Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

violka171 21:15, 09 cze 2016

hanka_andrus napisał(a)
Upał jest, to dlatego szybko przekwitają. Piękna! mimo wszystko! Violu, nie krzycz!

nie krzyczę nie nie Haniu wręcz przeciwnie-śmiać mi się chce że "aż tyle" czasu Boguś wytrzymał w milczeniu ha ha
hanka_andrus 21:24, 09 cze 2016

Violu, pytasz o pomidory.

Nie wiem ile masz kwiatostanów. Ja swoje pomidory ogławiam w połowie sierpnia. Powinny mieć wtedy 5, 6 pięter. u mnie szklarnia wysoka na 3 m, Ale u Ciebie chyba niżej jest. Aż pójdę zobaczyć zdjęcie. Dobrze by było, by chociaż 3 gałązki z kwiatami były albo i 4.
violka171 21:31, 09 cze 2016

Haniu moja ma dwa mety wysokości,ale popełnilam blad bo posadzilam blizej scian gdzie jest nizsza do sierpnia coś Ty nie maja szans juz niektore korony leza na suficie co to są piętra?????????????-mowisz o bocznych łodygach?
mam chyba hm...16 krzaczkow ,wrzuce foty po powrocie z weekendowego ogrodowania
violka171 21:37, 09 cze 2016

nie dalam chyba foty z tego wszystkiego ,to ostatnie zdjecie pomidorów z poprzedniego weekendu

hanka_andrus 22:11, 09 cze 2016

Violu. pomidor kwitnie stopniowo. najpierw jedno grono się zapyla. potem wyżej następne grono. I to są piętra. Twoje po lewej stronie zbyt wybujałe są, ale kwiatki wysoko, i nie wiem jak z zapyleniem, Poobserwuj w sobotę, czy sa małe pomidorki. Powinno być widać. Wbrew pozorom one chyba gorzej rokują z owocowaniem,
Nie wiem czy posłuchasz mojej rady, ale napiszę co ja bym zrobiła w tej sytuacji.

Gruby sznur/na grubość małego palca/ przeciągnęłabym od początku do końca w tym miejscu gdzie na zdjęciu są głowy pomidorów, Byłaby to podpórka dodatkowa pod kwiatostany, i poczekałabym do następnych kwiatków. i już potem ogławiać. /przycinać/

Natomiast te po prawej stronie, chyba będą rosły normalniej. Zobaczysz, i jak podrosną to też tak samo zrób. Może się uda ciut więcej kwiatostanów.

Qurcze, na odległość ciężko się tłumaczy.

Z reguły puszcza się 1 roślinę na 1 pęd, resztę pędów się usuwa./tzw wilki/. Ale w Twoim wypadku, można prowadzić na 2, 3 pędy, bo jest niski sufit, i szybko musisz kończyć rośnięcie w górę. Ale ta sama zasada, pęd główny, i 2 boczne, a reszta precz, pniemy się aż do sufitu. i ciachamy.

Nie wiem czy to ogarniasz? Zawile to chyba naszrajbowałam.
hanka_andrus 22:19, 09 cze 2016

Violu, nie załamuj się, ogórki na grządce moje dopiero listek pierwszy wypuściły. A dziś jeszcze dosiewałam w niektóre miejsca puste, A te kwitnące, to dostałam od wnusi, Przywiozła mi od teścia, i były już takie na pół metra, Nijak je było do gruntu sadzić, to wetknęłam do szklarni, przy patykach i dołożyłam jeszcze sznurki i pną się do góry i kwitną. Ogórki to były gruntowe zwykłe, nie te do szklarni długie.

Stres niepotrzebny, co ma wyrosnąć to wyrośnie.
violka171 22:39, 09 cze 2016

hanka_andrus napisał(a)
Violu. pomidor kwitnie stopniowo. najpierw jedno grono się zapyla. potem wyżej następne grono. I to są piętra. Twoje po lewej stronie zbyt wybujałe są, ale kwiatki wysoko, i nie wiem jak z zapyleniem, Poobserwuj w sobotę, czy sa małe pomidorki. Powinno być widać. Wbrew pozorom one chyba gorzej rokują z owocowaniem,
Nie wiem czy posłuchasz mojej rady, ale napiszę co ja bym zrobiła w tej sytuacji.

Gruby sznur/na grubość małego palca/ przeciągnęłabym od początku do końca w tym miejscu gdzie na zdjęciu są głowy pomidorów, Byłaby to podpórka dodatkowa pod kwiatostany, i poczekałabym do następnych kwiatków. i już potem ogławiać. /przycinać/

Natomiast te po prawej stronie, chyba będą rosły normalniej. Zobaczysz, i jak podrosną to też tak samo zrób. Może się uda ciut więcej kwiatostanów.

Qurcze, na odległość ciężko się tłumaczy.

Z reguły puszcza się 1 roślinę na 1 pęd, resztę pędów się usuwa./tzw wilki/. Ale w Twoim wypadku, można prowadzić na 2, 3 pędy, bo jest niski sufit, i szybko musisz kończyć rośnięcie w górę. Ale ta sama zasada, pęd główny, i 2 boczne, a reszta precz, pniemy się aż do sufitu. i ciachamy.

Nie wiem czy to ogarniasz? Zawile to chyba naszrajbowałam.

jest ok Haniu napisałaś bardzo dokładnie co i jak te wieksze puscilam na dwa pedy ( czytalam u Ciebie sporo, zapisywalam i wdrazałam u siebie)ale fakt ze są wybujałe krzaczory ,kwiaty sa na górze tylko,a te niskie dosadzałam pozniej,posłucham Twojej rady i tak też uczynie
Wie Haniu ze na odległośc trudno tak,ale widać dałas rade by napisać a ja by zrozumiec czyli jest ok
DZIEKUJE
hanka_andrus 23:30, 09 cze 2016

Ja już jak automat działam, i dlatego mi tak trudno po kolei czynności opisywać, a najczęściej zapominam o istotnych drobiazgach napisać.

Jak o tym potrząsaniu kwiatków w celu zapylenia. Krasnalka Natalka równa z pomidorami! Szybko rośnie! Ale jutro pewnie i kolejna krasnalka zrówna się z pomidorkami.
Kwiatki dla Was panienki od hosty!

Basilikum 06:32, 10 cze 2016

a pomidory masz wybujale, ze ho ho dzieci Ci przerosly
hanka_andrus 11:19, 10 cze 2016

Jestem ciekawa, czy pogoda Ciebie nie odstraszy od nocowania w ogrodzie? U mnie ziąb.