Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

ewa004 19:35, 04 gru 2016

Opuchlaki w ogrodzie się rozmnażają
Kasiek 21:34, 04 gru 2016

Dzisiaj pije pyszna herbatke w wysmienitym towarzystwie kolezanki Ogrodowiskowej

Do jutra kochane dziewczynki
Basilikum 21:48, 04 gru 2016

Kasiu
a ja slucham Volksmusik mam iscie swiateczny nastroj. Brakuje mi tylko kubka z Glühwein ale mi sie nie chce wstac i zagrzac

Kasiek 20:25, 07 gru 2016

Irenko- alez prosze
Bartek Luberda -
Violu - cieszy ze podobaly sie moje fotki, dziekuje
Nebel - niespodzianko moja, pojawiasz sie i znikasz
Haniu - bardzo dziekuje za przepis, wykorzystam. A z przygotowan swiatecznych to zamowilam biale fiolki, kilka doniczek, i kilka galazek kwitnacych magnolii. Ozdob zadnych nowych nie kupuje bo mam ich tyle ze...
Kasiek 20:27, 07 gru 2016

zawitka napisał(a)
Kasia wycieczkowałaś tak aż czułam zapach ha ha .Daj zdięcia z ogródka bo poszłaś i co???? Hanie co to za przepis-----OOOOOO jaka dociekliwa ze mnie baba!!!

Zawitko nie mam nowych fotek, moze kilka, dzisiejszych, takich raczej kiepskich...
Jaka baba no, kochana jestes
Kasiek 20:46, 07 gru 2016

Muszelka napisał(a)
Witam serdecznie!
Czytałam artykuł oraz kilkadziesiąt Twoich postów nt. opuchlaków w ogrodzie. Piszę więc do Ciebie, jako dobrej znawczyni tematu
W tym roku, w październiku, odkryłam w trawniku larwy chrząszcza majowego (pędraki), czyli temat pokrewny.

Od wczesnej wiosny 2017 r. planuję systematyczną walkę z nimi. Ponieważ nie stosuję chemii w ogrodzie, chcę z nimi powalczyć bronią biologiczną. Na początek zakupiłam 3 kg suszu wrotyczu i 1 kg suszu piołunu (późną wiosną planuję zrywać świeże ziele). Mam też przygotowany do oprysku roztwór tymolowy (rozpuszczony w spirytusie tymol).
Plan mam taki: zrobić gnojówkę z wrotyczu (z dodatkiem piołunu) i jeden raz w tygodniu opryskiwać nią trawnik. W następnym tygodniu trawnik chcę opryskiwać 0,5% roztworem tymolowym. Czy jest realna szansa w pokonaniu przeciwnika?

Wcześniej planowałam zastosować nicienie, ale wywary z wyżej wymienionych ziół i roztwór tymolowy najprawdopodobniej by je unicestwiły. Tak więc w nadchodzącym sezonie chcę tylko stosować wrotycz oraz piołun... można dorzucić też jaskółcze ziele? Jeśli ten plan nie wypali - od wiosny 2018 r. ruszę z nicieniami.
Co Ty na to?
Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź.
muszelka

Witaj Muszelko
Nie wiem jak duzy masz teren, nie wiem czy te ilosci o ktorych piszesz wystarcza. Opryskiwanie trawnika ...raczej watpie by dalo efekty, no chyba ze bedziesz plynu miala tak duzo ze nasaczysz nim caly ogrod.
Moze jednak pomysl by na poczatek zaatakowac larwy nicieniami wczesnymi ?
Nie wiem, naprawde, z chrzaszczami majowymi nigdy tak naprawde nie walczylam, chociaz widzialam kilka przy okazji w moim ogrodzie, czytaj wykopalam na jakiejs rabacie, walczac z opuchlakami.
Czytalam kiedys o fajnych efektach ogrodnika, ktory zrobil sobie podeszwy nabijane dlugimi gwozdziami. W ten sposob niszczyl larwy i napowietrznial trawnik.
Szczerze powiem, ze nie wierze w calkowity sukces w walce z chrzaszczami i opuchlakami, a to dlatego ze przeciez ciagle przychodza, przylatuja nowe. Mozemy ladnie ograniczyc ich populacje, ale pozbyc sie ich calkowicie, nie. Tym bardziej ze nie mamy ostrych zim...
Napewno walka, jakakolwiek, wspomoze Twoj ogrod
Kasiek 20:49, 07 gru 2016

Anda napisał(a)
Hej Kasiu, co u Ciebie? Pozdrawiam

Siedze w domku i podziwiam biala Bawarie Nie mamy sniegu ale scisnal mroz, byla mgla i zrobilo sie biale widowisko
Buziaki
Kasiek 21:06, 07 gru 2016

I teraz, jako wlascicielka tego watku, chcialabym wyjasnic i sprostac pewna rzecz.

Rozumiem nasza Danusie ze usunela wpisy awantury jak tu miala miejsce podczas mojej nieobecnosci. I mysle ze Wy rowniez.

Natomiast kompletnie nie rozumiem zachowania i ublizania, zupelnie bezpodstawnie, forumowiczki ...Hmm. Lycra? Byc moze Lycra.

Nie wyrazam rowniez zgody, aby wpisy mojego autorstwa, za ktore czuje sie w pelni odpowiedzialna, byly zmieniane i tracily swoja poprzednia forme

Lycra, nie zrozumialas wpisow dotyczacych miasta Swwinoujscia. Napisalam :

Swinoujscie to stare niemieckie miasto. Nie napisalam ze:
Swinoujscie , to stare, niemieckie miasto.
Roznica bardzo subtelna, jednakze zmieniajaca sens calego zdania, ktorego zreszta znaczenie przekazalam w zdaniu nastepnym, ustalajac granice tych dwoch panstw. Bardzo wyraznie i czytelnie.

Nie chce tu Twoich awantur i ublizan w stosunku do mnie i do innych forumowiczek, swoim wpisem pokazalas swoj poziom, a raczej jego brak. I wiesz co? Dla Ciebie to ja dzisiaj moge byc nawet Wietnamka w japonkach.

Sio.

Kasiek 21:07, 07 gru 2016

Basilikum napisał(a)
Kasiu
a ja slucham Volksmusik mam iscie swiateczny nastroj. Brakuje mi tylko kubka z Glühwein ale mi sie nie chce wstac i zagrzac

Lubie ten czas
Kasiek 21:08, 07 gru 2016

ewa004 napisał(a)
Opuchlaki w ogrodzie się rozmnażają

Dziekuje Ewus za wspanialy czas