Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Filemon24 10:18, 23 lip 2016

Mi sie wydaje że listki róż pożółkły od nadmiaru wody ( szkoda że zdjęcie z bliska nie zrobiłaś) bo jak by miały czarną plamistość to najpierw są plamki a potem dopiero liście żółkną.
AgataP 11:00, 23 lip 2016

anna_t napisał(a)

jezu Agata doła złapię..no wiem cisne go strasznie...ale jeszcze zrobi mi przesłonę koszy na smieci i juz wiecej nie chce no oprócz zerwania 4,5m2 darni ale to juz pikuś w porównaniu do tamtego
skąd wiesz że myślę oo tym szpalerze..? no zastanawiam się tylko ze nad amanogawami bo mam juz jedną do przesadzenia pamietasz moją rabate pod dużym oknem w źwirku?to tam chce swidosliwę jednak i rabate bialo-szaro-niebieską. co myślisz?

Kochana kolumnową anomogawę to wciśniesz wszędzie
Zobacz sobie ceny drzewek i może tym się kieruj, bo na szpaler trochę ich potrzeba Co w Rogowie było dostępne w normalnej cenie? zobacz ich ofertę raz jeszcze.

Ja bym się skupiłam najpierw na wjeździe Sama wiesz że pomysły ewoluują.
To co dziś Ci się podoba, jutro wyrzucisz do kosza. Jeśli nie jesteś czegoś na 90% pewna nie rób tego bo będziesz za moment zmieniać.

Ja robię rysunki, sama widziałaś, zastanawiam się potem 100 razy nad tym, co kwitnie w jakim czasie, jakie problemy mogę wystąpić, dziury w kwitnieniu, czy to mnie będzie razić itd.
Rabaty bylinowe mają to do siebie że nie zawsze wyglądają dobrze z bliska, coś przyschnięte, coś połamane, coś trzeba wyciąć by zakwitło ponownie.
Poza tym pięknie takie rabaty wyglądają w masie... nie po 1-2 sadzonki.

Ja bym zrobiła najpierw szpaler drzew, podsadzony właśnie roślinami w kolorach wybranych przez Ciebie - zieleń i biel. I tak przeciągnęłabym aż do całej żwirowej, rośliny kwitnące na biało, świdośliwa... bukszpany, cisy... trawy Dopiero od tarasu ogród zaskoczy kolorami...

Ale to Aniu tylko moje zdanie, ja na przykład wycofuję się już z liliowców na froncie, pójdą do warzywniaka, są piękne, lubię je, ale denerwuje mnie ich zasychanie.
Dumam więc czym je zastąpię na wiosnę... też biel lub limonka musi być spokojnie bo burzę kolorów i zapachów mam za domem...

AgataP 11:13, 23 lip 2016

Ania by Ci namieszać w głowie zobacz sobie jeszcze taki krzew, kwitnie na biało, pięknie przebarwia się jesienią. Może na wjazd ?
Był w ofercie Rogowa

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/251-portrety-roslin-fothergilla-major

Madzenka 11:23, 23 lip 2016

ren133 napisał(a)

Aniu
Ładne masz te róże
Widzę, że trochę już liznęlaś temat różany ... i opryski robisz ja do tej pory tylko na mszyce pryskałam ... i trochę sie rozczarowałam moimi ... po urlopie różanka wyglądała fatalnie ... wszystko przekwitło ... uschnięte płatki poprzyklejały się do liści róż Teraz tylko trzy sztuki kwitną ... reszta nawet nie ma jeszcze pąków

Dlatego coby uniknąć takiego widoku przed urlopem , w ostatnim dniu skrociłam wszystkie róże, dwa tygodnie wypoczywalam na urlopie a po powrocie powitały mnie już nowe paki.
Z moich obserwacji wynika, ze nowe roze sa bardzo podatne na plamistość, pewnie sa zainfekowane w szkółkach. W kolejnych latach ta podatność słabnie jesli nie lejesz wody po liściach, a przy liniach kroplujących ograniczasz to ryzyku.
U mnie plamistośc mają w tym roku tylko młode roze, pozostałe zdrowe, no jedna jest chora blisko zraszaczy trawnika. Pozrywałam chore liscie a jeszcze przed urlopem robiłam oprysk.
Teraz jeszcze bym prysneła a w sierpniu naprawde nie ma co sie przejmować, tylko obrywać trzeba porazone i zbierac wszytsko co opadło. Roze nawet gole bez lisci będą kwitnąc. Za rok -dwa będzie zdecydowanie lepiej

Ana do róz dosadż teraz traw, kupisz wypasione egzemplarze, ktore dobrze sie ukorzenią orzed zima a za rok będzie szał ciał
anna_t 13:57, 23 lip 2016

anbu napisał(a)
Hej
Przeleciałam na szybko, plac zabaw rewelacja

jeszcze siatke wspinaczkową musimy zamontować, juz jest tylko czasu brak...
anna_t 13:58, 23 lip 2016

Filemon24 napisał(a)
Zapomniałam ci napisać nazwę tego białego liliowca to Gentle Shepherd

to wiem który, ładny
anna_t 14:20, 23 lip 2016

AgataP napisał(a)

Kochana kolumnową anomogawę to wciśniesz wszędzie
Zobacz sobie ceny drzewek i może tym się kieruj, bo na szpaler trochę ich potrzeba Co w Rogowie było dostępne w normalnej cenie? zobacz ich ofertę raz jeszcze.

Ja bym się skupiłam najpierw na wjeździe Sama wiesz że pomysły ewoluują.
To co dziś Ci się podoba, jutro wyrzucisz do kosza. Jeśli nie jesteś czegoś na 90% pewna nie rób tego bo będziesz za moment zmieniać.

Ja robię rysunki, sama widziałaś, zastanawiam się potem 100 razy nad tym, co kwitnie w jakim czasie, jakie problemy mogę wystąpić, dziury w kwitnieniu, czy to mnie będzie razić itd.
Rabaty bylinowe mają to do siebie że nie zawsze wyglądają dobrze z bliska, coś przyschnięte, coś połamane, coś trzeba wyciąć by zakwitło ponownie.
Poza tym pięknie takie rabaty wyglądają w masie... nie po 1-2 sadzonki.

Ja bym zrobiła najpierw szpaler drzew, podsadzony właśnie roślinami w kolorach wybranych przez Ciebie - zieleń i biel. I tak przeciągnęłabym aż do całej żwirowej, rośliny kwitnące na biało, świdośliwa... bukszpany, cisy... trawy Dopiero od tarasu ogród zaskoczy kolorami...

Ale to Aniu tylko moje zdanie, ja na przykład wycofuję się już z liliowców na froncie, pójdą do warzywniaka, są piękne, lubię je, ale denerwuje mnie ich zasychanie.
Dumam więc czym je zastąpię na wiosnę... też biel lub limonka musi być spokojnie bo burzę kolorów i zapachów mam za domem...

front miał być taki:tu jest projekt Iwony

a taka inspiracja Polinki
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476454/
tylko wiesz jak u mnie jest, szpaler tujek danica i co myslisz drzewa posadzic za nimi czy tak jak na projekcie wywalic i na przód drzewa?
wersja że front biala a reszta w kolorze bardzo mi się podoba ale tzn ze tej zwirowej nie przerabiać?
anna_t 14:40, 23 lip 2016

AgataP napisał(a)
Ania by Ci namieszać w głowie zobacz sobie jeszcze taki krzew, kwitnie na biało, pięknie przebarwia się jesienią. Może na wjazd ?
Był w ofercie Rogowa

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/251-portrety-roslin-fothergilla-major

piekny ale nie dziekuję on wolno rosnie, wiesz kiedy bym miała efekt... na tyły gdzieś ewentualnie
anna_t 14:44, 23 lip 2016

Madzenka napisał(a)

Dlatego coby uniknąć takiego widoku przed urlopem , w ostatnim dniu skrociłam wszystkie róże, dwa tygodnie wypoczywalam na urlopie a po powrocie powitały mnie już nowe paki.
Z moich obserwacji wynika, ze nowe roze sa bardzo podatne na plamistość, pewnie sa zainfekowane w szkółkach. W kolejnych latach ta podatność słabnie jesli nie lejesz wody po liściach, a przy liniach kroplujących ograniczasz to ryzyku.
U mnie plamistośc mają w tym roku tylko młode roze, pozostałe zdrowe, no jedna jest chora blisko zraszaczy trawnika. Pozrywałam chore liscie a jeszcze przed urlopem robiłam oprysk.
Teraz jeszcze bym prysneła a w sierpniu naprawde nie ma co sie przejmować, tylko obrywać trzeba porazone i zbierac wszytsko co opadło. Roze nawet gole bez lisci będą kwitnąc. Za rok -dwa będzie zdecydowanie lepiej

Ana do róz dosadż teraz traw, kupisz wypasione egzemplarze, ktore dobrze sie ukorzenią orzed zima a za rok będzie szał ciał

to powtórzę oprysk za tydzien i w sierpniu juz nic nie robię, dzieki Marzena
z trawami to niewiem jakie pewniaki kupić..w tamtym roku nakupowałam rozplenic to 90% nie przezimowała... teraz kupowałam narazie seslerie i trzcinniki i myślalam tych traw się trzymać..
anna_t 16:50, 23 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Pamiętam jak różankę robiłaś. Tak jak napisałaś gusta się zmieniają i zawsze tak będzie. Ciągle coś by się chciało zmienić, zrobić inaczej,bo ciągle coś nowego i innego się widzi.
Dlatego ja przyjęłam zasadę mam jak mam, bo tak chciałam i nie zmieniam

o kurcze zazdroszcze konsekwencji..
ja zawsze mam wrażenie że wczesniej robiłam źle bo miałam mniejsza wiedzę i im wiecej się ucze tym więcej swoich błędów widze..

bedzie padać...?