Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

pestka56 23:04, 08 gru 2016

Bogdzia napisał(a)

Pewnie Flamantanz.

Nie mam pojęcia. Rosaćwik przysłał mi ją omyłkowo zamiast Ghilsaine de Feligonde. Tej, którą wymieniasz nie mają w ofercie.
Kasya 20:43, 10 gru 2016

pestka56 napisał(a)

Nie mam pojęcia. Rosaćwik przysłał mi ją omyłkowo zamiast Ghilsaine de Feligonde. Tej, którą wymieniasz nie mają w ofercie.

daj jej szane w innym miejscu jesli tam nie pasuje
Kasya 20:47, 10 gru 2016

pestka56 napisał(a)

Odwiedziny mile widziane.

Wisterii mam w sumie 6 Mam nadzieję zrobić z nich pergolę-altanę.
Palibin to eksperyment. Wcześniej miałam bzy Krasawica Moskwy i jeszcze jakieś niebieskie bardzo szlachetne i jednego roku wszystkie padły.

Różanka jest na razie surowa, ale chcę tam mieć szałwie, perowskie, lawendy, może werbena polubi to miejsce. W ogóle u mnie do zeszłego roku bylin prawie nie było.
Rose der Hoffnung muszę przesadzić bardziej na przód, bo ją zatłamszą Novalisy i Angele. Mam tam jeszcze coś co ledwie zakwitło – gift od Rozaćwików, nazywa się Stuttgardia. Zobaczę jak u mnie będzie rosła i dopiero zdecyduję, gdzie docelowo posadzić.
Czy Twoje róże też niektóre w pierwsym roku po posadzeniu słabo kwitły? Mam ten kłopot z Golden Gate. Był tylko jeden kwiatek, nawet nie sfotografowałam

Liliowców mam sporo, ale niezbyt o nie dbałam. Nie wszystkie nazwy mam spisane niestety. Mam nadzieję, że wiosną wreszcie dobiorę się do liliowcowej rabaty i podzielę je, bo już strasznie im ciasno.

ja mam palibinow 6 +2 na pniu kocham ich zapach, polecam jeszcze miss kim, koreanski, rowniez pieknie pachnie
niektore roze sa kiepskie w pierszym roku, nie wiem czy to zalezy od odmiany czy od sadzonki...a moze jedno i drugie
zaczelam gromadzic liliowce w tym roku, ale te nizsze odmiany
Kasya 20:49, 10 gru 2016

kopczykowalam dzisiaj roze....w deszczu i blocie...bylo extra
zabraklo ziemi wiec kilka szt musze podsypac jutro
jeszcze zwiazac trawy i ponakladac agro
pogoda ma byc taka sama wiec rowniez bedzie extra...juz sie ciesze na ta mysl

pestka56 21:06, 10 gru 2016

Właśnie mi podpowiedziałaś co mam zrobić przy moim palibinie
Generalnie w ogrodzie staram się pozbywać trawnika, więc miałam tam posadzić niskie trawy. Palibin rośnie mniędzy wierzbą a jaśminowcem. Za jaśminowcem jest jarząb szwedzki, a daje róże i płot. Chciałam to wszystko podsadzić niskimi trawami, ale teraz myślę, że zrobię tylko borderek z traw, a wnętrze wypęłnię tymi bzami aż do jarząba.

Mam sporo liliowców, ale w strasznym bałaganie. Nie wszystkie znam odmianowo, bo zbyt zawierzyłam pamięci. Poza tym jest w nich też niezły bajzel jeśli chodzi o kolory. Następna rzecz do uporządkowania.

Moje róże są na razie lekko okopczykowane. Muszę podebrać ziemi z kompostownika i dosypać. Uwielbiam róże, ale to kopczykowanie i potem rozkopczykowanie... brrrrr...
Anda 21:12, 10 gru 2016

Kasya napisał(a)
kopczykowalam dzisiaj roze....w deszczu i blocie...bylo extra
zabraklo ziemi wiec kilka szt musze podsypac jutro
jeszcze zwiazac trawy i ponakladac agro
pogoda ma byc taka sama wiec rowniez bedzie extra...juz sie ciesze na ta mysl

No, siem zabrałaś do roboty Nie zazdroszczę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 21:55, 10 gru 2016

Anda napisał(a)

No, siem zabrałaś do roboty Nie zazdroszczę.

no...ale to ostatni dzwonek
Kasya 13:54, 11 gru 2016

pestka56 napisał(a)
Właśnie mi podpowiedziałaś co mam zrobić przy moim palibinie
Generalnie w ogrodzie staram się pozbywać trawnika, więc miałam tam posadzić niskie trawy. Palibin rośnie mniędzy wierzbą a jaśminowcem. Za jaśminowcem jest jarząb szwedzki, a daje róże i płot. Chciałam to wszystko podsadzić niskimi trawami, ale teraz myślę, że zrobię tylko borderek z traw, a wnętrze wypęłnię tymi bzami aż do jarząba.

Mam sporo liliowców, ale w strasznym bałaganie. Nie wszystkie znam odmianowo, bo zbyt zawierzyłam pamięci. Poza tym jest w nich też niezły bajzel jeśli chodzi o kolory. Następna rzecz do uporządkowania.

Moje róże są na razie lekko okopczykowane. Muszę podebrać ziemi z kompostownika i dosypać. Uwielbiam róże, ale to kopczykowanie i potem rozkopczykowanie... brrrrr...

nie udalo mi sie wczoraj odpowiedziec, nie moglam zapisac posta
jesli chodzi o palibiny to jestem "za"

liliowce zaczelam gromadzic dopiero od tego roku, czekam az sie rozrosna dopiero

co do roz to masz racje...ale i tak ciezko im sie oprzec

dokonczylam kopczykowanie ale nic nie okrylam bo tak leje ze sie nie da
pestka56 14:19, 11 gru 2016

Ja jeszcze poczekam, aż się ustali zimno. Boję się, że jak mocniej okryję przy tej temperaturze, to zaczną rosnąć. Mają sporo pąków liściowych przy ziemi.

U nas pada non stop od prawie 48 godzin i wszystko wsiąka.
Kasya 14:25, 11 gru 2016

pestka56 napisał(a)
Ja jeszcze poczekam, aż się ustali zimno. Boję się, że jak mocniej okryję przy tej temperaturze, to zaczną rosnąć. Mają sporo pąków liściowych przy ziemi.

U nas pada non stop od prawie 48 godzin i wszystko wsiąka.

no ale ja w tygodniu nie dam rady nic zrobic...a zobacz jakie sa prognozy

http://www.weatheronline.pl/weather/maps?LANG=pl&CONT=plpl&LAND=PL&WMO=12375&LEVEL=51&R=0&NOREGION=1