Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Anda 09:46, 06 kwi 2016

Acha wiesz, to może nawet zagrać. Tylko trudno mi w ogóle Ci coś doradzić, bo wiesz, ja taka bardziej chaotyczna i "zaokrąglona" jestem, a mniej kwadratowa i w ogóle anty-symetryczna.Ty masz na miejscu Agatę z Pszenicznej. Ona jest bylinowa. Tez może Ci fajnie doradzić i to na miejscu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 09:47, 06 kwi 2016

ren133 napisał(a)
Nie wiem co mam doradzić ... Ja już się gubię w tych planach Moje podejście jest takie - najpierw drzewa, potem trawy a na koniec smaczki typu byliny ... nie umiem tak od razu No chyba, że w realu ... tak jest już dużo łatwiej

no tak Renia a skąd ja mam wiedziec gdzie posadzić drzewa? muszę miec plan. a to co piszesz to realizacja przecież.
sama planowałaś rabate ze ścianką wodną
anna_t 09:51, 06 kwi 2016

Anda napisał(a)
Acha wiesz, to może nawet zagrać. Tylko trudno mi w ogóle Ci coś doradzić, bo wiesz, ja taka bardziej chaotyczna i "zaokrąglona" jestem, a mniej kwadratowa i w ogóle anty-symetryczna.Ty masz na miejscu Agatę z Pszenicznej. Ona jest bylinowa. Tez może Ci fajnie doradzić i to na miejscu

uff ciesze sie ze ktos bardziej doswiadczony akceptuje mój pomysł
rozumiem, mam ci gitary nie zawracać
tak jest!
pozdrawiam
ren133 12:14, 06 kwi 2016

anna_t napisał(a)

no tak Renia a skąd ja mam wiedziec gdzie posadzić drzewa? muszę miec plan. a to co piszesz to realizacja przecież.
sama planowałaś rabate ze ścianką wodną

Nooo i ... nie wiem kiedy ją zrealizuję
A np drzewa u mnie to był impuls - brzozy ok planowałam ale już buki czy ambrowca niekoniecznie
Przecież wiesz gdzie te grujeczniki posadzisz - to jet pewne? - daj im tylko dużo dobra w dołek i podlewaj póki mało innych roślin do podlewania i ... jeszcze pada wiosenny deszczyk tak jak dziś. Roślina w doniczce rośnie gorzej niż w docelowym już miejscu
anna_t 12:28, 06 kwi 2016

no właśnie pewna nie jestem bo na tym ostatnim planie ogrodu pokazałam ze moze bardziej w rogu je dać? wcześniej myślałam o lewej stronie
po prostu tam w rogu mniej słońca by mialy bo kiedys serby wkońcu urosną..

Anda 12:36, 06 kwi 2016

anna_t napisał(a)

uff ciesze sie ze ktos bardziej doswiadczony akceptuje mój pomysł
rozumiem, mam ci gitary nie zawracać
tak jest!
pozdrawiam

Nie, to nie o to chodzi, ze masz mi gitary nie zawracac. Bardzo chetnie pomagam, zagladam tu do Ciebie codziennie. Tutaj sie tyle dzieje i jest tyle pomyslow. Po prostu boje sie Ci zle doradzic, bo nie jestem na miejscu i az taka doswiadczona tez nie jestem. Ja tez dopiero sie ucze i doswiadczam. Tak wiec zawracaj mi ta gitare, ale za skutki to ja nie recze Buziaki i usciski Ci sle
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 12:48, 06 kwi 2016

OK
ja poprostu uważam cię za znawce bylin, niewiem takie wrażenie na mnie sprawiasz. zawsze rzucasz tymi odmianami jak z rękawa
dla mnie na tym polega forum, wymieniamy sie pomyslami a realizuje ja ten który najbardziej mi sie widzi pretensji nie zamierzam miec nawet do Siebie
ja np jestem mega początkująca tylko wyobraźnie do projektów mam i czasem u kogoś tez coś wymyśle a nie koniecznie dobrze ogrodowo ze tak powiem ;p
kasja83 13:00, 06 kwi 2016

Hej Aniu.
Jak tam zmagania z planowaniem??Ja Cię tam moja droga czytam,ale żadną wiedzą fachową nie wesprę.Sama błądzę
ZielonaKasia 13:03, 06 kwi 2016

Jeśli dobrze zrozumiałam, te kwadraty to takie "gotowce" powielane w innych miejscach? Ja właśnie tak planuję, żeby powtarzać pewne komozycje w innych lokalizacjach, wydaje mi się, że ogród będzie bardziej spójny. Oczywiście "wpycham" tam gdzie pasuje.
anna_t 13:20, 06 kwi 2016

takie coś mi do głowy wpadło
kostki z bukszpanu a tam gdzie kropy to drzewa. i jak?

a tu wersja z wstępnymi roślinami. pomyślałam o dereniu bo zza ławki to może nie bedzie widac tych hortek a tak to z boku będą. i jeszcze rozchodnik. byliny od Ewy Andy tez gdzieś tam by były tylko czy dobrze z drzewami kombinuję?

czy to sie trzyma kupy?
czy lipa tak jak mój wcześniejszy pomysł z pergola na środku ogrodu...