Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Kasya 11:05, 12 mar 2016

a jakkby co to wrzucilam u siebie moj pierwszy obelisk
Luteczka 11:11, 12 mar 2016

wybacz ale nie mam zdjęć z żaglem założonym

u mnie na tym słupku wyciągniętym poza taras pod skosem(po prawej stronie jak patrzysz na zdjęcie) jeden koniec żagla przyczepiam karabińczykiem do linki i naciągam jak prawdziwy żagiel

a tutaj drugi koniec do słupka który jest dalej, bo tak to słupek wyszedłby na schodach tarasowych naciągam przy pomocy linki, linka jest wysoko, w niczym nie przeszkadza i nie rzuca się w oczy

Luteczka 11:14, 12 mar 2016

przy żaglu słupy nie muszą być połączone poprzeczną belką, stawiasz tylko dwa słupy z podparciem i tyle
Luteczka 11:22, 12 mar 2016

znalazłam to zdjęcie na którym lepiej widać słupy od żagla i odległości od tarasu

AgataP 11:27, 12 mar 2016

Luteczka napisał(a)
znalazłam to zdjęcie na którym lepiej widać słupy od żagla i odległości od tarasu

Luteczka co Ty chcesz sadzić lub może masz już posadzone przy tych trejażach z kratką?
Efffa 15:09, 12 mar 2016

Ania a te słupy nie mogą być przy samym tarasie? nie zrobi sie ten taras- pergola-zadaszenie nieproporcjonalny do domu,bo domek ze zdjec wygląda zgrabnie!
anna_t 19:07, 12 mar 2016

Luteczka napisał(a)
Jeżeli te słupy byłyby w granicy rabaty to chyba byłoby oki, z poprzeczką zieloną koniecznie bo linki stalowe naciaga się i wszystko preży więc wydaje mi się że taka poprzeczkaustabilizuje konstrukcję

Ewa no właśnie zastanawiałam się jak bardzo to będzie pracowało, moze gdybym dala slupy stalowe to wystarczyło by bez podparcia?chociaz nie ma jakiejs tragedii..
myślałam żeby zabetonować rurę o większej srednicy i do niej wsuwać tak mysle dość głęboko słup o mniejszej srednicy. chodzi o to żebym na zime to chowała do garazu czy gdzieś zeby mi nie stały takie same slupy. co myślisz?
a widzisz ja u Ciebie zastanawiałam się gdzie masz 4 mocowanie żagla a ty to tak daleko zrobiłaś, pomysłowo
anna_t 19:10, 12 mar 2016

AgataP napisał(a)

Ania, a ja bym sobie zrobiła tam konstrukcję i zawiesiła żagiel.
Konstrukcję prostą, bez ozdób, w szarym kolorze.
I nie musisz nawet robić górnych przęseł. To tak na szybko, by latem się nie ugotować, a potem możesz myśleć dalej. Zobacz ile pracy bierzesz na siebie, nie podołasz wszystkiemu. Uwierz mi. Jeśli nie będę miała koncepcji na pergotentę tak od razu to też poszukam rozwiązanie na szybko.

tak na szybko a pewnie na zawsze zostanie nie no zarcik, ale napewno jak nie bedzie to mega pracochłonne to namówię m i go nie zrażę..
wiesz ze będzie murek przy skarpach wokół tarasu zgodził sie m i juz dzwoniłam do brukarza, do świąt ma zrobić!
anna_t 19:14, 12 mar 2016

Kasya napisał(a)

a nie lepiej takie cos z boku ? na fotce po lewej... nie zasloni widoku do przodu a osloni od wiatru moze troche i od sasiadow

ale żagiel jest kwadratowy i ma byc nad tarasem to jak z boku?potrzebuję 2 punkty zaczepienia bo drugie 2 do krokwi w podbidce
masz rację z tym widokiem na sąsiadów, wogole nie jestem zasłonięta a oni taras zrobili sobie centralnie na naszą stronę
nie chce tam budować pergoli na stałe bo zimą chce mieć jak najwięcej światła, mam jakąś schize na tym punkcie..
lecę obejrzec obeliski
anna_t 19:19, 12 mar 2016

Efffa napisał(a)
Ania a te słupy nie mogą być przy samym tarasie? nie zrobi sie ten taras- pergola-zadaszenie nieproporcjonalny do domu,bo domek ze zdjec wygląda zgrabnie!

no właśnie muszę wyjąć ten żagiel z garażu i pomierzyć dokładnie gdzie by wyszły te słupy
dalej zawsze mozna je dać i tak jak u Luteczki na linkach trzymać ale ja tez bede wolała jak najbliżej tarasu