Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 14:47, 22 sie 2016

Toszko kochana! Aż tak źle to nie mam - najbardziej to skrzyp wyłazi! A tak zielono bo wczoraj trawą skoszoną trochę posypałam ...i dlatego tak zielono.... słowo daję!
ag_zie 14:49, 22 sie 2016

Ot i zdjęcie poleciałam zrobić co by Toszka źle o mnie nie myślała

No fakt skrzyp jest
anbu 14:50, 22 sie 2016

Ja moje Nigry już obcięłam.
Aga trzeba wierzyć, że ta Twoja słabsza na wiosnę ruszy i dogoni swoją siostrę ..
ag_zie 14:57, 22 sie 2016

anna_t napisał(a)
ale Ci się oberwało aż normalnie poleciałabym Ci pomóc z tym pieleniem
ja dzisiaj zapodałam hortkom magiczną siłę, niewiem czy to wiosenny czy jesienny nawóz ale tylko taki mam bo gnojówa z pokrzyw nie leję w sierpniu. zrobiłam gnojówe ze skrzypu ale tylko 2 wiadra to pod iglaki poleje
pomoc zawsze się przyda - mam co robić! Tuje jeszcze z trawy nie wyrwałam ale w tym roku to nie dam rady (40sztuk)
O! Skrzyp mam ale nie zrobiłam gnojówki ... A na co ona dobra i do kiedy można lać? I pod co to dawać?
ag_zie 14:58, 22 sie 2016

zoja napisał(a)

Skorzystam z okazji i zapytam Eksperta - ten nawóz jesienny to jaki na przykład??

Toszko, doradź jaki ten nawóz kupić? Czy taki sam dla Nigry i dla hortek???
Kasya 15:04, 22 sie 2016

anna_t napisał(a)
ale Ci się oberwało aż normalnie poleciałabym Ci pomóc z tym pieleniem

Agnieszka sobie poradzi, mi trzeba pomoc !

A przy okazji zapytam, bo nie nie patrzyłem na skład jesiennego
Ale takie nawozy do kwitnacych, maja w przewadze potas i fosfor to chyba można jeszcze ? Czy złe mi się wydaje ?,
anbu 15:05, 22 sie 2016

ag_zie napisał(a)

O! Skrzyp mam ale nie zrobiłam gnojówki ... A na co ona dobra i do kiedy można lać? I pod co to dawać?

Podpinam się do pytania
Przepis mam ale nie wiem jak stosować, może ktoś się zlituje i podeśle linka gdzie mogę zgłębić temat?

Wiem, że Poli chyba najpierw leje swoje trawy gnojówką z pokrzyw (kurcze nie pamiętam do którego miesiąca) a następnie gnojówką ze skrzypu (kurcze nie pamiętam od którego, do którego miesiąca :/).
Kto poratuje wiedzą?
anna_t 15:31, 22 sie 2016

ja czytałam ze do konca lipca pokrzywa, potem skrzyp.
pod wszystko
hindsight 16:17, 22 sie 2016

Kasya napisał(a)

Agnieszka sobie poradzi, mi trzeba pomoc !

A przy okazji zapytam, bo nie nie patrzyłem na skład jesiennego
Ale takie nawozy do kwitnacych, maja w przewadze potas i fosfor to chyba można jeszcze ? Czy złe mi się wydaje ?,

I mi też!! Może w przyszłym sezonie jakąś samopomoc zorganizujemy, jeden dzień tu, drugi tam itd. w kupie raźniej i szybko widać efekty

Ja teraz nie nawożę, bo dobrze wyglądają. Te do kwitnących zależy ile mają azotu. Niektóre mało, inne całkiem sporo. Chociaż wiecie, ja mam to swoje poletko od oczyszczalni, azotu tam jest na pewno sporo cały czas (nie nawożę w ogóle). Nigdy mi nic nie wymarzło z powodu niezdrewnienia. Jedynie trawy niektóre wygniły, ale to z nadmiaru wilgoci. Za to kupione wczesną jesienią cisy hillii wymarzły w 2/3 wysokości, na pewno były podpędzone i miały duże przyrosty. Ale sądzę, że w szklarni je tak pędzili.
Mazan 16:42, 22 sie 2016

Ufff, ale dylemata. Jeśli chodzi o taki nawóz to mamy choćby produkt z Chorzowa fosforan monopotasowy, z innej firmy /nie pamiętam nazwy/ takiż sam. do nazwy nawozu jest dodany skrót MPK lub MKP co oznacza monofosforan potasu. Problemem może być ilość - 25 kg, a nawóz jest do podania pozakorzeniowego. Doskonały jako jesienny w stężeniu 0,2 - 0,3%.

Pozdrawiam