Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 15:16, 23 sie 2016

anbu napisał(a)
Ja moje Nigry już obcięłam.
Aga trzeba wierzyć, że ta Twoja słabsza na wiosnę ruszy i dogoni swoją siostrę ..
Aniu, widziałam u Ciebie. Mam nadzieję, że teraz w korzenie idzie i w przyszłym sezonie dogoni

Kasya napisał(a)

Agnieszka sobie poradzi, mi trzeba pomoc !

A przy okazji zapytam, bo nie nie patrzyłem na skład jesiennego
Ale takie nawozy do kwitnacych, maja w przewadze potas i fosfor to chyba można jeszcze ? Czy złe mi się wydaje ?,
Kasiu, zbiorowe pielenie zrobimy najpierw u jednej później u drugiej będzie weselej!
I Dominika się przyłączy
hindsight napisał(a)

I mi też!! Może w przyszłym sezonie jakąś samopomoc zorganizujemy, jeden dzień tu, drugi tam itd. w kupie raźniej i szybko widać efekty

Ja teraz nie nawożę, bo dobrze wyglądają. Te do kwitnących zależy ile mają azotu. Niektóre mało, inne całkiem sporo. Chociaż wiecie, ja mam to swoje poletko od oczyszczalni, azotu tam jest na pewno sporo cały czas (nie nawożę w ogóle). Nigdy mi nic nie wymarzło z powodu niezdrewnienia. Jedynie trawy niektóre wygniły, ale to z nadmiaru wilgoci. Za to kupione wczesną jesienią cisy hillii wymarzły w 2/3 wysokości, na pewno były podpędzone i miały duże przyrosty. Ale sądzę, że w szklarni je tak pędzili.

anbu napisał(a)

Podpinam się do pytania
Przepis mam ale nie wiem jak stosować, może ktoś się zlituje i podeśle linka gdzie mogę zgłębić temat?

Wiem, że Poli chyba najpierw leje swoje trawy gnojówką z pokrzyw (kurcze nie pamiętam do którego miesiąca) a następnie gnojówką ze skrzypu (kurcze nie pamiętam od którego, do którego miesiąca :/).
Kto poratuje wiedzą?

anna_t napisał(a)
ja czytałam ze do konca lipca pokrzywa, potem skrzyp.
pod wszystko
do zeszycika muszę wpisać dzięki!
ag_zie 15:26, 23 sie 2016

Mazan napisał(a)
Ufff, ale dylemata. Jeśli chodzi o taki nawóz to mamy choćby produkt z Chorzowa fosforan monopotasowy, z innej firmy /nie pamiętam nazwy/ takiż sam. do nazwy nawozu jest dodany skrót MPK lub MKP co oznacza monofosforan potasu. Problemem może być ilość - 25 kg, a nawóz jest do podania pozakorzeniowego. Doskonały jako jesienny w stężeniu 0,2 - 0,3%.

Pozdrawiam
dzięki teraz tylko w ogrodniczym muszę popytać
ag_zie 15:31, 23 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Ufff-zaś nowa wiedza do nabycia
w tej dziedzinie mam dużo do nauki ale muszę przyznać że przyjemna ta nauka jest bo nie sama teoria
ag_zie 15:35, 23 sie 2016

Toszka napisał(a)

To własnie nawóz z zawartością potasu. Te nawozy marketingowo zazwyczaj w nazwie mają "jesienny" poczytaj

A skrzyp zacznij traktować jak roslinę uprawną na nawóz i gnojówki - nie przeklinaj go, a wykorzystuj

Poczytałam i ja

Roślina uprawna dobre! To dziś zebrałam pierwsze plony z tej rośliny mam wiaderko i nie zawaham się go użyć
ag_zie 15:36, 23 sie 2016

hindsight napisał(a)
Ooo, a jak skrzyp podstępnie i chytrze przerobić na nawóz? Mam go!
i ja też
ag_zie 15:43, 23 sie 2016

Toszka napisał(a)
Albo robisz gnojówkę, albo napar. Można ususzyć i też napar zrobić. wiele jest mozliwości Poczytaj dział "Herbicydy" i naturalne nawozy
Skrzyp jest bardzo bogaty w rzadkie pierwiastki, w tym krzemionki, które są łatwo przyswajalne przez rośliny. Działa p/chorobom grzybowym i do zwalczania szkodników.

Ufff jedno przeczytałam jeszcze Herbicydy zostały

Toszko, mam pytanie czy będzie dobrze? Dziś dostałam mączkę bazaltową (wcześniej nie stosowałam) i czy mogę ją teraz rozrzucić na rabatach między rośliny i lekko z ziemią wymieszać? I pod drzewa też?
Jeśli tak to czy ten nawóz jesienny też jeszcze dawać?
hindsight 18:42, 23 sie 2016

Oj, dziewczyny, ale to zbiorowe pielenie to byłby czad ale u mnie ja bym was przeczołgała, a właściwie moje chwasty
Toszka 21:06, 23 sie 2016

Mączkę można zawsze dawać i nie ma ryzyka przedawkowania. Minusów też nie ma.
Nawóz jesienny mozna podać, zwłaszcza jesli na liściach sa widoczne braki.

Gratulacje na 300
ag_zie 22:45, 23 sie 2016

Toszka napisał(a)
Mączkę można zawsze dawać i nie ma ryzyka przedawkowania. Minusów też nie ma.
Nawóz jesienny mozna podać, zwłaszcza jesli na liściach sa widoczne braki.

Gratulacje na 300

a czy te brązowe końce liści to też braki witaminek czy może grzyb się pojawił?
kasja83 08:14, 24 sie 2016

To ja muszę rozejrzeć się za skrzypem chyba...
Aga gratki na 300