Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja pierwsza hortensja w ogródku.

Moja pierwsza hortensja w ogródku.

Ewa 20:10, 03 cze 2013

Ok Gabrysiu
Ewa 22:09, 07 cze 2013

Mam pytanie co jest tej gruszy i thujom?

Gabrysia_ 22:23, 07 cze 2013

Ewa...nie będzie mnie jutro u Kapiasów,więc nie zabieraj dla mnie tego czyśćca.
Ja dzisiaj pryskałam na szkodniki,róże całe w mszycach,tuje Danici złapały miseczniki!
Reszta dostała papu
Bogdzia 22:44, 07 cze 2013

Ewciu nie wiem co jest gruszy , pewne jakaś choroba grzybowa i thuje chyba też od deszczu chorująbo zadna roślina nie lubi az tyle wody. Ja sie też martwię o swoje rh bo za duzo tej wody było a jeszcze zapowiadają. Rh w Pszczynie wielkie i pewnie bardzo stare. Pozdrawiam serdecznie.
Ewa 23:02, 07 cze 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Ewa...nie będzie mnie jutro u Kapiasów,więc nie zabieraj dla mnie tego czyśćca.
Ja dzisiaj pryskałam na szkodniki,róże całe w mszycach,tuje Danici złapały miseczniki!
Reszta dostała papu

Ok Gabrysiu
Ewa 23:03, 07 cze 2013

Bogdzia napisał(a)
Ewciu nie wiem co jest gruszy , pewne jakaś choroba grzybowa i thuje chyba też od deszczu chorująbo zadna roślina nie lubi az tyle wody. Ja sie też martwię o swoje rh bo za duzo tej wody było a jeszcze zapowiadają. Rh w Pszczynie wielkie i pewnie bardzo stare. Pozdrawiam serdecznie.

Dzięki Bogdziu
Nie ma lekko, ciągle coś w ogrodzie wyskakuje
Ewa 09:24, 08 cze 2013

Jeżeli to grzyb to jakiego preparatu użyć?

zbigniew_gazda 09:38, 08 cze 2013

Moje 2 tuje aurea nana posadzone w tamtym roku na wiosnę też tej zimy mroźny wiatr poczęstował.
Opryskałem Topsinem (na grzyba) i Pinivitem. Na przemian po 2 razy. Wcześniej wyskubałem brązowe gałązki (moje malutkie są wysokości pół metra. I to pomogło. W gołych miejscach wypuszczają malutkie odrosty i może coś z tego będzie.
Ewa 17:03, 09 cze 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Moje 2 tuje aurea nana posadzone w tamtym roku na wiosnę też tej zimy mroźny wiatr poczęstował.
Opryskałem Topsinem (na grzyba) i Pinivitem. Na przemian po 2 razy. Wcześniej wyskubałem brązowe gałązki (moje malutkie są wysokości pół metra. I to pomogło. W gołych miejscach wypuszczają malutkie odrosty i może coś z tego będzie.

Zbyszku dziękuję i pozdrawiam
Gardenarium 18:44, 09 cze 2013

Wyskub brązowe gałązki, może chociaż część jest połąmana (na 2 ostatnich zdjęciach). Ale pierwsza tuja to podejrzana jest, jakby jej coś w korzenie ktoś podlał chmicznego
Trzeba przeanalizować co tam się działo ostatnio, trudno dociec, bo to żaden konkretny objaw jest.

Zamiera \część krzewu, zajrzyj do środka czy jest cała gałązka, jakby była chora to cała tuja by miała takie objawy

A grusza? Moim zdaniem to choroba bakteryjna, zaraza ogniowa. Zajrzyj czy nie odpada i nie czernieje kora.

Wycinaj porażone pędy, i spal. opryskuj zapobiegawczo Miedzianem ale wiosną w fazie nabrzmiewania pąków, teraz to raczej może być za późno. Obserwuj.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies