Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Luteczka 23:17, 12 mar 2016

AgataP napisał(a)

Luteczka co Ty chcesz sadzić lub może masz już posadzone przy tych trejażach z kratką?

Agatko przy kratce powojnik w zeszłym roku posadzilam i ciekawa jestem czy przeżyły
Luteczka 23:22, 12 mar 2016

anna_t napisał(a)

Ewa no właśnie zastanawiałam się jak bardzo to będzie pracowało, moze gdybym dala slupy stalowe to wystarczyło by bez podparcia?chociaz nie ma jakiejs tragedii..
myślałam żeby zabetonować rurę o większej srednicy i do niej wsuwać tak mysle dość głęboko słup o mniejszej srednicy. chodzi o to żebym na zime to chowała do garazu czy gdzieś zeby mi nie stały takie same slupy. co myślisz?
a widzisz ja u Ciebie zastanawiałam się gdzie masz 4 mocowanie żagla a ty to tak daleko zrobiłaś, pomysłowo

Aniu no przy żaglu 5x5 to trochę pracuje ale to co u nas jest to wystarcza, ten słup w oddali do linki żagla to nawet fajny jest i nie przeszkadza, krzaki jakieś tam posadzę żeby z tyłu był dostęp do mocowania linki ale żeby z przodu nie rzucał się w oczy ,chociaż już teraz jest dobrze
anna_t 10:08, 13 mar 2016

Efffa napisał(a)
firany ? jakie firany? Do Twojego stylu chyba nie bardzo?

zobacz jak ładnie

poza tym to by bylo tylko chwilowe rozwiązanie póki uje nie urosną i tez dopiero gdy rzeczywiście widok na sąsiadów bedzie jakiś uciązliwy
anna_t 10:14, 13 mar 2016

Luteczka napisał(a)

Aniu no przy żaglu 5x5 to trochę pracuje ale to co u nas jest to wystarcza, ten słup w oddali do linki żagla to nawet fajny jest i nie przeszkadza, krzaki jakieś tam posadzę żeby z tyłu był dostęp do mocowania linki ale żeby z przodu nie rzucał się w oczy ,chociaż już teraz jest dobrze

niewiem czy nie jestes bardziej wyslonieta bo u mnie wiatr hula na całego ale zdejmujecie żagiel przy wiekszych wichurach?
zrobilabys mi fotkę waszego mocowania na slupie?chociaz pewnie dopiero jak bedzie zagiel to bedzie?
Luteczka 10:30, 13 mar 2016

U mnie też wiatr hula, jak jest burza to zdejmujemy, zaraz zrobię fotkę
anna_t 10:36, 13 mar 2016

super, dzieki
AgataP 11:32, 13 mar 2016

Ja z tego powodu boję się żagla u siebie, że wiatr przyjdzie a ja nie zdążę odpiąć, bo dwa z przodu spoko, ale co z tymi nad wyjściem? Nie bardzo wiem jak to wygląda w praktyce.
Ania, mi tez spodobały się grujeczniki a jeszcze bardziej tulipanowce
anna_t 11:53, 13 mar 2016

no tulipanowce też sa piękne ale do mojego ogródeczka za duże... na ambrowca bym się jeszcze zdecydowała, jakiegos odmianowego żeby nizszy był np. tego http://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=1305
anna_t 11:56, 13 mar 2016

ja sobie wyobrazam tak, że żagiel ma na rogach wszyte takie mocowania w ksztalcie literki "D" i je zachaczać na podbitce o hak w kształcie "?"
nie ma to jak babskie rozumowanie
Makao_J 11:59, 13 mar 2016

Są też tulipanowce fastigiaty. One są też wąskie 3-5m szerokości.
http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/1/roslina/488,liriodendron-tulipifera-fastigiata