Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Brzozowadzie... 18:49, 09 sty 2019

Balea napisał(a)
Witam,

mam pytanie. Przejzalam niemal twoj caly watek, i zauwazylam, ze masz Wisnie Royal Burgudy.
Ja tez ja na wiosne sadzialam i nie jestem za bardzo z niej zadowolona, bo od czerwca do konca pazdziernika ma bardzo ciemne, az czarne liscie a mi bardzo na bordowych zalezalo :-/

Zastanawiam sie teraz, czy nie wymienic Royal Burgundy na Nigre, bo z tego co widze, to Nigra ma o wiele jasniejsze liscie.

I czy mozesz to potwierdzic? Lub moze moj royal burgundy jest jakis chory?

pozdrawiam
Balea

Jeśli mogę, to się wypowiem Mam Royal Burgundy i jest rzeczywiście tak, jak piszesz - ma taki ponury, ciemny odcień bordu. Też byłam nim rozczarowana. I na dodatek dość krótko trzyma liście jesienią. Za to pięknie kwitnie. U mnie ładnie grała z pęcherznicami Diabolo i hortensjami Diamant Rouge. Ale ze względu na burzliwe przeobrażenia frontowej rabaty, została z niej przeniesiona na tyły
Mam też Pissardi i je baardzo polecam - piękny odcień bordu i długo trzyma liście jesienią
Gruszka_na_w... 18:59, 09 sty 2019

To właśnie ta szczepiona Pissardi. Tu ma mniejszą koronę. Pod koniec sezonu ładnie zgęstniała po wcześniejszym cięciu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 20:01, 09 sty 2019

Ja kupiłam trzy pisardi w jednej szkółce i każda ma inny odcień szczególnie widać to wiosną i jesienią, latem się kolor wyrównuje.
Nie wiem od czego to zależy, rosną na tej samej rabacie, no chyba, że są pomylone odmiany.

Gruszka_na_w... 20:10, 09 sty 2019

Rzeczywiście- różnica wybarwienia widoczna gołym okiem. U mnie takie subtelności nie odgrywają roli, bo ogród dość swobodny jest i te śliwy nie mają istotnej roli. Trzy rosną jako fragment nieformowanego żywopłotu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Napia 16:15, 10 sty 2019

Bardzo dziękuję za inspiracje płynące z podsumowania sezonu w ogrodzie i warzywniku. Jakoś weselej się zrobiło Chyba w sobotę czas ruszyć do ogrodu i zrobić zdjęcia, by wiedzieć, na czym się skupić w tym roku.
Balea 22:03, 10 sty 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jeśli mogę, to się wypowiem Mam Royal Burgundy i jest rzeczywiście tak, jak piszesz - ma taki ponury, ciemny odcień bordu. Też byłam nim rozczarowana. I na dodatek dość krótko trzyma liście jesienią. Za to pięknie kwitnie. U mnie ładnie grała z pęcherznicami Diabolo i hortensjami Diamant Rouge. Ale ze względu na burzliwe przeobrażenia frontowej rabaty, została z niej przeniesiona na tyły
Mam też Pissardi i je baardzo polecam - piękny odcień bordu i długo trzyma liście jesienią

Oj, wielkie dzieki.
U mnie tez ladnie kwitla i miala do czerwca bardzo ladny bordowo-czerwony kolor a od polowy czerwca zaczela tracic kolor i zrobila sie prawie ze czarna, ani to bordo ani ciemna zielen, propostu jak piszesz ponura.

Na poczatku listopada przebarwila sie przez noc na piekna czerwien ale niestety tylko na jeden dzien, bo na nastepny byla juz calkowicie lysa

Wlasnie przelecialam twoj watek, masz piekny ogrod, Royal Burgundy na zdjeciach nie znalazlam ale za to bardzo mi sie podoba te katek z lawka i Lime Light
Balea 22:08, 10 sty 2019

Kokesz napisał(a)
Ja kupiłam trzy pisardi w jednej szkółce i każda ma inny odcień szczególnie widać to wiosną i jesienią, latem się kolor wyrównuje.
Nie wiem od czego to zależy, rosną na tej samej rabacie, no chyba, że są pomylone odmiany.

A w jakim kolorze kwitna te 3 drzewka?

Pamietam, ze Danusia gdzies pisala, ze bardziej poleca Nigre, bo Pissardi sie czesto na zielono przebarwia a Nigra caly czas trzyma swoj kolor.

Mozliwe wiec, ze ta galazka po prawej to Pissardi a po lewej Nigra.
Ale jezeli tak samo kwitna, to raczej ta sama odmiana Pissardi, tyle ze masz szczescie, ze ta lewa nie traci koloru

mikina34 13:30, 11 sty 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)]
Spróbuj w nowym sezonie podlewać pomidory, ogórki i cukinie mocno rozcieńczonym mlekiem.
Swoje drzewka bieliłam od maleńkości. Możesz też do ochrony pnia wykorzystać takie plastikowe ruloniki do nabycie w sklepie ogrodniczym. Stosuje się je jako ochronę pni przed zającami, ale zwykle są jasne i mogą zadziałać jako ochrona przed nagrzewaniem.

O mleku już wcześniej pisałaś więc skrzętnie zanotowałam, teraz wiem, że ogórki też można
A to bielenie, to co, kupuję wapno (jakieś konkretne?) rozcieńczam (w jakich proporcjach?) i maluję sam pień? Napisz Haniu tak jak krowie na rowie
Gruszka_na_w... 16:34, 11 sty 2019

mikina34 napisał(a)

O mleku już wcześniej pisałaś więc skrzętnie zanotowałam, teraz wiem, że ogórki też można
A to bielenie, to co, kupuję wapno (jakieś konkretne?) rozcieńczam (w jakich proporcjach?) i maluję sam pień? Napisz Haniu tak jak krowie na rowie

W marketach budowlanych, w sklepach ogrodniczo-nasiennych są worki z "wapnem do bielenia drzew" lub wapnem budowlanym. To drugie jest sporo tańsze. Nazwy handlowe są różne, ale zawartość ta sama. Mieszam zawartość z wodą i dodaję trochę białej farby emulsyjnej. Farba zapobiega szybkiemu spłukaniu. Roztwór ma mieć gęstość śmietany. Jeśli masz jakieś resztki białej farby emulsyjnej, to możesz malować sama emulsją.

Maluję pnie i początek tych najgrubszych gałęzi, krzewy owocowe do wysokości 40-50 cm od ziemi (agrest, porzeczki).
Gruszka_na_w... 15:11, 13 sty 2019

Ubiegły tydzień był mroźny i śnieżny. Wczoraj przyszła odwilż i w ciągu doby cała śniegowa pierzynka zniknęła. Dzisiaj 5 stopni na plusie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies