Stożki to zwykły cis pospolity a za nimi jest żywopłot z cisa Hicksii jeśli o ten pytasz bo w innym miejscu pod płotem mam też ze zwykłego cisa pospolitego.
Co roku na wiosnę w markecie ogrodniczym na O mają zwykłe cisy w sprzedaży duże ilości i można wybrać z nich coś na kształt już jako takiego stożka tylko mocno wyobraźnie trza wyostrzyć ja na początku nadaję takiemu okazowi luźny pokrój stożka a potem go zagęszczam i w ten sposób mam takich kilka okazów
Dzięki. Na szczęście mam niedaleko sklep na O więc wiosną będę zaglądać.
A te cisy na stożki miały już taki ciut stożkowy pokrój, bo nie wiem czy szukać takich raczej rozgałęzionych? Z tego co pamiętam, jesienią były w O ale z wyglądu raczej kolumnowe. Jeżeli takie będą, to z nich też da się wyczarować stożek?
Tu masz zdjęcia poglądowe stare bo z kwietnia 2015
Raczej szukaj takich rozgałęzionych i szerszych już od dołu.Tu pod płotem są zwykłe cisy pospolite z którego to gatunku są moje stożki,ten pierwszy okaz który rośnie za rododendronem modeluję go teraz w innym miejscu na stożek,z drugiego może by się coś udało ale z następnych to już nie
poniżej wygląd tego pierwszego po roku, ciachnięty nożycami na szczupło
tu już w docelowym miejscu i odpowiednio obrócony,szału jeszcze nie ma bo musi się jeszcze zagęścić
Tak to Obi,a jeszcze zapomniałam dodać i myślę że Renata też to przeczyta że na tych cisach kupionych w markecie miałam mnóstwo miseczników, to trzeba uważać