Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

zoja 10:58, 19 sie 2016

BasiaLT napisał(a)
Eno eno... rabatka jak ta lala. Jak urośnie to będzie cudny busz. Śliczne różyczki u ciebie. Zakupy też fajne. Na kilku wątkach widziałam że w B. fajne cebule, tylko nijak nie mam jak się wyrwać i zajechać... ech... może jutro coś wykombinuję

oby oby
u mnie w B były tylko niektóre tulipany więc to pewnie kwestia przypadku na co się trafi - jeszcze zdążysz
zoja 11:01, 19 sie 2016

iwka napisał(a)
oj nie wiem czy tam żurawki zmieścisz, chyba nawet rozchodnik za blisko hortensji masz posadzony. Jeszcze mniejsze sadzonki rozchodnika miałam i posadzone było 40 cm od hortek. W ubiegłym roku jeszcze palec można było wcisnąć, w tym niestety rozchodnik wlazł mi w hortensje

zmieszczę - jak uda mi się kupić - u mnie takie potwory nie rosną a najwyżej przesadzę...
Za blisko? to będę myśleć jak zacznie się problem - może hortensję "ogolę" od dołu

nie wiem - chciałabym żeby był taki busz żeby już chwasty nie chciały tam rosnąć i żeby to tworzyło zwartą trójwymiarową plamę - żeby ziemi nie było specjalnie widać...

Pytanie najpoważniejsze moje to co za hortensjami można posadzić? i czy w ogóle? sadziłam je metr od tuj, a teraz okazuje się, że przerosną mi wszystko - ścieżkę mam zostawić?
wymyśliłam, że wiosną niech kwitną tam tulipany to potem nie będzie widać ich brzydkich liści
BasiaLT 11:04, 19 sie 2016

zoja napisał(a)
Eksperymentalna sciolkowana trawa rabata - trawa stracila zielony kolor:

Bardzo jestem ciekawa jak ci się sprawdzi to ściółkowanie skoszoną trawą. Słyszałam że tak można ale nigdy tak nie robiłam.
zoja 11:14, 19 sie 2016

BasiaLT napisał(a)

Bardzo jestem ciekawa jak ci się sprawdzi to ściółkowanie skoszoną trawą. Słyszałam że tak można ale nigdy tak nie robiłam.

sprawdziłam już gazety pod korą - efekt na max pół roku
trochę krótko - teraz chodzę i wyrywam chwasty, bo gazety już się rozłożyły i kora chyba częściowo też...

więc liczę na trawę - bardziej dostępna i tańsza i może korzystniejsza?
BasiaLT 11:17, 19 sie 2016

Super by było. Trawa nic nie kosztuje i dostępna właściwie non stop - oprócz zimy oczywiście.
Anabell 17:13, 19 sie 2016

Wszędzie i wszystko (na bank) będziesz przesadzała Ale tak jest na początku nie sposób zrobić inaczej bo tylko siedzieć trzeba z pieleniem.
Między tujami a hortkami możesz dać miskanta wysokiego ale tylko w jednym miejscu 3 szt, lub powtórzyć.
Nie lubię nikomu doradzać bo się nie znam na odległość.
1 metr od tuj to nie jest duża odległość, ale akurat by obrobić.

Ja pod limkami posadziłam trawki Baron Re, między tym hosty i czarną trawę i już host nie widać, a konwalnik siedzi bida zagłuszona.
Barona przesadzałam teraz a powinnam w ubiegłym roku.
Miałam swoją opinię że kory już nie posypię, to strata czasu na sypanie i kasy.
Nie wiem co mnie po tylu latach naleciało zaczęłam sypać wiosną na trawiastej i bardzo żałuję.
Lecę popracować strzyc tuje.
zoja 18:02, 19 sie 2016

Anabell napisał(a)
Wszędzie i wszystko (na bank) będziesz przesadzała Ale tak jest na początku nie sposób zrobić inaczej bo tylko siedzieć trzeba z pieleniem.
Między tujami a hortkami możesz dać miskanta wysokiego ale tylko w jednym miejscu 3 szt, lub powtórzyć.
Nie lubię nikomu doradzać bo się nie znam na odległość.
1 metr od tuj to nie jest duża odległość, ale akurat by obrobić.

Ja pod limkami posadziłam trawki Baron Re, między tym hosty i czarną trawę i już host nie widać, a konwalnik siedzi bida zagłuszona.
Barona przesadzałam teraz a powinnam w ubiegłym roku.
Miałam swoją opinię że kory już nie posypię, to strata czasu na sypanie i kasy.
Nie wiem co mnie po tylu latach naleciało zaczęłam sypać wiosną na trawiastej i bardzo żałuję.
Lecę popracować strzyc tuje.

ja to nawet wole jak cos piszecie - nawet w formie krytyki - bo wiem, ze nie ze zlosliwosci tylko z dobrych checi
Jak bedzie trzeba to bede przesadzac to tez swego rodzaju przyjemnosc ale u mnie ziemia slaba nie bedzie tak bujnie roslo...

Z kora to u mnie tak, ze w sumie to ja lubie i mi sie podoba, ale ile tego trzeba sypac - worek bez dna

Strzyc tuje? To moze zdjecia beda - wpadne zaraz
MirellaB 20:36, 19 sie 2016

Zoja czekoladowy rozchodnik w korze faktycznie trochę niknie
Szukałam dzisiaj takiego, ale niestety nie dostałam. Kupiłam inne ciemne.
Kasya 20:47, 19 sie 2016

zoja napisał(a)
Eksperymentalna sciolkowana trawa rabata - trawa stracila zielony kolor:

------
Rozchodnik chocolate ginacy kolorystycznie na tle kory i jezowka glowing dream/z wypzedazy/:

/cegla dociaza przygieta galazke - licze ze sie ukorzeni/

Myśle ze jak róż górnik się rozróżnia i zakwitnie to będzie go widać
A jak oceniasz tą trawę ? Ja chyba wole drobną korę
zoja 21:03, 19 sie 2016

Mirello i Kasya Planuję tego rozchodnika podsadzić czymś jasnym i może obsypać tą skoszoną trawą.

Za wcześnie na moją ocenę trawy jako ściółki - troszkę wizualnie mnie razi... zobaczę jak będzie dalej.