Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blyxa i elipsa

Blyxa i elipsa

blyxa 09:41, 01 cze 2016

Dziś wkleję zdjęcia już z swojego podwórka

Biały Rh - posadzony między berberysem a lawendą. Podsypywany nawozem tylko ciut ciut, bo sąsiedzi nie lubią - ma piękne zdrowe liście i zawsze ładnie kwitnie. Jak dla mnie niewytłumaczalne

Na forum w różnych wątkach widziałam, że części osób rh nie dopisały. U mnie w tym roku nie zakwitło 20 białych azalii japońskich. Wszystkie miały przemarznięte pąki Znalazłam może ze 4-5 kwiatków na te wszystkie krzaczki.

Za to rosnąca między nimi fireball była przepiękna

Czerwone azalie japońskie pięknie dopisały choć na raty. Jedne kończyły kwitnienie, zaczynały kolejne A rosną obok siebie...

blyxa 09:48, 01 cze 2016

Zakątek z żurawkami. Do tej pory miałam tam kamienie i wszystko rosło słabo. Na wiosnę wymieniłam na korę. Żurawki strasznie oberwały - bo nie dość, że musiałam ogołocić korzenie (poprzerastały między kamieniami - masakra) to w czasie robót przyszedł przymrozek i te odsłonięte korzenie przymroził. Myślałam, ze część padnie - odbiły wszystkie (choć ze dwie na razie ledwie, ledwie) i może nie kwitną tak obficie jak zwykle, ale i tak bardziej niż oczekiwałam

A teraz gospodarczo (azalie nie dopisały - normalnie nie ma co pokazać )

Jeżyna Cudna jest. Gdzieś czytałam, ze panny młode biorą jej gałązki zamiast bukietu ślubnego. Sama bym wzięła

ROzsadę dostałam od mamy w prezencie, wsadziłam do doniczek - czas do gruntu.
blyxa 09:54, 01 cze 2016

Jagoda kamczacka tuż, tuż

Gdyby ktoś dumał nad żywopłotem liściastym w części niereprezentacyjnej to kamczacka jest warta rozważenia. Dobrze znosi przycinanie (a tnę regularnie, bo włazi na wszystko dookoła), jest gęsta, szybko ma liście, szybko rośnie i ma masę owoców. Myśle, ze jak zrobię drugi warzywniak (a w zasadzie owocniak ) to własnie jagodą kamczacką odgrodzę się od sąsiadów.

Agrest mimo niesprzyjających warunków (biedak rośnie między malinami) dzielnie stara się owocować

Karol99 09:58, 01 cze 2016

Piękne zbiory będą.
blyxa 10:04, 01 cze 2016

Zana napisał(a)
Ależ przepiękne te rododendrony!!!. I kaliny też oczywiście, ale to rh kradną moje serce

Rh im starsze tym piękniejsze. Dlatego w młodych ogrodach nie rzucają tak na kolana
blyxa 10:07, 01 cze 2016

Karol99 napisał(a)
Piękne zbiory będą.

Pewnie jak co roku klęska urodzaju

Najpierw chodzę, nawożę, podlewam itp
Pózniej chodzę i zbieram.
A na końcu chodzę i proszę dzieci aby choć trochę, bo zdrowe i swoje.

I gdzieś pod koniec jesieni mam dość i zwykle się odgrażam, że to ostatni rok, kiedy coś robię na froncie owocowym
Kawa 10:23, 01 cze 2016

blyxa napisał(a)
Zakątek z żurawkami. D

hahha a ja tak przyzwyczaiłam wzrok do bordowych żurawek że szukam ich na tym zdjęciu hihi

jagoda wielka i rh piękne
Kuba 11:02, 01 cze 2016

blyxa napisał(a)

Pewnie jak co roku klęska urodzaju

Najpierw chodzę, nawożę, podlewam itp
Pózniej chodzę i zbieram.
A na końcu chodzę i proszę dzieci aby choć trochę, bo zdrowe i swoje.

I gdzieś pod koniec jesieni mam dość i zwykle się odgrażam, że to ostatni rok, kiedy coś robię na froncie owocowym

Hehe skąd to znam
Jeżyna warta uprawy dla samych kwiatów
kasja83 12:35, 01 cze 2016

Blyxo wszystko super rośnie
Milka 12:45, 01 cze 2016

Piekne zbiory się zapowiadają
U mnie z azaliami podobnie, jakoś nierównoi, ważne że kwitły
I też mi ciut część podmarzła;
za to rodek się odwdzięcza pięknie i powiem, że ta jeżyna faktycznie cudna jest