Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 12:52, 21 maj 2025

Pomidory do gruntu sadzilam w majowke, tylko 7 krzaczkow. Dały rade pomimo przymrozkow, robilismy im namiocik na noc ze starej poszewki na kołdre. Czekam na kwiatki, moze doczekam wlasnych owocow. Moj Ginnala przesadzony z kiepskiego miejsca w tym roku nawet ma liscie. Ale to wciaz długi patyk bez zadnych bocznych przyrostow a mowili ze szybko rosnie W ogrodniczym widzialam tez wielopienne ale bardziej krzakowate jak drzewka.
Gruszka_na_w... 12:52, 21 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Hania masz bardzo kolorowo i bujnie. Ogród piękny. Bardzo dużo kwiatów Ci kwitnie.

Jesteś taką dobrą duszą tego forum, dużo korzystam z Twojej wiedzy i mądrości i brakowało mi Ciebie.

Lidko, dziękuję bardzo za ten przemiły wpis. Kiedyś sądziłam, że obędę się bez bylin w ogrodzie. teraz bardzo mnie cieszy fakt, że udało się je dobrać tak, aby przez cały sezon coś kwitło.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:56, 21 maj 2025

TAR napisał(a)
Pomidory do gruntu sadzilam w majowke, tylko 7 krzaczkow. Dały rade pomimo przymrozkow, robilismy im namiocik na noc ze starej poszewki na kołdre. Czekam na kwiatki, moze doczekam wlasnych owocow.

Nad moim pomidorowym zagonkiem trudno byłoby zrobić namiocik. I tak dobrze, że udało mi się zebrać ok. 20 wiader i sporych donic. Inna sprawa, że pod tymi donicami warunki nie były zbyt komfortowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 20:31, 21 maj 2025

Czekam na taką wiosnę u siebie. Ciepełka mi brak. I na białe orliki też czekam, może się w końcu pokażą, bo wszystkie inne kolory już są.
UrsaMaior 20:32, 21 maj 2025

Hania, jak dereń?
Gruszka_na_w... 21:43, 21 maj 2025

UrsaMaior napisał(a)
Hania, jak dereń?

Przeżył zimę, przymrozki go nie uszkodziły, długotrwały brak opadów też mu nie zaszkodził. Dobrze rokuje i to mnie cieszy.
Gruszka_na_w... 21:48, 21 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Czekam na taką wiosnę u siebie. Ciepełka mi brak. I na białe orliki też czekam, może się w końcu pokażą, bo wszystkie inne kolory już są.

Najczęściej się spotyka takie dwubarwne orliki. Ta sama tonacja kolorów, ale jeden jaśniejszy, a drugi ciemniejszy. Jednobarwnych, a zwłaszcza białych, jakoś wcześniej nigdy nie dane mi było zobaczyć.
Trzymam kciuki, żeby i u Ciebie się pojawiły.
Po dwóch w miarę ciepłych dniach ruszyły irysy syberyjskie i bródkowate. Ze dwa lata temu wyciągałam te drugie z zarośniętych przez krzaki zakamarków, gdzie bliskie były wyginięcia i ładnie odżyły.
Magara 22:30, 21 maj 2025

Haniu, bardzo się cieszę, że wróciłaś do ogrodu i do nas
Mam nadzieję, że to co Cię oderwało - ułożyło się pomyślnie
Ogród masz piękny - prawdziwą kolorową wiosnę, dokładnie tak jak w maju być powinno.
Basieksp 22:39, 21 maj 2025

Ale pięknie, bujnie i różnorodnie Masz dużo pięknych, ciekawych roślin Białe orliki śliczne Muszę sobie jakiś notatnik z roś linowymi chciejstwami założyć, bo coś mi się podoba, a potem o tym zapominam
Gruszka_na_w... 20:54, 25 maj 2025

TAR napisał(a)
Pomidory do gruntu sadzilam w majowke, tylko 7 krzaczkow. Dały rade pomimo przymrozkow, robilismy im namiocik na noc ze starej poszewki na kołdre. Czekam na kwiatki, moze doczekam wlasnych owocow. Moj Ginnala przesadzony z kiepskiego miejsca w tym roku nawet ma liscie. Ale to wciaz długi patyk bez zadnych bocznych przyrostow a mowili ze szybko rosnie W ogrodniczym widzialam tez wielopienne ale bardziej krzakowate jak drzewka.

Dosadziłam dzisiaj 18 pomidorów w miejsce tych najbardziej uszkodzonych przez przymrozki. 11 sadzonek miałam z własnych rezerw, a 7 musiałam dokupić. Na ryneczku sadzonka kosztowała 4 zeta. Zwykle sadzę 30-35 sztuk. Własne wysiewy są jednak opłacalne.

Ginnale teraz kwitną. Sporo pszczół się przy nich uwija. Są miododajne. Kiedy pomyślę, ile nasienników, a potem siewek, będzie z tego kwiecia, to aż mnie wzdryga.

Po ostatnich obfitych opadach kalina Rozeum straciła pion i ugięła się pod ciężarem kwiatów. Kwitnienie zaczęły lilaki węgierskie, a wczoraj przycinałam zaschnięte kwiatostany zwykłemu lilakowi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies