Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Filemon24 07:18, 23 sty 2016

ren133 napisał(a)

Popieram
Ukorzeniałam żurawki, runiankę (od Krysi), podzieliłam nawet trawkę od jankosi, której miałam nie dzielić
Ja bym z tymi bukszpanami na skarpety tez nie szalała ... bo na takie większe to Ci może wyjdzie ze 200sztuk (na mój mały żywopłocik pojedynczy kupiłam 100sztuk) i orientuj się w kwestii możliwości zakupu bo nie wiadomo czy będą w tym miejscu, o którym mówi Karolina ... dlatego tu też możesz pomysleć o ukorzenianiu (Krysi to świetnie wychodzi)

Runiankę wystarczy włożyć do wody i pięknie puszcza korzonki
Filemon24 07:28, 23 sty 2016

anna_t napisał(a)
20?! juz te 10 Ani mnie załamalo..a jezówki co rok trzeba nowe nasiona kupowac czy raz posadzone same sie wysieją?
ja bedę potrzebować baaardzo dużo traw i turzyc..na szczęście nasionka stipy i rozplenicy dostałam od Krys to mam nadzieje ze cosik mi z tego urosnie

Nie chciałam cię podłamać, po prostu będziesz na przyszłość cwana i już tyle sztuk nie kupisz. Wystarczy kupić jedną dorodną żurawkę. W dodatku moim skromnym zdaniem ceny tych roślin są wygórowane....
Co do jeżówek dziewczyny już ci wyjaśniły że to bylinki. Jest tyle pięknych odmian. Osobiście jestem w nich zakochana
Je oczywiście też dziele a co tam w dodatku na jesieni udało mi się kupić dwie ogromne kępy jeżówek leilani po 7 zł. Rosły posadzone na terenie szkółki zapytałam właścicielki czy mi je wykopie i sprzeda powiedziała że nie ma problemu. Rośliny były duże więc zrobiłam z nich kilka już dużych sadzonek.
Co do brzozy z tego co kojarzę to kwitną w maju. Ja osobiście bym nie sadziła wysokiego drzewa tak blisko domu. Ze względu na bezpieczeństwo, jak urośnie może być jakaś wichura i gałęzie mogą uszkodzić dom.

Kasya 09:17, 23 sty 2016

jankosia napisał(a)
Ania, daj spokój z tym śmieceniem. Tak samo śmieci grab jak i brzoza, lipa, topola czy ambrowiec. W brzozach najbardziej mogłoby ci przeszkadzać obsypywanie się owocków. Nie powiem ci w którym momencie to robią ale robią.
Odmian jest dużo. Dorenbosy są ładne ale ja ostatnio u Szmitów zakochałam się w brzozie White light Miała być w sprzedaży od jesieni, ale nie mogłam już nic kupić a i i też mój małżonek nie jechał w tamte strony. Brzoza to na pewno dobry pomysł, bo brzoza zawsze jest dobrym pomysłem A zobacz sobie na stronie szmitów albo konieczki ile masz gatunków i odmian. Może akurat wpadnie ci w oko coś super
Dlaczego jeszcze myślę że przy tarasie by się sprawdziła? Bo po zadomowieniu się większość z nich nie jest wymagająca. Dają piękny ażurowy cień. Bosko szumią. Mają piękny pień

Zgadzam sie z Moniką tylko trzeba sprawdzac w opisie zeby wybrac taka ktora nie rosnie duza
kasia_w 09:53, 23 sty 2016

Filemon24 napisał(a)

To nie są opuchlaki, opuchlaki żerują nocą ten dziad jeden to naliściak srebrnik widuje go czasem na żurawkach. Zbieram je ręcznie ale nie jest ich na tyle dużo żeby wyżarły żurawki. W dodatku one lubią siedzieć na niemal wszystkich roślinkach. Więc idąc tym kontem rozumowania to w ogóle lepiej by było nic nie sadzić.

być może nalisciaka też mam ale w zurawkach na 100proc miałam larwy opuchlakow .Zjadły korzenie a poza tym widziałam je.
polinka 11:31, 23 sty 2016

Filemon24 napisał(a)

To nie są opuchlaki, opuchlaki żerują nocą ten dziad jeden to naliściak srebrnik widuje go czasem na żurawkach. Zbieram je ręcznie ale nie jest ich na tyle dużo żeby wyżarły żurawki. W dodatku one lubią siedzieć na niemal wszystkich roślinkach. Więc idąc tym kontem rozumowania to w ogóle lepiej by było nic nie sadzić.

Filemon, u mnie na 1000% były opuchlaki... Przed posadzeniem żurawek nic nie miałam, póżniej korzenie żurawek wygryzione, liście hortensji również nadjedzone. Po wyrzuceniu żurawek spokój z opuchlakami.
Filemon24 11:41, 23 sty 2016

Dziewczyny u mnie opuchlaki widziałam na różnych roślinach, liliach, malinach zwłaszcza na rododendronach lubią sobie żreć, jak widać nie wybredne są.
Filemon24 11:43, 23 sty 2016

kasia_w napisał(a)

być może nalisciaka też mam ale w zurawkach na 100proc miałam larwy opuchlakow .Zjadły korzenie a poza tym widziałam je.

Napisałam o tym naliściaku bo u mnie lubią sobie pojeść ciemne żurawki.
lindsay80 11:48, 23 sty 2016

żurawki są atakowane przez larwy opuchlaków, które żywią się ich korzeniami co prowadzi do uśmiercenia rośliny.
anna_t 12:38, 23 sty 2016

jankosia napisał(a)
A, czyli kolumienki jednak Te graby są chyba oczywistym wyborem w takim razie. Myślałam że szukasz kulek bo taką inspirkę pokazałaś. Z kilumnowych drzew mam zapisane jako chciejstwo jednego klonika, ale nazwy nie pamiętam. Jutro mogę ci wrzucić jak siądę do komputera. Graby są o tyle fajnym rozwiązaniem że przedogródek planujesz bardziej formalnie widzę urządzić, więc nawet jak coś wyjdzie ponad zakładaną wysokość to zawsze możesz przyciąć i będzie jeszcze ładniej A nie myślałaś o platanach? To przepiękne, długowieczne drzewa z wyjątkową korą. Do tego pięknie się przebarwiają i są. Z reguły zdrowe. A, no i można ciąć. Niektórzy nawet traktują je "na Zachodzie" tak jak my traktowaliśmy wierzby- ogławiając je. Dobrze to znoszą, no ale od początku trzeba wiedzieć co się będzie z tym drzewem robić. Inaczej trudno potem ładnie wyprowadzić na naturalny kształt. I wiem co mówię bo id lat próbuję to zrobić z moim platanem ogłowionym beznadziejnie w szkółce

mam wrazenie ze formy kolumnowe sa jakies takie bardziej eleganckie to myslisz ze utrzymam graby tak na 6m wysokości?bo wiekszego drzewa bym tam nie chciala, gdzies w głebi ogrodu tak jak planowałam ambrowca to tak bo oglada sie go z dalszej perspektywy i to ma sens a tu gdy ogladać to bede z domu oddalonego 5-6m to pasuje mi cos nizszego.
platan tez bardzo ładny tylko wydawalo mi sie ze ogrooomny
ps. ja też robię byki a pisze z laptopa, nie zawsze chce mi się edytować luuuzik
anna_t 12:44, 23 sty 2016

polinka napisał(a)

Ponieważ graby już były a mnie dopadła jakaś zachciewajka na zmiany
Ale brzozy będą w drugiej części ogrodu.

uff dobrze ze nie napisałaś jakis nowych wad brzóz a to miejsce na brzozy to gdzieś blisko okien bedziesz miec?