Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Anda 18:00, 20 paź 2017

Taka drewnina wg mnie najladniej wyglada w ogrodzie, jak sie spatynuje. Musi byc tez dobre drewno, zeby i za 20 lat dobrze stala
Jesli metalowa latwiej, a moze i taniej zrobic, i pasuje do Twojego ogrodu, to czemu nie zrobic takiej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 18:04, 20 paź 2017

UlaB napisał(a)

Mnie zainteresowala odmiana kolumnowa ale jakos malo wiem o tych roslinach. Teraz zolkną im liscie? Wczesnie ruszają wiosną? Na jakim stanowisku ją masz?
Sory ze Cie tak odpytuje ale to nie jest jakas bardzo popularna roslina a przyciągnela moj wzrok. Cos tam poczytalam ale nigdy nie widzialam jej u nikogo w ogrodzie po kilku latach. Cene miala niewysoką i akurat tamta odmiana podobno dorasta do 3 m wysokosci i ok. 60cm sednicy.

Moje roze tez mają jeszcze pąki. Nic juz z nich nie bedzie. Szkoda.
Malepatus u mnie identyczny

mam kolunową fine line, mam ja 3 lata, bez problemow poza jednym ze lapala mi rdze przez 2 sezony

przesadzialm ja i tam gdzie jest jest jej gorzej, moze za malo slonca a moze za sucho...musze sie jej poprzygladac, ladna jest, powinnam ja wyeksponowac ale nie mam gdzie
raczej pozno rusza

wpisz w wyszukiwaniu "fine line", kilka osob ja ma
Kasya 18:06, 20 paź 2017

Anda napisał(a)
Taka drewnina wg mnie najladniej wyglada w ogrodzie, jak sie spatynuje. Musi byc tez dobre drewno, zeby i za 20 lat dobrze stala
Jesli metalowa latwiej, a moze i taniej zrobic, i pasuje do Twojego ogrodu, to czemu nie zrobic takiej

no dokladnie, dlatego wciaz mysle i czekam na rozne argumenty za i przeciw
UlaB 18:07, 20 paź 2017

mozliwe nawet ze to ta odmiana
mowisz ze slonca jej trzeba? hm, to musze przenyslec bo u mnie z tym krucho
makadamia 19:04, 20 paź 2017

Ja zdecydowanie wolę drewniane, chyba że gdzie indziej jest dużo drewna, np.: na elewacji. Drewno, odwrotnie niż metal robi "ciepłe" wrażenie - dużo bardziej przyjemne. W mojej opinii oczywiście.

Natomiast faktycznie zapewne będzie droższe i trudniejsze do zrobienia niż metal.
W marketach najgrubsze belki mają 10 cm, a to za mało żeby zrobić dobre wrażenie (patrz: "szubienica" u mnie na podwórku). Trzeba poszukać w sklepach specjalistycznych. Do tego dochodzą specjalne ukryte złącza ciesielskie. Nie tylko są dużo droższe niż zwykłe, ale wymagają frezowania, czyli sami tego raczej nie zrobicie.
I to są powody, dla których konstrukcja u mnie na podwórku wygląda jak szubienica, a nie jak inspiracje Ewy

Kruszynę fine line też mam, ale jeszcze za mała, żebym mogła coś konkretnego powiedzieć
Ewa777 19:37, 20 paź 2017

Super inspiracje na pergole. Też bym wybrała drewno Daje cieplejsze wrażenie.
I widzę nowe drzewka Ciekawe czy jutro nie wrócisz z kolejnymi?
Anabell 20:25, 20 paź 2017

Kasiu - jestem też za drewnianą.
Zależy jakimi roślinami będziesz obsadzała.
Jak pędy/ łodygi zostają na zimę na altance to zawsze drewno lepsze mniej przemarzają zimą. na przykład róże pnące.
Możesz zamówić u tych co robią domki, altanki.
Zgubiłam adres do firmy co mnie robili domek przy mnożarce, to nie był typowy tylko taki jak mi pasował.
W necie poszukaj firm, albo w okolicy, tylko pod W/wy zawsze najdrożej.
Przyjeżdżają i montują.
Kasya 20:32, 20 paź 2017

jeszcze nie wiem czym bede obsadzac, wszystko zalezy jakie zadaszenie zaplanuje
z wykonawca to nie problem tylko wszystko kwestia kasy

no mam jeszcze czas na myslenie do wiosny
taka tez mi sie podoba ale to jzu znacznie wieksze koszty...
Kasya 20:33, 20 paź 2017

Ewa777 napisał(a)
...Ciekawe czy jutro nie wrócisz z kolejnymi?

ciiii
Kasya 20:33, 20 paź 2017

makadamia napisał(a)
Ja zdecydowanie wolę drewniane, chyba że gdzie indziej jest dużo drewna, np.: na elewacji. Drewno, odwrotnie niż metal robi "ciepłe" wrażenie - dużo bardziej przyjemne. W mojej opinii oczywiście.

Natomiast faktycznie zapewne będzie droższe i trudniejsze do zrobienia niż metal.
W marketach najgrubsze belki mają 10 cm, a to za mało żeby zrobić dobre wrażenie (patrz: "szubienica" u mnie na podwórku). Trzeba poszukać w sklepach specjalistycznych. Do tego dochodzą specjalne ukryte złącza ciesielskie. Nie tylko są dużo droższe niż zwykłe, ale wymagają frezowania, czyli sami tego raczej nie zrobicie.
I to są powody, dla których konstrukcja u mnie na podwórku wygląda jak szubienica, a nie jak inspiracje Ewy

Kruszynę fine line też mam, ale jeszcze za mała, żebym mogła coś konkretnego powiedzieć

no ja tez chyba wole drewniane, bardziej przytulne...