Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Makao_J 19:53, 05 lut 2016

Pesymistka bo mówisz że możesz nie dożyć dużych drzew.

A czemu już nikt nie doradzi? Mężowie pozjeżdżali na weekend u Leona i Nawigatorki to na chwilę odeszły.
Juzia 19:57, 05 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Pesymistka bo mówisz że możesz nie dożyć dużych drzew.

A czemu już nikt nie doradzi? Mężowie pozjeżdżali na weekend u Leona i Nawigatorki to na chwilę odeszły.

No mogę nie dożyć Oby tak się nie stało...ale mogę

ivo 19:58, 05 lut 2016

Nic tam jeszcze nie ma...
Tzn jest pierdolnik, bo posadziłam tam wszystko co mi zostało w doniczkach.

Wiesz zaczynam coraz bardziej Cie lubić Masz podobne zapędy do moich

Toszka 19:59, 05 lut 2016

no to zobacz - serby urosną, tuje też, brzozy, graby, ambrowiec (dobrze pamiętam?). Owocowe zawsze można było wycinać bez pytania... przecież wiesz o co chodzi. Ja tylko za w/w głos rozsądku robię, bo danusiowego zaplecza mechaniczno-pracowniczego nie masz.
Pamietaj, ze wielkość drzew podawana jest po 10latach. Nie docelowo.
Dosadzisz niższe piętro, trawy i co tam chcesz i za 5 lat busz ci urośnie. Pamiętasz jak Domi wspominała, że na początku łyso było i wielkie odstępy i że miała wątpliwości, a po 5 latach możemy oglądać jak wszystko wyrosło, zgęstniało pomimo jej drastycznych cięć.
więcej ci truć nie będę - to ty tu rządzisz
Juzia 20:02, 05 lut 2016

ivo napisał(a)

Wiesz zaczynam coraz bardziej Cie lubić Masz podobne zapędy do moich

Hyhy
anna_t 20:04, 05 lut 2016

Juzia napisał(a)

2. musi być
Jak już to wolę zrezygnować z 3. i 4.

spoko ty wiesz jak tam na żywo jest to najlepiej wybierzesz ylko jaki gatunek wybrać nie?
anna_t 20:05, 05 lut 2016

a właśnie, co ile sadziłaś serby?
Juzia 20:08, 05 lut 2016

Toszka napisał(a)
no to zobacz - serby urosną, tuje też, brzozy, graby, ambrowiec (dobrze pamiętam?). Owocowe zawsze można było wycinać bez pytania... przecież wiesz o co chodzi. Ja tylko za w/w głos rozsądku robię, bo danusiowego zaplecza mechaniczno-pracowniczego nie masz.
Pamietaj, ze wielkość drzew podawana jest po 10latach. Nie docelowo.
Dosadzisz niższe piętro, trawy i co tam chcesz i za 5 lat busz ci urośnie. Pamiętasz jak Domi wspominała, że na początku łyso było i wielkie odstępy i że miała wątpliwości, a po 5 latach możemy oglądać jak wszystko wyrosło, zgęstniało pomimo jej drastycznych cięć.
więcej ci truć nie będę - to ty tu rządzisz

Ok, ok. Fajnie, że jesteś głosem rozsądku Dzięki Tobie pewnie będę myślała o tym wszystkim ze dwa miesiące zanim poszukam czegoś w sklepie
ALE! Dla mnie Serby przy płocie to nie drzewa tylko tło. Tak samo tuje. Wiem, że zabiorą sporo słońca, ale starałam się sadzić od południa tak, żeby tego cienia było jak najmniej.
Ambrowiec to była pomyłka, ale jest tak ładny, że nie mogę go usunąć.
Graba mam tylko jednego i będzie bardzo mocno cięty, buk kolumnowy, wiśnia kolumnowa, brzozy trzy doorenbosy, ale reszta to zwisy
Klon i wiąz raczej pójdą won.
To tak dużo drzew? I takie wielkie???
No nie sądzę

Ale dzięki Ci bardzo! Bardzo cenię takie rady! Serio!!!

hanka_andrus 20:13, 05 lut 2016

Dziewczyny na mnie się powołują, to za głos rozsądku będę w tej chwili.
Miałam w ogródku na 300 m/2 wszystkie owocowe, i śliwy i jabłonie i grusze, i wiśnie i 4 brzoskwinie. Fajnie.
Ale pod drzewami nic nie posadzisz, bo albo zacienisz, albo zagłuszysz.
A w dodatku brzozy puszczają korzenie prawie po wierzchu i tam już nic się prawie nie da wcisnąć. Jedynie co możesz zrobić, to posadzić drzewa o pokroju karłowym: na przykład wiśnia, pigwa, albo jakieś kolumnowe wolno rosnące - buk kolumnowy, albo o pokroju zwisłym. One zwykle wolno rosną i kolory liści jesienią też się zmieniają. Wysokich drzew nie sadź, bo w razie wichury na dom ci polecą.
Dziś w swoim ogrodzie mam tylko gruszę, a reszta to krzewy. Te mogę obsłużyć bez męskiej pomocy. Teraz jesteś młoda, ale za lat 10, nie chce ci prorokować, siły ubędą, przy takim tempie ogrodowym. Oszczędzaj się.
Nie doczytałam jakie drzewa chcesz mieć, nie istotne, ale studiuj, ich wysokość przed zakupem. Są teraz odmiany nisko rosnące i takich szukaj.

Sorry, za wepchnięcie się do dyskusji. Życzę zdrowia długie lata!
Juzia 20:14, 05 lut 2016

anna_t napisał(a)

spoko ty wiesz jak tam na żywo jest to najlepiej wybierzesz ylko jaki gatunek wybrać nie?

Właśnie jest problem jak trzeba wybrać jedno, a podobają się conajmniej dwa