Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 13:39, 23 lut 2016

Nic u siebie nie pisałam bo nie mogłam się zdecydować co chcę....bywałam w różnych ogrodach, oglądałam różne drzewa, patrzyłam przez okno....
Z tymi drzewami to problem - tyle ładnych i prawie wybrałam....nie ukrywam że platan nadal w głowie mi siedzi mimo tych wszystkich Waszych pomysłów
Ale chciałabym jednak coś tu w zimie mieć

Tak myślę czy dalej za tą choiną jakieś drzewo by wsadzić....
Kasya pisała o kwitnących...wiśnia?
A może grujecznik...
Derenie będą.
Jeszcze jakaś choinka/świerk/sosna.
Budleja. takie zboczenie - podoba mi się

O i do tego stipa która już rośnie rozplenica rozchodniki (lecę po kosztach)
ag_zie 13:45, 23 lut 2016

MirellaB napisał(a)
Jeszcze nie zdecydowałaś się na drzewo?

Mirellko, drzewo będzie iglaste
Sylvana napisał(a)
A może
tak
albo
na różowo
kwitnąco
inna bajka
zmiana klimatu
na koniec

Sylwio, dziękuję Ci za tak wiele pomocy i czasu
ag_zie 13:50, 23 lut 2016

kasja83 napisał(a)
Sylvana daje piękne opcje i to dużo

O tak piękne są
kamila66 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=430#post_7
Danusia właśnie proponuje tego platana

Kamilo, bardzo on mi się podoba i może jeszcze u mnie zagości...
Makao_J napisał(a)

Masz rację.
Jak wybierzesz większe to jedno zdecydowanie w rogu wystarczy jako główny akcent.
Jeśli wybierzesz z tych na pniu wysokim to przyda się jeszcze powtórka z niego.

Trzymam kciuki bo to ciężki wybór gdyż musisz od razu zaplanować czym go podsadzisz żeby nie spaskudzić rabaty.

Aniu, ale mnie pocieszyłaś..."nie spaskudzić rabaty."
Hmmm...a czy ja umiem nie spaskudzić...?
ag_zie 13:56, 23 lut 2016

Kasya napisał(a)
To platan juz wybrany czy jeszcze się zastanawiasz ?
Jak dla mnie to strasznie trudna decyzja
A myslałas tez o jakims drzewku tak spektakularnie kwitnacym na wiosnę ?

Kasiu, a o jakim dokładnie drzewie myślisz?

Anda napisał(a)
Jeszcze szukasz tego drzewka pod płot? Pogubiłam się trochę Polecić mogę swidosliwe Obelisk - rośnie do ok. 5 m i ma pokroj kolumnowy. Jest wielopniowa. Ładne tez są bzy czarne serii Black - Black Beauty, Black Lace i Black Tower, ten ostatni tez kolumnowy. One tez są wielopniowe.

O...sprawdzę

Tereso wszystkie propozycje Sylwi są piękne

kasja83 napisał(a)
ag_zie kochana masz taki wybór...dla mnie aż za dużo opcji- zawsze w takich sytuacjach się miotam

Haha..to tak jak ja! Przybij piątkę!
ag_zie 14:08, 23 lut 2016

Ewo
Mit orzecha został obalony ja orzecha nie mam u siebie i nie będę mogła tego potwierdzić i przetestować. U rodziców tylko trawa jest i będzie.
Renato
Zdjęcie też obejrzałam
Ewo - Anda
Małe drzewko ale już jest ładne.
Mirellko
Róże będą ale w innej części ogrodu. Ale jeszcze nie mam pomysłu gdzie
Kasiu
Zagladaj macham!!!
Aniu
zupełnie coś innego tylko co dalej?
ag_zie 14:13, 23 lut 2016

olga80 napisał(a)
piękna ta choina kanadyjska

choiny są piękne i nie kłują

frezja napisał(a)
nooo, i wymiarowo do małych ogrodów pasuje..piękność.

W to miejsce pasuje w sam raz
Sylvana 14:42, 23 lut 2016

ag_zie napisał(a)

Sylwio, podobno rośnie wszędzie, co prawda lubi wodę jak każda roślina
Tu to czytałam https://www.ogrodowisko.pl/watek/1238-choina-kanadyjska-tsuga-canadensis

Cytat z netu

"Choina dobrze rośnie w miejscach, gdzie większość drzew nie najlepiej sobie radzi, to jest w miejscach ocienionych, o wilgotnym podłożu. Preferuje żyzną glebę o kwaśnym odczynie.

Dobrym stanowiskiem jest także pobliże oczek wodnych i stawów, zapewniające podwyższoną wilgotność powietrza, którą choina bardzo lubi. W takim środowisku rozwija się najlepiej, przyrastając co roku około 20 cm. Ze względu na niespieszny wzrost polecana jest do niewielkich ogrodów, jednak szczególnie pięknie wygląda posadzona pojedynczo jako soliter, kiedy można ją podziwiać ze wszystkich stron. Ponieważ drzewo to płytko się korzeni i rzuca dużo cienia, ciężko uprawiać pod nim inne rośliny."

Moja jest w słońcu i nie wygląda dobrze, czytałam że ze względu na system korzeniowy który biegnie po wierzchu - zupełnie inaczej niż u innych iglaków - nie znosi deptania wkoło niej, tzn. nie może rosnąć przy ścieżkach itp.
W to lato podlewałam ją baaaardzo obficie (na tym moim niekorzystnym słonecznym stanowisku) i pomimo tego straciła połowę igieł. Teraz jest łysa i żółta. Ze względu na układ korzeni spróbuję przesadzić, ale co z tego będzie to się okaże. Podzielę się doświadczeniami, może komuś się przyda.

Decyzje pozostawiam Tobie - ja piszę o swoich doświadczeniach, ale pewnie zaraz się okaże, że u innych rośnie wspaniale.
gobasia 14:56, 23 lut 2016

ja posadzilam 6 choin kanadyjskich,dwie wyleciały no ale ten rok byl niekorzystny .Z tych co zostały ,jak na razie nie jestem zadowolona ...dam im jeszcze jeden sezon ,zobaczę...
MirellaB 15:03, 23 lut 2016

Nie mam takich okazów, ale piękne są te choiny kanadyjskie

A mi się podoba bardzo świerk białobok, którego nabędę już wiosną
ag_zie 20:42, 23 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Cytat z netu

"Choina dobrze rośnie w miejscach, gdzie większość drzew nie najlepiej sobie radzi, to jest w miejscach ocienionych, o wilgotnym podłożu. Preferuje żyzną glebę o kwaśnym odczynie.

Dobrym stanowiskiem jest także pobliże oczek wodnych i stawów, zapewniające podwyższoną wilgotność powietrza, którą choina bardzo lubi. W takim środowisku rozwija się najlepiej, przyrastając co roku około 20 cm. Ze względu na niespieszny wzrost polecana jest do niewielkich ogrodów, jednak szczególnie pięknie wygląda posadzona pojedynczo jako soliter, kiedy można ją podziwiać ze wszystkich stron. Ponieważ drzewo to płytko się korzeni i rzuca dużo cienia, ciężko uprawiać pod nim inne rośliny."

Moja jest w słońcu i nie wygląda dobrze, czytałam że ze względu na system korzeniowy który biegnie po wierzchu - zupełnie inaczej niż u innych iglaków - nie znosi deptania wkoło niej, tzn. nie może rosnąć przy ścieżkach itp.
W to lato podlewałam ją baaaardzo obficie (na tym moim niekorzystnym słonecznym stanowisku) i pomimo tego straciła połowę igieł. Teraz jest łysa i żółta. Ze względu na układ korzeni spróbuję przesadzić, ale co z tego będzie to się okaże. Podzielę się doświadczeniami, może komuś się przyda.

Decyzje pozostawiam Tobie - ja piszę o swoich doświadczeniach, ale pewnie zaraz się okaże, że u innych rośnie wspaniale.

Sylwio, dziękuję za Twoje słowo w tej sprawie
Jeszcze raz zajrzałam do wątku o choinie - tak to jest jak coś się podoba i chce się to mieć - czytałam ale nie zwrociłam uwagi na wszystkie informacje. To się nazywa wybiórcze czytanie