Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blyxa i elipsa

Blyxa i elipsa

Magda70 22:22, 08 cze 2016

blyxa napisał(a)

Pomysł wzięłam z wydania specjalnego "mój piękny ogród" - tam do takich palików przyczepiono siatkę przeciw ślimakom (a ja ślimaków mam zatrzęsienie w ogrodzie).Myślę też, ze na wiosnę łatwo będzie przyczepić folię, gdybym chciała zrobić mini tunel foliowy.

Na razie skrzynie będą dwie - zobaczę jak się sprawdzi.

aaaa no i fajnie. Dobry pomysł.
Rumianka 22:38, 08 cze 2016

Dzięki Twoim zdjęciom przypomniałam sobie o szałwii tej czerwonej, kiedyś często ją sadziłam...Ona jest taka wdzięczna i daje sporo kolorku w rabacie...szkoda tylko, że jest jednoroczna...Masz tak stylowo i pięknie...
Rumianka 22:40, 08 cze 2016

Dawaj też Mamę na ogrodowisko, ma się czym pochwalić przecież...
Iwk4 23:13, 08 cze 2016

Skrzynki fajne, wysokie, dobrze sie będzie pielić. Ziemi zapas masz? Bo sporo tam trzeba
blyxa 23:16, 08 cze 2016

Rumianka napisał(a)
Dzięki Twoim zdjęciom przypomniałam sobie o szałwii tej czerwonej, kiedyś często ją sadziłam...Ona jest taka wdzięczna i daje sporo kolorku w rabacie...szkoda tylko, że jest jednoroczna...Masz tak stylowo i pięknie...

Dziękuję pięknie

Rumianka napisał(a)
Dawaj też Mamę na ogrodowisko, ma się czym pochwalić przecież...

Czyta Tak dumam, ze na jej ogród założę osobny wątek, bo fotki pozwoliła pokazać a w jednym wątku za bardzo się będą mieszać.
blyxa 23:19, 08 cze 2016

Iwk4 napisał(a)
Skrzynki fajne, wysokie, dobrze sie będzie pielić. Ziemi zapas masz? Bo sporo tam trzeba

Jutro mam żelazny plan zakupić ziemię (jedna skrzynia 16 worków 80 l - tak wychodzi z kalkulacji) - towarzystwo z donic trzeba pilnie przesadzić, jeśli mają być jakieś sensowne owoce
Kindzia 10:38, 09 cze 2016

Przyleciałam od Kasji za tymi Twoimi skrzynkami z systemem nawadniania. Napisz jak to działa, bardzo mnie interesują...
Zana 13:27, 09 cze 2016

Świetnie wyglądają paprocie z bluszczem w szarej donicy. O warzywniku to się nie wypowiem, bo to kompletnie nie moje klimaty
Kawa 13:33, 09 cze 2016

super skrzynki będą znaczy są
ale puste
blyxa 22:25, 09 cze 2016

Kindzia napisał(a)
Przyleciałam od Kasji za tymi Twoimi skrzynkami z systemem nawadniania. Napisz jak to działa, bardzo mnie interesują...

To o doniczki chodziło. Sprzedawcę mam z forum (polecany w jednym z wątków, ale nie pamiętam jakim), kupowałam na all. Podaję link do przykładowej aukcji - zjedz na dół i zobacz jak to wygląda (ma różne rozmiary i modele).
http://allegro.pl/skrzynka-cube-59x26-h23-6-system-nawad-mocca-i6232329734.html

W zależności od doniczki wlewam tam czasem i pół konewki wody i faktycznie, trzyma do kilku dni (największa donica to chyba prawie tydzień). Nie są idealne bo leje się trochę na wyczucie (niby jest wskaźnik ale ja go nie do końca czuję)a jak doniczka stała na pochyłym terenie to nalałam za mało wody i podsuszyłam słonecznika (dziś zobaczyłam).
W aktualne upały są rewelacyjne. Nie wiem jak się bedą sprawować przy deszczowej pogodzie.