Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anulajda w raju

Anulajda w raju

anulajda 09:46, 13 gru 2016

AngelikaX napisał(a)
Wrzuciłam u siebie z googla - powiedz Aniu czy to to to właśnie to...?

Dokładnie jak na czwartej fotce musi być metalowa
anulajda 10:20, 13 gru 2016

Kokesz napisał(a)
Czy cisy, które tniesz w stożki i cisy posadzone jako żywopłot, to ta sama odmiana? Te stożki bardzo mi się podobają, muszę takie gdzieś poszukać w mojej okolicy, pewnie nie będą tanie, bo z tego co wiem to wolno przyrastają.
Pościnałam jesienią gałązki z cisa, który rośnie u mnie niedaleko, jest to chyba odmiana kolumnowa, zobaczymy czy się ukorzeni

Stożki to zwykły cis pospolity a za nimi jest żywopłot z cisa Hicksii jeśli o ten pytasz bo w innym miejscu pod płotem mam też ze zwykłego cisa pospolitego.
Co roku na wiosnę w markecie ogrodniczym na O mają zwykłe cisy w sprzedaży duże ilości i można wybrać z nich coś na kształt już jako takiego stożka tylko mocno wyobraźnie trza wyostrzyć ja na początku nadaję takiemu okazowi luźny pokrój stożka a potem go zagęszczam i w ten sposób mam takich kilka okazów
anulajda 10:21, 13 gru 2016

eee_taam napisał(a)

byłam widziałam uszek nie wywija

Kokesz 16:56, 13 gru 2016

Dzięki. Na szczęście mam niedaleko sklep na O więc wiosną będę zaglądać.
A te cisy na stożki miały już taki ciut stożkowy pokrój, bo nie wiem czy szukać takich raczej rozgałęzionych? Z tego co pamiętam, jesienią były w O ale z wyglądu raczej kolumnowe. Jeżeli takie będą, to z nich też da się wyczarować stożek?
anulajda 11:59, 14 gru 2016

Kokesz napisał(a)
Dzięki. Na szczęście mam niedaleko sklep na O więc wiosną będę zaglądać.
A te cisy na stożki miały już taki ciut stożkowy pokrój, bo nie wiem czy szukać takich raczej rozgałęzionych? Z tego co pamiętam, jesienią były w O ale z wyglądu raczej kolumnowe. Jeżeli takie będą, to z nich też da się wyczarować stożek?

Tu masz zdjęcia poglądowe stare bo z kwietnia 2015
Raczej szukaj takich rozgałęzionych i szerszych już od dołu.Tu pod płotem są zwykłe cisy pospolite z którego to gatunku są moje stożki,ten pierwszy okaz który rośnie za rododendronem modeluję go teraz w innym miejscu na stożek,z drugiego może by się coś udało ale z następnych to już nie

poniżej wygląd tego pierwszego po roku, ciachnięty nożycami na szczupło

tu już w docelowym miejscu i odpowiednio obrócony,szału jeszcze nie ma bo musi się jeszcze zagęścić
bdan 12:41, 14 gru 2016

Aniu Ignasia pościskałam, popodziwiałam. Melduję, że u siebie mojego wnusia pokazuję
anulajda 12:59, 14 gru 2016

bdan napisał(a)
Aniu Ignasia pościskałam, popodziwiałam. Melduję, że u siebie mojego wnusia pokazuję

już lecę
bdan 06:51, 15 gru 2016

anulajda napisał(a)

Stożki to zwykły cis pospolity a za nimi jest żywopłot z cisa Hicksii jeśli o ten pytasz bo w innym miejscu pod płotem mam też ze zwykłego cisa pospolitego.
Co roku na wiosnę w markecie ogrodniczym na O mają zwykłe cisy w sprzedaży duże ilości i można wybrać z nich coś na kształt już jako takiego stożka tylko mocno wyobraźnie trza wyostrzyć ja na początku nadaję takiemu okazowi luźny pokrój stożka a potem go zagęszczam i w ten sposób mam takich kilka okazów

Ten market to Obi, czy o jakimś innym piszesz?
anulajda 07:25, 15 gru 2016

bdan napisał(a)

Ten market to Obi, czy o jakimś innym piszesz?

Tak to Obi,a jeszcze zapomniałam dodać i myślę że Renata też to przeczyta że na tych cisach kupionych w markecie miałam mnóstwo miseczników, to trzeba uważać
bdan 07:47, 15 gru 2016

anulajda napisał(a)

Tak to Obi,a jeszcze zapomniałam dodać i myślę że Renata też to przeczyta że na tych cisach kupionych w markecie miałam mnóstwo miseczników, to trzeba uważać

Dzięki Aniu, u mnie jeszcze mały Mikołaj zagościł, zapraszam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies