Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

violka171 16:45, 06 cze 2016

Hanus to tulipek lodowy owy Król ,a to z boku cebuli to jego dzieciatko?czy dobrze pojmuje? i co to jest te trzy malutkie,czy to tez jego dzieci tyle ze mniejsze ?
napisz krok po kroku co teraz z tymi tulipkami robić,czy ta brazowa skorke zdejmuje sie z nich jak dobrze przeschna?
i rozumiem ze juz moge wysypac z donic te ,co były wczesniej wykopane?
pozdrawiam Haniu
gobasia 18:10, 06 cze 2016

Załapałam się na pierwszą setkę
Życzę 1000 i jeszcze i jeszcze

Juki dadzą popis tyle kwiatostanów
Pomidory kaput tzn co uschły czy zaraza
hanka_andrus 20:11, 06 cze 2016

violka171 napisał(a)
Hanus to tulipek lodowy owy Król ,a to z boku cebuli to jego dzieciatko?czy dobrze pojmuje? i co to jest te trzy malutkie,czy to tez jego dzieci tyle ze mniejsze ?
napisz krok po kroku co teraz z tymi tulipkami robić,czy ta brazowa skorke zdejmuje sie z nich jak dobrze przeschna?
i rozumiem ze juz moge wysypac z donic te ,co były wczesniej wykopane?
pozdrawiam Haniu

Wszystko dobrze zrozumiałaś. Tulipanki świeżo sadzone przez ciebie, i wykopane, jak mają brązową skórkę, to je przytnij aż do cebulki i zostaw jeszcze na tydzień w kuwecie bez ziemi. Za Tydzień, dwa, całkiem wyschną i wtedy przechowasz je do września, kiedy będziesz komponować rabatę tulipanową. Brązowej otoczki nie zdejmujesz, chyba, że sama odpadnie.
Natomiast te co już masz z"poprzedniego wykopu" możesz zacząć przebierać. Te większe i z brązową łuską zachowujesz, a resztę wywal.poza ogród na śmietnik. Nie spodziewam się między nimi rewelacji. Ale są żywotne, warto te większe posadzić gdzieś, gdzie mogą pozostać na stałe.

Tulipan podczas rośnięcia daje klon nowych cebul, podobnie jak mieczyki. Te większe cebulki będą kwitły w przyszłym roku, maluchy, też będą kwitły ale za 3 lata. Nie warto dzieciaków trzymać, chyba, że pragniesz. No te dwie krasnalki, to warto trzymać, bo są b.ładne.
violka171 20:22, 06 cze 2016

dziekuje Haniu za bezcenna rade
a te złaczone dwie skad rosł tulipek mam je rozdzielić czy zostawic tak jak sa ?
i gdzie najlepiej przechować je do wrzesnia ?
violka171 20:41, 06 cze 2016

gobasia napisał(a)
Załapałam się na pierwszą setkę
Życzę 1000 i jeszcze i jeszcze

Juki dadzą popis tyle kwiatostanów
Pomidory kaput tzn co uschły czy zaraza

Dziekuję pięknie
pomidory ani nie uschły ani nie dopadła zaraza,poprostu nie otwierałam drzwi i sie kwiaty nie zapyliły,takze czesc kwiatów obumarnie zamiast dac owoc
boguslaw_grz... 20:44, 06 cze 2016

Violus trzymam sie instrukcji,wroccilem do domu,hortka pada,kwiaty zwiniete,szybko podlalem i odzyla,moze jednak dac ja do wiekszej donicy?
boguslaw_grz... 20:46, 06 cze 2016

A co do tunelu to choc raz mialem racje
violka171 20:52, 06 cze 2016

boguslaw_grzybowski napisał(a)
Violus trzymam sie instrukcji,wroccilem do domu,hortka pada,kwiaty zwiniete,szybko podlalem i odzyla,moze jednak dac ja do wiekszej donicy?

widzisz,nie trzymałeś się instrukcji bo trzymałeś ją w pokoju nie na balkonie jak mówiłam
podlewaj regularnie tylko nie bezposrednio kranówą a wytrwa do Twojego przyjazdu
violka171 20:55, 06 cze 2016

boguslaw_grzybowski napisał(a)
A co do tunelu to choc raz mialem racje

długo nie wytrzymałes by nie pisac hi hi
boguslaw_grz... 21:01, 06 cze 2016

Ale smieszne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies