Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 12:49, 13 lut 2016

kamila66 napisał(a)
Aniu ja się często u Ciebie nie wypowiadam, wielokrotnie nie mam pojęcia o temacie o jakim debatujecie np. róże
Uważam, że altana na przeciw schodów to nie najlepszy pomysł.
Takie wyjście bezpośrednio do altany bez żadnego łamacza perspektywy w trawniku bardzo skróci ogród, przynajmniej wysunęłabym tego ambrowca do przodu. Teraz sobie wyobraź, że siedzisz w altanie i co widzisz schody brukowe i okno. Osobiście zrobiłabym altanę w takim miejscu aby jej wejście nie było naprzeciw domu, ale to jestem ja
Może do całości dodasz jeszcze jakiś soliter w trawnik? Jeśli zostanie jak jest będzie oczywiste, że ogród jest stąd dotąd.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1641-ogrodnicy-z-litwy?page=2
Pierwszy lepszy projekt Danusi przed placykiem jest żywopłocik z bukszpanów ten drugi po lewej może z cisa i w każdym projekcie w trawniku rośnie drzewo

łamacz perspektywy..znowu cos o czym nie mam pojęcia
Kamila a gdyby dać rabaty tez na środku?oczywiście równe i proporcjonalne

pomysł z tymi zywopłocikami fajny, nawiązywałby do tych prostopadłościanów które ostatnio wrysowałam w plan rabaty, widziałaś?
z drugiej strony patrząc gdybym przesunęła w lewo altanę miałabym na wprost różankę...hmm..
anna_t 14:04, 13 lut 2016

kolekna wersja..
Makao_J 14:24, 13 lut 2016

Nie wiem jak to się stało że nie mam Cię w obserwowanych. Czwarty raz tu jestem i wychodzę licząc że już Cię mam. No ale teraz już zaznaczyłam.

Ja w stylu nowoczesnym minimalistycznym słaba jestem (o czym wiesz).

Wiele osób ostatnio decyduje się na zrobienie środkowych rabat. Ja również mam altanę prawie na wprost tarasu (lekko ucieka w prawo) i myślę że bez rabaty pomiędzy nimi ogród straci na tajemniczości. Na razie jej nie robię by nie stracić przestrzeni do zabaw dzieciaków ale zrobię jak zrobię ścieżkę między altaną i tarasem.

Chcę tylko powiedzieć że rabaty w tym miejscu co narysowałaś to fajna sprawa. Gdyby udało Ci się osiągnąć podobny efekt do tego https://pl.pinterest.com/pin/353251164503248002/
tylko w Twoim nowoczesnym stylu byłoby cudnie. Ale nie wiem czy to pasuje do Ciebie
anna_t 14:29, 13 lut 2016

Ania wiem że w minimalizmie się nie czujesz ale za to bardzo rozbudowane potrafisz stworzyć rabaty, już Ci kiedyś u Ciebie pisałam ze według mnie to wyższa szkoła jazdy
muszę jeszcze sobie pomyśleć o tych rabatach i coś narysować, artystycznego
Juzia 14:53, 13 lut 2016

Zrób na razie dookoła a rabatami na środku zajmiesz się na końcu.
Dorośniesz ogrodowo i zadecydujesz...czy chcesz, czy nie, czy pasują i co na nich ewentualnie posadzić

A ta schodkowa całkiem fajnie Ci wyszła.
Makao_J 15:06, 13 lut 2016

Coś takiego rozrysowałam
Makao_J 15:13, 13 lut 2016

Możesz zrobić te rabaty jako murowane donice i wsadzić same bambusy.
https://pl.pinterest.com/pin/572872015078660148/
Kasya 15:22, 13 lut 2016

Coraz wiecej rabatek
kamila66 18:25, 13 lut 2016

Aniu mnie się podoba coś takiego https://www.ogrodowisko.pl/watek/2564-ogrod-niby-nowoczesny-ale?page=742 altana w bliskim sąsiedztwie domu gdybyś ją dała po lewej stronie jak tutaj byłaby blisko rabaty różanej sama bym chętnie tam z tobą posiedziała
anna_t 18:39, 13 lut 2016

Juzia napisał(a)
Zrób na razie dookoła a rabatami na środku zajmiesz się na końcu.
Dorośniesz ogrodowo i zadecydujesz...czy chcesz, czy nie, czy pasują i co na nich ewentualnie posadzić

A ta schodkowa całkiem fajnie Ci wyszła.

Justyna tu nie rabaty są problemem tylko czy dobrze że altane zaplanowałam na srodku? a te rabaty dorysowałam żeby "łamacz perspektywy" wprowadzić