Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 09:23, 04 mar 2025

U nas bliżej centrum Polski ale też wieje i jest zimno. Nasze tereny należą do wietrznych. Bliżej Wawy już mniej wieje. To zbliżające się ocieplenie napawa mnie radością
Basieksp 19:38, 04 mar 2025

A ja dziś po pracy tak małą godzinkę popracowałam. Mało, bo mało, ale dwie nieduże rabaty oczyściłam. Nie wiem tylko czy hortensje, budleję już ciąć? W sumie mrozów w pogodzie nie widać, chyba w weekend to zrobię.
Judith 19:52, 04 mar 2025

U mnie poza wycięciem seslerii i przycięciem klonów nic się ogrodowo nie dzieje . Będzie ciepło, będzie melodia do roboty . Chyba .
Czytam, że u Ciebie Haniu prace mocno zaawansowane, czytam o pracach w różnych wątkach. A u mnie zupełnie żadnego zainteresowania ogrodem póki co . No i nie wiem czy coś mi się pozmieniało w głowie, czy to Wy jakoś strasznie szybko wystartowałyście .
Basieksp 20:00, 04 mar 2025

Judith, powiem Ci, że ja to dość mocno leniwa ogrodowo byłam ale jak dziś ruszyłam to aż żal było wracać do domu, no ale ciemno już było
TAR 20:09, 04 mar 2025

Dziewczyny podziwiam was za dzialanie przy takim wietrze. Dla mnie moze byc zimno ale wiatr odpada przy pracy.
Gruszka_na_w... 20:59, 04 mar 2025

Pracowałam sobie niespiesznie do czasu wystąpienia sporych mrozów w połowie lutego. Czułam potrzebę rozruszania się po zimowym zastoju.
Potem nastały większe mrozy i przystopowałam nieco z aktywnością na zewnątrz.
Od 10 dni temperatura na zewnątrz jest typowo przedwiosenna (5-8 stopni), a od wczoraj to już nawet wiosenna (12-14 stopni), świeci słońce i leciutko powiewa. Czytam o tej pogodzie u Was i uwierzyć nie mogę.
Przed południem miałam trochę pracy domowej i aż mi pośladki ściskało z żalu, że nie mogę podłubać w ogrodzie.
Z dnia na dzień widać coraz więcej oznak wiosennego przebudzenia. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie nie ma na co czekać, bo przy tych temperaturach wszystko buchnie lada chwila.

Dzisiaj nawiozłam rabaty ozdobne i zaczęłam przygotowywać grządki w warzywniku do wysiewu.
Na zimę zostawiłam zagonki w ostrej skibie. Grudy gliny ładnie namokły i pięknie się rozdrabniają. O dziwo nie rozpanoszyła się gwiazdnica. Wiosną już nie będę przekopywać zagonków ponownie. Odświeżyłam tylko kanciki.
Jutro wysieję bób, groszek, wsadzę cebulę dymkę żółtą, czerwoną, białą i szalotkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:01, 04 mar 2025

Makao napisał(a)
To zbliżające się ocieplenie napawa mnie radością

Mnie też. Zmotywowałam się do wysiewów gruntowych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:03, 04 mar 2025

Basieksp napisał(a)
A ja dziś po pracy tak małą godzinkę popracowałam. Mało, bo mało, ale dwie nieduże rabaty oczyściłam. Nie wiem tylko czy hortensje, budleję już ciąć? W sumie mrozów w pogodzie nie widać, chyba w weekend to zrobię.

Ja cięłam już wszystko. Hortensje z pewnością można ciąć. Na temat budlei się nie wypowiadam, bo nigdy jej u siebie nie miałam.
TAR 21:09, 04 mar 2025

Hania, ja mialam dzis problem z otwarciem drzwi od auta, stanełam bokiem do wiatru i wysiaść nie moglam termometr pokazuje 8,5 stopnia a odczucie jakby na minusie. Nie łudze sie, ze u nas wiosna buchnie ciekawe czy to zapowiadane tak szumnie ocieplenie w ogole do nas dojdzie.
Gruszka_na_w... 21:09, 04 mar 2025

Judith napisał(a)
U mnie poza wycięciem seslerii i przycięciem klonów nic się ogrodowo nie dzieje . Będzie ciepło, będzie melodia do roboty . Chyba .
Czytam, że u Ciebie Haniu prace mocno zaawansowane, czytam o pracach w różnych wątkach. A u mnie zupełnie żadnego zainteresowania ogrodem póki co . No i nie wiem czy coś mi się pozmieniało w głowie, czy to Wy jakoś strasznie szybko wystartowałyście .

To zainteresowanie pobytem w ogrodzie pojawia się wraz z odpowiednim widokiem zaokiennym i organoleptycznym stwierdzeniem, że na zewnątrz jest akuratnie.
Wstaję rano, odsłaniam okna, widzę słońce i błękitne niebo, drzewa trzymają pion- zapowiada się dobrze. Potem jest spacer z psem. Powietrze cudownie pachnie, słońce ogrzewa twarz i już wiesz, że szkoda spędzić najbliższe godziny w czterech ścianach.
Chwytasz wiadro, sekator, drabinę i ruszasz w krzaki. A potem wracam uszczęśliwiona, choć nieludzko zmęczona.
Każdy ogród ma swój typowy mikroklimat. Właściciel ogrodu świetnie wie, kiedy przychodzi pora na rozpoczęcie sezonu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies