Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym od linijki - ogród Ivony

Zielonym od linijki - ogród Ivony

ivo 21:36, 27 maj 2018

Do trzcinników nie doszłam ale też juz kwitną Najbardziej jestem wściekla na brzozy które padły i musze wymienić . A te wcześniejsze zakupione w innym miejscu okazały się nie być Doorenbosami. Nie są takie strzeliste i mają większe liscie i nie mają takich bielutkich pni . Teraz tak bardzo tego nie widać ale za parę lat będzie różnica.
nawigatorka 21:54, 27 maj 2018

Jak to nie doszłam? Ja wlasnie na fotki tyłów liczyłam wiesz trzcinniki od Ciebie u mnie chyba jak na razie największe pewnie dlatego ze pierwsze
ivo 21:59, 27 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
Jak to nie doszłam? Ja wlasnie na fotki tyłów liczyłam wiesz trzcinniki od Ciebie u mnie chyba jak na razie największe pewnie dlatego ze pierwsze

Asia na tyłach nie ma co focic bo kilka brzoz wypadło a na placyku jak na razie łąka chwastów kwitnie. Ale zauważyłam że u mnie na trzcinnika ach już widać trochę rdzy. Ty pryskasz tylko topsinem?
ivo 22:00, 27 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
To moje na bank Frans Fontaine
Ślicznie u ciebie, od linijki , uwielbiam!

Cieszę się że mogłam pomóc w identyfikacji. W szkolkach ciągle pomyłki.
nawigatorka 22:00, 27 maj 2018

ivo napisał(a)

Asia na tyłach nie ma co focic bo kilka brzoz wypadło a na placyku jak na razie łąka chwastów kwitnie. Ale zauważyłam że u mnie na trzcinnika ach już widać trochę rdzy. Ty pryskasz tylko topsinem?
tak pryskalam dziś dokładnie (17l)bo pojedyncze liscie rdzewieją. Mimi tego ze u nas susza straszna.
A masz już plan na brzozy?
Johanka77 22:01, 27 maj 2018

Lawenda w masie. To jest to!
Pięknie.
ivo 22:04, 27 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
tak pryskalam dziś dokładnie (17l)bo pojedyncze liscie rdzewieją. Mimi tego ze u nas susza straszna.
A masz już plan na brzozy?

Brzozy muszą być i czekam bo w szkolce mam wstępnie zamówione. Martwi mnie ze co sezon wypadają. Tam jest glina i teren bardziej podmokly i obawiam się że gnija im korzenie. Teraz przy sadzeniu rozluznimy im trochę ziemię.
nawigatorka 22:24, 27 maj 2018

ivo napisał(a)

Brzozy muszą być i czekam bo w szkolce mam wstępnie zamówione. Martwi mnie ze co sezon wypadają. Tam jest glina i teren bardziej podmokly i obawiam się że gnija im korzenie. Teraz przy sadzeniu rozluznimy im trochę ziemię.
teoretycznie brzozy powinny wypijać nadmiar wody
Adela 14:30, 06 cze 2018

Witaj Ivo,
Trafiłam na Twoje pytanie odnośnie rdzy w wątku Polinki. Zanim ona odpowie, to podam Ci „receptę” od Mazana na temat rdza gruszy. Może pomoże....
Od wiosny profilaktycznie OW lub PW przemiennie z RT. Wskazany tez roztwór jodynowy przy dużym nasileniu choroby 0,8%
Ja we wstępnej fazie pryskalam też miedzianem i bioseptem.
Pozdrawiam
Pszczelarnia 16:45, 06 cze 2018

To brzozy Ci padły? Mnie z dnia na dzień jeden duży zielony buk płaczący. Jakby go coś spaliło. I to nie jest/była kwestia braku wody.