotni umieściłam... trochę lepiej ale też nie idealnie.

A weranda bardzo sympatyczna. Wiem, że teraz modne są tarasy bez barierki ale moim zdaniem to się sprawdza tylko w przypadku tarasów na poziomie trawnika. Jak taras jest podniesiony, to osobiście wolę jak ta barierka jest.
Ale wiesz, to tylko moja prywatna opinia
Malgosik 10:05, 08 lis 2016

Kawa napisał(a)
wersja amanogawami i na czerwono ambrowiec slender

mi pasuje
mój ambrowiec na patelni i wygwizdowie, a rośnie jak szalony, tylko że to zwykły, nie wiem czy kolumnowy jest jakiś wrażliwszy
jedyna uwaga to huśtawkę stojącą na prostokącie bym widziała, może wyżwirkowanym, bo to zakole ....
amanogaw 5 bym nie proponowałam, ale uważam że 3 się zmieszczą
Nett 10:22, 08 lis 2016

Pomysł z werandą popieram.
Kawa 10:41, 08 lis 2016

iwka napisał(a)
dobrze trafiłam ze sztachetami Kami to chyba będzie najlepsze rozwiązanie i spektakularny efekt wszyscy są przekonani już?

co do murku tak co do sztachet jeszcze nie bardzo

Kawa 10:52, 08 lis 2016

makadamia napisał(a)
Hmm, to miejsce które zaproponowałaś wymaganiami na pewno mu bardziej odpowiada. Ale kiepsko będzie tam wyglądał.
Bardziej na środku, tam gdzie go pierwotni umieściłam... trochę lepiej ale też nie idealnie.

A weranda bardzo sympatyczna. Wiem, że teraz modne są tarasy bez barierki ale moim zdaniem to się sprawdza tylko w przypadku tarasów na poziomie trawnika. Jak taras jest podniesiony, to osobiście wolę jak ta barierka jest.
Ale wiesz, to tylko moja prywatna opinia

wiesz Asia mi nie chodzi o modę bo ja to w ogóle jakoś za tymi wszystkimi nowinkami nie nadążam
chodzi mi o otwarcie przestrzeni
najwięcej czasu właśnie tam spędzamy pijemy kawkę latem jemy obiady grillujemy
bramki - które sa dwie wówczas są cały czas otwarte bo się chodzi do domu "na skróty"
wiatr który wieje i tak wieje przez sztachety
głównie chodziło początkowo o to żeby pies nie właził ale on i tak z nami siedzi więc w praktyce okazało się to totalną pomyłką
tu stare zdjecie z budowy werandy i tak patrząc mnie się to podoba
i chyba rozjaśniłabym ten brąz
Kawa 10:54, 08 lis 2016

Malgosik napisał(a)

mi pasuje
mój ambrowiec na patelni i wygwizdowie, a rośnie jak szalony, tylko że to zwykły, nie wiem czy kolumnowy jest jakiś wrażliwszy
jedyna uwaga to huśtawkę stojącą na prostokącie bym widziała, może wyżwirkowanym, bo to zakole ....
amanogaw 5 bym nie proponowałam, ale uważam że 3 się zmieszczą

Gosia czyli popierasz 3 amanogawy
i ambrowca w tym miejscu?
makadamia 10:57, 08 lis 2016

Jakie bramki są otwarte?

I jakiej wysokości murek? Bo myślałam, że to ma być tylko coś w rodzaju donicy zamiast skarpy, ale może ten murek ma zastąpić sztachety?
Kawa 11:06, 08 lis 2016

makadamia napisał(a)
Jakie bramki są otwarte?

I jakiej wysokości murek? Bo myślałam, że to ma być tylko coś w rodzaju donicy zamiast skarpy, ale może ten murek ma zastąpić sztachety?

Asiu na ostatnim zdjeciu jak ława się kończy po lewej stronie jest przejście i jest drugie ale musze zdjecia poszukać

murek jako donica - utrzymująca ziemię - aby się nie obsypywała
coś w ten desen

makadamia 11:15, 08 lis 2016

Czyli murek będzie tylko do wysokości podłogi werandy? dobrze zrozumiałam?

Powiem Ci z doświadczenia - bardzo niekomfortowo się korzysta z takich tarasów. Wszyscy się boją, że trafią nogą (krzesła albo swoją) w tą dziurę.

Jeżeli z jakichś powodów zależy Ci na likwidacji sztachet, to zamień je na taką niską ławę, na której można siedzieć. Jest o tyle niewygodna, że nie ma oparcia dla pleców (choć też można zrobić) ale jest bezpieczniejsza w użytkowaniu.

A na rozjaśnienie werandy cuda działa biała farba