Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały ogród na wzniesieniu

Mały ogród na wzniesieniu

Seal 10:06, 03 lip 2015

Cześć wszystkim jako że często czytam forum postanowiłem pokazać swój kawałek zieleni. Niestety nie znam się na ogrodnictwie i robię wszystko swoimi siłami - czasami ponoszę straty w postaci roślin bo np. były w złym miejscu posadzone. Ogród musiał posiadać "ciurkadełko" - niestety jeszcze nie skończone, ale ma już swoich mieszkańców w postaci karasi i karpi koi.

Tak wyglądało jak kupiliśmy

następnie wszystko zostało przekopane, zmontowałem wodospad i posiałem trawę

Tak wygląda jak już zrobiłem, niestety jako że jałowca nie mogłem dostać w większej ilości bo była końcówka to jest tylko tyle. Plan jest taki by na jesień dokupić jałowca i zrobić identycznie jak z lewej strony tylko za wodospadem. Dodatkowo cis z przodu i myślałem jeszcze o bukszpanie. Efekt jaki chciałbym uzyskac to takie schody

Dodatkowo zasadzone klony
czerwone jeżeli mi się uda będę chciał uformować w kwadraciki
a zółte chciałbym zrobić szpaler

Z tym kawałkiem mam problem i nie wiem co w nim posadzić (prośba o pomoc)
Na pewno z czasem na garażu powstaną donice drewniane ale cały czas męczy mnie trzmielina japońska na pniu, myślałem o czymś takim:
- pod trzmielina bukszpany w kule i przed lawenda plus dodatkowo czosnek fioletowy
- w żwirze jakaś trawa w kolorze bordowym i np. lawenda gęsto posadzona
- lub może macie jakiś pomysł co kilka gów to nie jedna

Wodospadzik z bliska

Proszę o pomoc co można by było fajnie zagospodarować. Ogród ma być w stylu nowoczesnym czyli kanty, kanciki itp

Z czasem będę umieszczał kolejne części mojego małego ogródka
iwka 10:31, 03 lip 2015

Witaj
Ciurkadełko super
anitan 12:17, 03 lip 2015

podbijam przedmówczynię, podoba mi siębardzo
Grodzia 12:23, 03 lip 2015

super się zapowiada! będę zaglądać
Seal 16:07, 03 lip 2015

Zapraszam, podpowiadajcie bo tak jak mówiłem nie znam się na tym najlepiej.
Seal 23:03, 04 lip 2015

Rzut na druga część ogrodu

oraz bezpośrednio na oczko

Ma ktoś pomysł co posadzić po lewej stronie

Iwk4 00:55, 23 lip 2015

Witaj, zaintrygowało mnie twoje oczko ze ścianką. Czy możesz technicznie podpowiedzieć mi, jak wykładałeś oczko? Planuję wymurować z e starej cegły ściankę wodną i d się na jakąś koncepcję zbiornika: czy woda ma lecieć do kamyczków (boję się, ze będzie się rozpryskiwać), czy do zbiornika z wodą. Kombinuję, jak taki zbiornik wyłożyć folią i mieć prostokątne brzegi, jak u ciebie. Mogłabym liczyć na pomoc? Zależy mi na niskich kosztach wykonania imam niewielki kawałek do zagospodarowania
Pozdrawiam.

O co chodzi z tym zagospodarowaniem terenu? O jakim miejscu piszesz? Bo mi się wydaje, ze ta asymetria wygląda fajnie
Ale gdybyś chciał inspiracji, to może to ci się spodoba?
https://www.pinterest.com/pin/529876712385734927/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385167944/
Pozdrawiam i zaznaczam wątek
Seal 21:27, 23 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Witaj, zaintrygowało mnie twoje oczko ze ścianką. Czy możesz technicznie podpowiedzieć mi, jak wykładałeś oczko? Planuję wymurować z e starej cegły ściankę wodną i d się na jakąś koncepcję zbiornika: czy woda ma lecieć do kamyczków (boję się, ze będzie się rozpryskiwać), czy do zbiornika z wodą. Kombinuję, jak taki zbiornik wyłożyć folią i mieć prostokątne brzegi, jak u ciebie. Mogłabym liczyć na pomoc? Zależy mi na niskich kosztach wykonania imam niewielki kawałek do zagospodarowania
Pozdrawiam.

O co chodzi z tym zagospodarowaniem terenu? O jakim miejscu piszesz? Bo mi się wydaje, ze ta asymetria wygląda fajnie
Ale gdybyś chciał inspiracji, to może to ci się spodoba?
https://www.pinterest.com/pin/529876712385734927/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385167944/
Pozdrawiam i zaznaczam wątek

Cześć juz tłumacze jak to u mnie wyglądało.

Wykopałem 120cm głębokości i zrobiłem takie jakby schody. Głębokość taka by ryby mogły przeżyć zimę. Następnie na ostatnim schodku wyrownalem ziemie, kupiłem płytę mpf, pomalowałem ja papa taka do fundamentów i okleiłem mata kubełkowy rownież do fundamentów. Następnie wyłożyłem wszystko biowloknina.
Na to folia epdm i naprawdę polecam w porównaniu do zwykłej folii to niebo i ziemia. Jest taka możliwośc ze można ja sklejać i położysz w sumie jak tapetę ale ja ja wyłożyłem bez klejenia..wyznaczyłem środek i zacząłem nalewać wody dociskając tu i idzie i takim sposobem powstało oczko. Zależy jak duży kawałek chcesz zrobic bo jeżeli malutki to może poszukaj gotowych Form. Ja mam 3m długości i ponad 1m szerokości.

Co do zagospodarowania nie mam pomysłu co pod trzmielina wstawic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies