Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jankosia 11:56, 06 mar 2016

anna_t napisał(a)

Monika napisałaś że nie są tak zaborcze a za chwilę że mają większe zapotrzebowanie
to jak wkońcu jest?

Za krótko je mam dlatego napisałam ci o opiniach innych właścicieli Napisałam że jakbyś miała problemy z dereniani to najwyżej przesadzisz. Ania, skup się Zresztą, to co ci Agata zapodała to częsty widok bo brzozy z dereniami ładnie wyglądają zwłaszcza zimą i tak się je sadzi
Iwk4 11:59, 06 mar 2016

anna_t napisał(a)
Marta skup się róże będą na altanie a obok altany brzozy i zastanawiam sie skoro piszecie że to takie pijusy czy nie będą źle wpływać na sąsiadki które wodę raczej lubią

Ania, podlewać chyba będziesz? Wiesz, ja mam piaszczystą glebę i latem codziennie stoję z wężem. Na nawadnianie u mnie jeszcze nie pora. Może kiedyś
jankosia 11:59, 06 mar 2016

Aaaa, nie odpowiedziałam na dokładnie zadane pytanie sorry. Zazwyczaj jest tak że jak roślina daje sobie radę z suszą to dlatego że ma odpowiedni system korzeniowy albo szeroki jak brzoza albo głęboki paliwy jak np tamaryszek. Coś za coś. Jak korzonki są cieniutkie i idą tuż pod powierzchnią i do tego nie sięgają daleko to zazwyczaj (zazwyczaj!) mają większe zapotrzebowanie na wodę. Jasno to wyłożyłam? Oby Ale to nie jest reguła bo jeszcze liczą się liście... Ale to już mącić nie będę
AgataP 12:06, 06 mar 2016

anna_t napisał(a)

oszalałaś
tam jest 13x5m myslę kupić 5 brzóz, 3 derenie i 3 berberysy a reszta ta drobnica to jak sadzić będę to wyjdzie w praniu
Agata bo ty tez uważasz że lepiej brzozowa po prawej od altany tak?
bo narazie mam dwie sprzeczne opinie od jazzy i Iwony
ja jestem za prawą stroną bo gdy wejdzie ktoś do ogrodu z podjazdu to zobaczy brzózki a nie odrazu ognisko i pijane towarzystwo

Ania, powiem Ci jak ja bym zrobiła. Wzięła blok rysunkowy i narysowała z poziomu swoich oczu jak to będzie rozmieszczone. Może się okazać, że gdzieś coś trzeba będzie dosadzić lub z czegoś zrezygnować.
Po lewej stronie nie masz wysokich drzew tylko róże na obelisku i trzcinnik w plecach. Nie wiem czy zachowana będzie równowaga.
Może należałoby zobaczyć czy z kilkoma brzozami po prawej nie byłoby lepiej.
Może całą tylną rabatę należy potraktować jako całość, wkomponować w to miejsce na ognisko i altankę

jankosia 12:06, 06 mar 2016

Na 15 metrów trzy derenie to mało. One niby duże rosną ale i tak je pewnie dla czerwonych gałązek będziesz ciachać nisko... A nie wolałabyś ich po całości w pasie puścić za brzozami? Wtedy zimą będzie czad To oczywiście luźna propozycja ale wydaje mi się że one najpiekniej w masie wyglądają kiedy nie widać pojedynczych krzaczków a łan czerwonych pędów
Iwk4 12:07, 06 mar 2016

anna_t napisał(a)

oszalałaś
tam jest 13x5m myslę kupić 5 brzóz, 3 derenie i 3 berberysy a reszta ta drobnica to jak sadzić będę to wyjdzie w praniu
Agata bo ty tez uważasz że lepiej brzozowa po prawej od altany tak?
bo na razie mam dwie sprzeczne opinie od jazzy i Iwony
ja jestem za prawą stroną bo gdy wejdzie ktoś do ogrodu z podjazdu to zobaczy brzózki a nie od razu ognisko i pijane towarzystwo

To sadź po prawej. Ty to widzisz w realu, to lepiej widać niż na obrazku. Ten podjazd, to dobry argument
Brzozy i derenie:
https://pl.pinterest.com/pin/539376492842301976/
jankosia 12:10, 06 mar 2016

Dzięki Iwonko, dzisiaj nie zasnę Ile pięknych miejsc na świecie Boszsze
AgataP 12:12, 06 mar 2016

jankosia napisał(a)
Na 15 metrów trzy derenie to mało. One niby duże rosną ale i tak je pewnie dla czerwonych gałązek będziesz ciachać nisko... A nie wolałabyś ich po całości w pasie puścić za brzozami? Wtedy zimą będzie czad To oczywiście luźna propozycja ale wydaje mi się że one najpiekniej w masie wyglądają kiedy nie widać pojedynczych krzaczków a łan czerwonych pędów

Zgadzam się w całej rozciągłości. Ja bym tak zrobiła.
Jakie potem byliny będziesz chciała wkomponować to już inna rzecz. Co roku możesz inaczej - raz naparstnice, raz werbenę a może czosnki.
Chodzi o to by pójść w ilość
anna_t 12:13, 06 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Ania, podlewać chyba będziesz? Wiesz, ja mam piaszczystą glebę i latem codziennie stoję z wężem. Na nawadnianie u mnie jeszcze nie pora. Może kiedyś

no pewnie ze będę podlewać, az taki leser nie jestem
bardzo bym chciała nawodnienie ale jeden pan krzyknął mi 14tyś to mało nie urodziłam przed czasem i grzecznie podziękowałam...
anna_t 12:14, 06 mar 2016

jankosia napisał(a)
Aaaa, nie odpowiedziałam na dokładnie zadane pytanie sorry. Zazwyczaj jest tak że jak roślina daje sobie radę z suszą to dlatego że ma odpowiedni system korzeniowy albo szeroki jak brzoza albo głęboki paliwy jak np tamaryszek. Coś za coś. Jak korzonki są cieniutkie i idą tuż pod powierzchnią i do tego nie sięgają daleko to zazwyczaj (zazwyczaj!) mają większe zapotrzebowanie na wodę. Jasno to wyłożyłam? Oby Ale to nie jest reguła bo jeszcze liczą się liście... Ale to już mącić nie będę

tak już kumam - szeroki system korzeniowy - większe zapotrzebowanie na wodę