Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 12:49, 23 sty 2016

ren133 napisał(a)

Z bukszpanami chodziło mi o to żebyś kupiła sobie część (np na obwódkę zewnętrzną) a uzupełniła ukorzenionymi z cięcia i wypełniła w późniejszym czasie od środka skarpetę
Muszę sobie obejrzeć ten odcinek dzięki

tak zrobię własnie. i to tak wychodzi jak skarpeta 1,5x1,5 to sadząc co góra 15cm to masz 10sztx4boki razy 3 skarpety to daje 120szt na sama obwódkę a reszta z własnych sadzonek bo mnie eM z domu wyrzuci.
jankosia 12:52, 23 sty 2016

A skąd ja mam wiedzieć czy utrzymasz. Piszą, że ta odmiana dorasta do 15 m wys i 4 szerokości... Spory jest. Możesz albo od razu zdecydować się na coroczne cięcie i posadzić te graby albo znaleźć coś co dorasta powiedzmy do tych 5 metrów. Licz się jednak z tym, że przy tej drugiej opcji na wielkość 5 metrów przyjdzie ci poczekać.
Te graby pięknie się prezentują w wielu ogrodach więc to chyba sprawdzona odmiana. Ja nie pomogę w kwestiach projektowych, mogę co najwyżej podsunąć jakiś gatunek do rozważenia- to wszystko.
Ten klon o którym wczoraj pisałam to odmiana 'Marit' Wyglądał jak kolumna obrośnięta jakimś pnączem a nie drzewo. Kilka metrów wysokości i może ze 40 cm szerokości...
Tylko rośnie tak baaaaaardzo powoli... Niestety. Cudny jest, będę go szukać Możesz sobie go podpatrzeć, ale do przedogródka i tak bym była za grabami
Kasya 12:55, 23 sty 2016

jankosia napisał(a)
A skąd ja mam wiedzieć czy utrzymasz. Piszą, że ta odmiana dorasta do 15 m wys i 4 szerokości... Spory jest. Możesz albo od razu zdecydować się na coroczne cięcie i posadzić te graby albo znaleźć coś co dorasta powiedzmy do tych 5 metrów. Licz się jednak z tym, że przy tej drugiej opcji na wielkość 5 metrów przyjdzie ci poczekać.
Te graby pięknie się prezentują w wielu ogrodach więc to chyba sprawdzona odmiana. Ja nie pomogę w kwestiach projektowych, mogę co najwyżej podsunąć jakiś gatunek do rozważenia- to wszystko.
Ten klon o którym wczoraj pisałam to odmiana 'Marit' Wyglądał jak kolumna obrośnięta jakimś pnączem a nie drzewo. Kilka metrów wysokości i może ze 40 cm szerokości...
Tylko rośnie tak baaaaaardzo powoli... Niestety. Cudny jest, będę go szukać Możesz sobie go podpatrzeć, ale do przedogródka i tak bym była za grabami

Monika, to ten klon był w Pęchcinie ? nie pamietam nazwy ale jakis bardzo podobny..
jankosia 12:57, 23 sty 2016

Tak, w Pęchcinie. Widziałam go też w Wojsławicach, ale to maleństwo było takie, że zdepnąć by można przez przypadek
anna_t 13:07, 23 sty 2016

Monika masz fotę tej babcinej żurawki?
Kasia dzięki za info o żurawkach, mi opuchlaki zjadły juz jedna bordową wiec chyba reguły nie ma poza tym jak juz tyle kasy wydałam na te zurawki to i tak już ani sztuki nie kupie, będę prosić dobre dusze o sadzonki
w kwestii drzew to tak jak pisałam jankosi kwestia perspektywy. dobrze wybierać drzewa takie zeby kark nie bolał od patrzenia na nie
Anita obym ja też zdobywała takie sztuki, a dzielić juz będę wszyyystko
a na opuchlaki to chyba gnojówka z wrotyczy jest?
anna_t 13:10, 23 sty 2016

Kasya napisał(a)

Zgadzam sie z Moniką tylko trzeba sprawdzac w opisie zeby wybrac taka ktora nie rosnie duza

za zszp znalazłam:
brzoza pożyteczna 'Long Trunk' do 5m, szybko rosnie
brzoza brodawkowata 'Gracilis' 5m po 20 latach!
brzoza czarna 'Tecumseh Compact'
jankosia 13:10, 23 sty 2016

Poszukam później to ci wstawię. Nic specjalnego szczerze mówiąc ale lubię ją za wytrwałość i z powodów sentymentalnych
jankosia 13:16, 23 sty 2016

Long Trunk to taka jakby youngii tylko szczepiona na pożytecznej więc ma biały pień. Gracillis piękna ażurowa, a to ostatnie to kulka jest- nie da ci cienia od południowej strony. W południe latem słońce jest wysoko- zapomnij. Zresztą, wszystkie te brzozy są małe. Wybierz coś bliżej 10 metrów. Sprawdź sobie ile wysokości ma twój dom od podłoża do szczytu dachu to łatwiej będzie ci to sobie wszystko wyobrazić
anna_t 13:16, 23 sty 2016

jankosia napisał(a)

może to klon okazały 'Silver Cardinal'?
ale i tak wolę graba, będę ciachać i tyle
jankosia 13:16, 23 sty 2016

anna_t napisał(a)

może to klon okazały 'Silver Cardinal'?
ale i tak wolę graba, będę ciachać i tyle