Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą » Edycja postu

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 00:03, 22 mar 2017

Zdążyłam dzisiaj po pracy jedynie przyciąć perukowca i trochę ogarnąć rabatę koło oczka wodnego. Oby weekend był ładny
jolka 09:28, 22 mar 2017

Jejku, ile kwiecia!! Wiosna się spisała w pierwszym dniu. Krokusy prześliczne, i w ogóle taka świeżutka zieleń Ja wprawdzie fotek nie zdążyłam zrobić, ale wczoraj poczyściłam ostatnie jeżówki, jeszcze mi lawenda została do cięcia.
m_gocha 14:45, 22 mar 2017

jolka napisał(a)
Jejku, ile kwiecia!! Wiosna się spisała w pierwszym dniu. Krokusy prześliczne, i w ogóle taka świeżutka zieleń Ja wprawdzie fotek nie zdążyłam zrobić, ale wczoraj poczyściłam ostatnie jeżówki, jeszcze mi lawenda została do cięcia.
Jola to teraz wygodna ławeczka i kawka i podziwianie wiosny i Twoich cudnych widoków

A tak a propos fotek... Gdy wczoraj robiłam fotki klęcząc na kolanach z nosem przy ziemi, nagle poczułam czyjś wzrok na sobie. Sąsiad przyglądał mi się podejrzliwie a potem zapytał: Czego pani tak szuka?
m_gocha 14:46, 22 mar 2017

A dzisiaj szruga, mgła i deszcz... niczym listopad

Muszę zerknąć w wolnej chwili i podelektować się tymi cudnymi widokami

A tutaj ekologiczne opryski

i tutaj od Miry i Eli z Ptasiego gaju

HT- herbatka tymiankowa (mszyce) składniki: 20g tymianku, 20g oregano, 1/2l wódki, woda.
1) do 1,5l słoika, butelki wsypać zioła, 1/2l wódki, 1/2l wody - odstawić na 24h
2) przecedzić, wilgotne zioła wsypać do butelki/ słoika i zalać 1/2l wrzątku, ostudzić, przecedzić i dodać do pierwszego wywaru (punkt1)
Do oprysku 150 ml na 2-3l wody

Ow- octan wapnia (choroby, wzmocnienie) składniki: woda, czyste wapno, ocet winny lub spirytusowy.
1) 13 dkg kredy wsypujemy do litrowego słoika, butelki i uzupełniamy do pełna wodą. (przed użyciem trzeba dobrze wymieszać).
2) do drugiej butelki 2 l wlewamy: 500 ml octu jabłkowego lub winnego o stężeniu 6% i dodajemy 200 ml zawiesiny kredy malarskiej.
Nastąpi reakcja, płyn będzie się burzył, ze słoika będzie wydzielał się ostry zapach, po zakończeniu dolewamy wodę najlepiej deszczówkę.
Do oprysku do butelki 1l wlać 75 ml OW i uzupełnić wodą, do 2l 150 OW+ woda

Ważne - pryskac najpierw HT- 1 dzień przerwy OW
jeśli uzyjemy najpierw OW- to 7 dni przerwy i HT

RT- roztwór tymolu (odkażanie gleby, ślimaki) składniki: 50g tymolu, 200 ml spirytusu, olejek rozmarynowy.
Bardzo śmierdzi, proponuje robić na zewnątrz.
1) rozpuścić tymol w ciepłym spirytusie (lekko podgrzać )
opryski 1-2 ml RT + 1-2 ml olejku rozmarynowego na 1 l wody
na ślimaki 5lm RT+ 5ml olejku rozmarynowego na 1l wody
bdan 12:37, 23 mar 2017

Gosiu +17 zazdroszczę, kwiaty piękne. Rzeczywiście wiosna do Ciebie przyszła.

Widzę, że do oprysków się przymierzasz
Kawa 12:44, 23 mar 2017

rany Gosia tyle wiosny u Ciebie
to ja daleeeko w tyle za tobą
malgol 12:58, 23 mar 2017

Gosia,ale piękne te botaniczne krokusy! czym róznią się od niebotanicznych?
Bogdzia 13:36, 23 mar 2017

Sliczna masz wiosne , po zimie zielen i kolory bardzo ciesza.
Bogdzia 13:37, 23 mar 2017

malgol napisał(a)
Gosia,ale piękne te botaniczne krokusy! czym róznią się od niebotanicznych?

Botaniczne gatunki to ,,dzikie" gatunki. Krokusy botaniczne sa mniejsze od wielkokwiatowych i wczesniej kwitną.
m_gocha 14:51, 23 mar 2017

bdan napisał(a)
Gosiu +17 zazdroszczę, kwiaty piękne. Rzeczywiście wiosna do Ciebie przyszła.

Widzę, że do oprysków się przymierzasz
Po tym dniu z +17 były fatalnie mgliste, dżdżyste i zimne dwa dni z max +4. Przed chwila wyszło słoneczko i chyba jest ciepełko (właśnie kończę pracę )

Przyglądam się tym opryskom, choć trochę mnie przeraża konieczność ich systematycznego stosowania.Danusiu a Ty stosujesz je w swoim ogrodzie?
Pytałam kiedyś u Ciebie na wątku w jakim celu siejesz na płatkach kosmetycznych i co potem z nimi się dzieje gdy zaczynają roślinki kiełkować i rosnąć