Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:44, 28 wrz 2018

Roma, choroby wieku dziecięcego u dorosłych bywają bardzo niebezpieczne. Z radością odhaczałam kolejne jednostki chorobowe u swoich pacholąt.
Pamiętam dzień, kiedy walczyliśmy ze świnką, a z wizytą przyjechał mój 20-letni wtedy brat. Na mój okrzyk, że w domu jest świnka, zatrzasnął drzwi z zewnątrz, pobiegł do budki telefonicznej, żeby skontaktować się z mamą, czy na nią chorował. Wrócił, kiedy uzyskał potwierdzenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 19:45, 28 wrz 2018

Też chyba jutro zlikwiduję pomidory. Tak to był dobry rok, będę tęsknić za garściami zjadanymi pomidorkami Serby jutro przyjeżdżają, ależ jestem podekscytowana
Gruszka_na_w... 19:47, 28 wrz 2018

Mala_Mi napisał(a)
Ale piękne widoki.... rozchodniki cudowne z trawami..

To takie bezobsługowe samograje. Może bez zbytniego polotu kompozycyjnego, ale zapewniają przyzwoity widok od kilku miesięcy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 19:47, 28 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Związek to umiejętność kompromisów, a te bidoki nigdy nie wyćwiczyły tej umiejętności.

Haniu, jedynaki nie wychowuja sie w osobnosci od rowniesnikow i innych dzieci. Zarowno w przedszkolu, szkole jak i innych kontaktach wyrabiaja w sobie ta umiejetnosc. Cwicza ja od poczatku chociazby na rodzicach.
To co piszesz o jedynakach to przeszlosc. Dzisiaj jedynaki sa czesto bardziej zdolne do kompromisow niz dzieci z rodzenstwem. Mniej sie kloca i potrafia sie czesciej dzielic tym co maja, bo nie musza z nikim rywalizowac. Szybciej przyznaja sie do bledow, bo nie maja na kogo zwalac winy.

Tutaj rozmowa z psychologiem rozwoju dziecka Hartmutem Kastenem, ktory juz od paru dziesiecioleci bada roznorakie konstelacje rodzinne

https://www.sueddeutsche.de/leben/einzelkinder-man-sollte-geschwister-nicht-zu-sehr-verklaeren-1.2650857
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 19:51, 28 wrz 2018

AnnaCh napisał(a)
Też chyba jutro zlikwiduję pomidory. Tak to był dobry rok, będę tęsknić za garściami zjadanymi pomidorkami Serby jutro przyjeżdżają, ależ jestem podekscytowana

Miałam to szczęście, że 5 lat temu wsadziłam serby w narożniku działki. Kiedy się okazało, że przesłona potrzebna jest naprzeciw tarasu, to je tam przesadziłam- miały około 2 metrów, a w narożniku ponownie wsadziłam małe sadzonki. W pełni rozumiem Twoją ekscytację.
Gosiek33 20:07, 28 wrz 2018

Jak zwykle tamtamy piękne - dojrzewam do gaury, cały czas ślicznie u Ciebie wygląda
Gruszka_na_w... 20:10, 28 wrz 2018

Ewo, statystyka jest najbardziej "oszukańczą" dziedziną nauki.
Wśród rówieśników moich pacholąt rozwodem kończy się połowa związków, o ile już ktoś w ogóle w jakimś związku jest.
Polscy pracodawcy alarmują, że wchodzące na rynek pokolenie Milenialsów jest zupełnie inne niż Ci urodzeni 10 lat wcześniej. Nie ma sentymentów, lojalności- jestem JA i moje potrzeby. Tego nie wartościuję. Stwierdzam fakt.
Dzieci za moim płotem rozmawiają o tym, ile kosztował płot, ile mają kasy, a rodzice o tym, gdzie zapisali dzieci na zajęcia i ile to kosztuje. Wspólna zabawa trwa bezkonfliktowo ok. 10 minut.
Wiem, że są rodziny, w których jest inaczej, ale statystycznie wypadają słabiej.
Anda 20:24, 28 wrz 2018

Najwyrazniej w PL jest inaczej Poza tym w PL jest tez inny problem, pokolenie dzieci wychowywanych przez dziadkow, a nie rodzicow, bo rodzice pracuja.
Dzieci tutaj nie rozmawiaja na takie tematy i bawia sie jednak dluzej niz 10 min.
Poza tym to nie statystyka, tylko lekarz psycholog badajacy rozwoj dzisiejszych rodzin. On nie przeprowadza ankiet przez telefon, jak to sie odbywa w przypadku statystyk socjologicznych.
Za wychowanie dzieci w dalszym ciagu odpowiedzialni sa rodzice. Jesli rodzice przeliczaja wszystko na pieniadze, to dzieci beda ich nasladowac. To nie moze byc moje pokolenie, o ktorym piszesz

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 20:47, 28 wrz 2018

Gosiek33 napisał(a)
Jak zwykle tamtamy piękne - dojrzewam do gaury, cały czas ślicznie u Ciebie wygląda

Miałam od 3 lat tę różową, ale tej zimy nie przeżyła. Latem kupiłam dwie różowe i 2 białe. Mimo delikatności, widać je na rabatach. Bardzo długo kwitną- od lipca do mrozów.
Brzozowadzie... 20:55, 28 wrz 2018

Haniu, a ja zeszłej jesieni we wrześniu sadziłam Variegatusy i wszystkie przeżyły. Dobrze, że nie wiedziałam, że nie należy sadzić
Myślę, że największym problemem współczesnych dzieciaków nie jest posiadanie bądź nie rodzeństwa, tylko życie w świecie wirtualnym, a nie rzeczywistym i co za tym idzie - nieumiejętność wchodzenia w relacje twarzą w twarz. I to ono najbardziej, moim zdaniem, zagraża budowaniu trwałych relacji międzyludzkich...