codziennie 6 rano córcię do przedszkola trzeba wyprawić
Tutaj popieram, wszystko zależy jaki duży masz ogród, na jaką odległość od tui możesz sobie pozwolić. A już chojna kanadyjska czy świerki mają płytki system korzeniowy i wyciągną ci wodę w odległości 2-3 m. Jeśli stać cię na system nawadniający to owszem ale jeśli nie to zastanów się zanim posadzisz takie duże drzewa. Ja mam świerki i aby mogło pod nimi coś rosnąc musiałabym tam podlewać non stop. Sama zastanawiam się jakie rośliny mogą stworzyć ładne tło nie zabierając zbyt dużo wody i pożywienia innym? Ja po 20 latach wycinam niektóre tuje albo skracam je drastycznie właśnie z tych względów. Swierki niestety są już dużymi drzewami i na ich wycięcie trzeba mieć pozwolenie, gdyż kary za samowolkę we własnym ogrodzie są kolosalne Tuje są ładne gdy są młode, potem trzeba je ciąć z góry i na całej wysokości bo rozrastają się na szerokość, tracą wtedy na urodzie, a wymaga to wszystko ogromu prac, a stajesz się coraz starsza i sił ci ubywa. Piszę to z własnego doświadczenia. No chyba że masz pomoc w ogrodzie w postaci chętnego faceta lub kilku, lub zatrudniasz firmę ogrodniczą do pielęgnacji A w ogóle to witaj ranny ptaszku
i coś jeszcze ale niepamiętam nazwy
coś takiego nieznam nazwy