Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą » Edycja postu

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Kindzia 11:32, 09 maj 2018

Ale masz kolorowo w ogrodzie, cudnie!
Kawa 11:48, 09 maj 2018

Gosia
ciesze się że jesteś już w domu
u mnie czochy tez zaczynają
ewelaa74 13:44, 15 maj 2018

Czochy powalają na kolana
ewelaa74 13:46, 15 maj 2018

Jak Twoje bukszpany się mają? U mnie 2 kulki wycięte - bałam się, że to ćma azjatycka. Ale do końca nie wiem co je zaatakowało. Reszta ma się nieźle. Kiedy przycinasz swoje cuda?
m_gocha 21:35, 16 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Ale masz kolorowo w ogrodzie, cudnie!
Kasiu witaj w moich skromnych progach
Dziękuję Ci za odpowiedź na temat lilaka Palibina. Po przekwitnięciu będę ciąć. W ubiegłym roku przesadzany trochę to odchorował. Ale tej wiosny zakwitł odrabiając straty z ubiegłego roku. Kwitnie długo. Po całym ogrodzie rozchodzi się cudny zapach. Dość długo utrzymuje swoje kwiaty w wazoniku. Jestem nim zachwycona

Trochę mnie martwią drobne liście - mam nadzieję, że nie jest to oznaką słabego ukorzenienia

To i "zwykłe" lilaki zostawiam. Nie wyobrażam sobie ogrodu i wiosny bez bzów
jolka 21:38, 16 maj 2018

Śliczne te bzy. Pozachwycam się u Ciebie, bo ja nie mam..

m_gocha 21:48, 16 maj 2018

Kawa napisał(a)
Gosia
ciesze się że jesteś już w domu
u mnie czochy tez zaczynają

Hej, Kami
U mnie czosnki jedne zaczynają kwitnąć, inne w pełni rozkwitu a niektóre już zaczynają przekwitać. Istne szaleństwo! Za szybko ta wiosna pędzi do lata. Czasem aż mnie strach dopada, że jak dalej tak pójdzie w takim tempie to w sierpniu będziemy mieli już jesień
Zaczosnkowałam się w tym roku

m_gocha 22:44, 16 maj 2018

ewelaa74 napisał(a)
Jak Twoje bukszpany się mają? U mnie 2 kulki wycięte - bałam się, że to ćma azjatycka. Ale do końca nie wiem co je zaatakowało. Reszta ma się nieźle. Kiedy przycinasz swoje cuda?
WItaj Ewela Chyba u mnie jesteś po raz pierwszy
Bukszpany wyglądają dobrze Ostatnio nawet zerknęłam czy jakiś oznak żerowania ćmy bukszpanowej nie widać, ale odpukać wygląda że jest OK.
Bukszpany tnę na przełomie czerwca i lipca. Czasem lekko koryguje odrosty końcem sierpnia. W tym roku planowałam wczesną wiosną drastyczne cięcie bo już są tak ogromne, że zaczynają się wzajemnie pożerać. Niestety najpierw było długo zimno a potem nagle wszystko ruszyło w takim tempie że już było za późno
Fotki moich największych bukszpanów z przed tygodnia

Po tych ostatnich deszczach ruszyły jak szalone i już są zdecydowanie bardziej "zarośnięte". Mus za kilka tygodni za fryzjerstwo się zabrać
ewelaa74 napisał(a)
Czochy powalają na kolana
Od dwóch lat mam czosnki i jestem nimi nieustannie zauroczona

a tutaj oprócz czochów widać też moje buksowe kulki i obwódki

m_gocha 23:30, 16 maj 2018

jolka napisał(a)
Śliczne te bzy. Pozachwycam się u Ciebie, bo ja nie mam..

Oj Jola! Popiół na głowę
Dawno Cię u mnie nie było. Powiem Ci, że czasowo nie wyrabiam. Zerkam na forum - nawet ostatnio stojąc w tych wariackich korkach dla ukojenia nerwów przeglądałam O.
Ale tutaj też można się sfrustrować, bo jak widzę że na niektórych wątkach, które lubiłam podczytywać codziennie przybywa nawet po kilkadziesiąt stron, a do tego czytam, że ktoś ogarnia ogród, dom, pracę dzieci...

Bzy musowo nabyć i zasadzić tym bardziej, że ogród masz duży Zapachy ostatnio chłonę i staram się zakodować na cały rok. Zwłaszcza pod wieczór niesamowicie pachną bzy i konwalie. Dobrze, że trochę się ochłodziło bo dłużej będziemy cieszyć się wiosną
Widziałam u Ciebie cudną koralową piwonię i pomyśleć, że miałam taką samą w ręce i nie kupiłam
U mnie piwonie (zwłaszcza te babcine) mają ogrom pąków. Czekam na kwiaty i znów cudne piwoniowe zapachy
Póki co pąki też zachwycają Nawet z takimi dodatkami
MirellaB 02:41, 17 maj 2018

U Ciebie jak zawsze można się zachwycać zdjęciami ogrodu - pięknie masz

Pewnie już to pisałaś, ale nie jestem u Ciebie od początku założenia wątku.
Czy byś mogła mi napisać jaka jest historia tego ogromnego bukszpanu?