Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

Kasya 09:24, 08 mar 2016

Anda napisał(a)

O, właśnie Proszę sadzić i się w ogóle nie zastanawiać Z tej serii jest jeszcze Black Tower, ma wąski pokrój.

I jest jeszcze taki o żółtych liściach, zapomniałem nazwę
Może się ładnie skomponowac
tulucy 09:30, 08 mar 2016

Zakwas normalnie się zachowuje. Dokarm i wymieszaj

A na żurek - odlać z zakwasu chlebowego szklankę, dokarmić 2-3 szklankami wody i pół szklanki mąki, dodać czosnek, ziele angielskie i liść laurowy, odstawić na 2-3 dni i gotowe, można w lodówce przechowywać, mnie taka porcja starcza na dwa razy,
MirellaB 09:31, 08 mar 2016

ag_zie napisał(a)

Oby nic nie złapał - Pani mówiła że dzieci w zeszłym tygodniu mówiły że brzuszek boli
Michał dostał na wzmocnienie szczepionkę i zobaczymy czy pomaga....

Aaaaaaaaa mój Kubuś też narzekał, że go brzuszek boli
Kurcze co to za paskudne wirusy. Ja już wariuję w domu. Dzisiaj jadę do szkółki po wrzośce.
MirellaB 09:32, 08 mar 2016

ag_zie napisał(a)

sezon się zaczyna
A ja w borówkach siedzę - opieliłam, posypałam obornikiem i połowę borówek ma już trociny wysypane borówek mam 9 sztuk a skończyć nie mogę.
A i posadziłam porzeczki

To chyba jeszcze nie wpadłaś w odpowiedni rytm

O zakwasie nie pomogę, bo się nie znam. A na co ten zakwas?
Anda 09:33, 08 mar 2016

iwka napisał(a)
mam i to i to
cicho siedzę bo komputer mam w domu zepsuty, może dzisiaj odbiorę, a z pracy to tak nie wypada nadawać ale podczytuję cały czas

A, no fakt, coś pisałaś o kompie...

Ja żałuję, że nie mam miejsca na Black Lace, bo jest najładniejszy ze wszystkich, ale też największy. Mam szansę na podziwianie u Ciebie no i może u Agi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataP 09:36, 08 mar 2016

tulucy napisał(a)
Zakwas normalnie się zachowuje. Dokarm i wymieszaj

A na żurek - odlać z zakwasu chlebowego szklankę, dokarmić 2-3 szklankami wody i pół szklanki mąki, dodać czosnek, ziele angielskie i liść laurowy, odstawić na 2-3 dni i gotowe, można w lodówce przechowywać, mnie taka porcja starcza na dwa razy,

Dziewczyny a to zakwas na chlebek? Ja mój trzymam w lodówce, bo dawno nie piekłam. Wyciągam go by się ogrzał, wywalam połowę, dokarmiam i kolejnego dnia już pracuje i można go myknąć do chlebka Potem znowu do lodówy

iwka 09:46, 08 mar 2016

AgataP napisał(a)

Dziewczyny a to zakwas na chlebek? Ja mój trzymam w lodówce, bo dawno nie piekłam. Wyciągam go by się ogrzał, wywalam połowę, dokarmiam i kolejnego dnia już pracuje i można go myknąć do chlebka Potem znowu do lodówy

a jak długo taki zakwas może stać w lodówce? bo mój to chyba ze trzy miesiące już stoi i tak sie zastanawiam czy on jeszcze dobry?
iwka 09:48, 08 mar 2016

Anda napisał(a)

A, no fakt, coś pisałaś o kompie...

Ja żałuję, że nie mam miejsca na Black Lace, bo jest najładniejszy ze wszystkich, ale też największy. Mam szansę na podziwianie u Ciebie no i może u Agi
Prędzej czy później kupię i będzie rósł, tylko kiedy to nastąpi, ciągle coooś
tulucy 09:53, 08 mar 2016

W lodówce bez dokarmiani Max tydzień, jeśli dłużej trzeba go dokarmić w międzyczasie
ag_zie 21:20, 08 mar 2016

Do notatnika - Instrukcja cięcia traw
Znalezione u Madżenki

Madzenka napisał(a)
....
Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie?
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

Czy o jakiejs trawie zapomniałam? A jakie sa wasze doswiadczenia?