Violu. pomidor kwitnie stopniowo. najpierw jedno grono się zapyla. potem wyżej następne grono. I to są piętra. Twoje po lewej stronie zbyt wybujałe są, ale kwiatki wysoko, i nie wiem jak z zapyleniem, Poobserwuj w sobotę, czy sa małe pomidorki. Powinno być widać. Wbrew pozorom one chyba gorzej rokują z owocowaniem,
Nie wiem czy posłuchasz mojej rady, ale napiszę co ja bym zrobiła w tej sytuacji.
Gruby sznur/na grubość małego palca/ przeciągnęłabym od początku do końca w tym miejscu gdzie na zdjęciu są głowy pomidorów, Byłaby to podpórka dodatkowa pod kwiatostany, i poczekałabym do następnych kwiatków. i już potem ogławiać. /przycinać/
Natomiast te po prawej stronie, chyba będą rosły normalniej. Zobaczysz, i jak podrosną to też tak samo zrób. Może się uda ciut więcej kwiatostanów.
Qurcze, na odległość ciężko się tłumaczy.
Z reguły puszcza się 1 roślinę na 1 pęd, resztę pędów się usuwa./tzw wilki/. Ale w Twoim wypadku, można prowadzić na 2, 3 pędy, bo jest niski sufit, i szybko musisz kończyć rośnięcie w górę. Ale ta sama zasada, pęd główny, i 2 boczne, a reszta precz, pniemy się aż do sufitu. i ciachamy.
Nie wiem czy to ogarniasz? Zawile to chyba naszrajbowałam.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie