Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa

AnnaCh 21:00, 21 mar 2016

Mi się podoba Też nie mam szczelnej ściany ze szmaragdów i nie będę miała Liczę na sąsiadów trochę, widzę, że Twoi Ci już tło fundnęli
Okna też chyba na maja umyję, bo nie zdążę. Poza tym mam bunt i u mnie w tym roku Świąt nie ma, wprosiłam się do innych na dwa dni
anbu 21:05, 21 mar 2016

Podoba mi się
Luteczka 21:06, 21 mar 2016

Uporządkowałam projekt, chyba co nieco trzeba będzie przesadzać

wybaczcie zapomniałam doklikać hosty na obrzeże
Luteczka 21:09, 21 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
Mi się podoba Też nie mam szczelnej ściany ze szmaragdów i nie będę miała Liczę na sąsiadów trochę, widzę, że Twoi Ci już tło fundnęli
Okna też chyba na maja umyję, bo nie zdążę. Poza tym mam bunt i u mnie w tym roku Świąt nie ma, wprosiłam się do innych na dwa dni

hi, hi, Aniu to tak jak ja, dwa dni świąt , żadnego we własnym domu
chociaż ja lubię organizować święta ale w tym roku Wielkanoc jest za wcześnie,stanowczo
anna_t 21:10, 21 mar 2016

Luteczka napisał(a)
no właśnie myślę,żeby część nasadzeń, które są, zostawić i do tego dosadzić tuje szmaragdy jako tło ale nie taki równy szpaler tylko po trzy na przykład,
hortensje przed nimi, może jakieś trawy?,
na brzegu hosty i bergenię,

Wszystkie iglaste zostawię oprócz płożących - dobrze im będzie pod lipami?

Zastanawiam się nad jukami, będą do tego pasowały?

Ewa ja na żywo widziałam Twoje tlo sąsiadki i według mnie nie jest najgorzej
te plyty na przeciwko bardziej drażnią.
ja bym już żywopłotu nie sadziła, lepiej te pieniądze przeznacz na wieksze sadzonki hortek. pamietaj ze hortensje to krzewy które do 1,5m dorastają spokojnie czyli ten brzydszy doł sąsiadki tujek zakryją.
a juki masz rewelacyjne, moze wszsytkie z calego ogrodu zebrać w jedno miejsce?np przy skalniaku?trochę go zniwelują. bo wiem że em nie da go ruszyć
Luteczka 21:12, 21 mar 2016

a i pomiędzy jako wypełnienie, szczególnie na początku jak roślinki będą małe, chciałabym dodać trawy, może rozplenice?
Margarete 21:22, 21 mar 2016

Ja bym też zostawiła tło sąsiadów jako ekran. Dałabym sygnalnie po swojej stronie ze 3-4 wysoko szczepione drzewa typu wiśnia umbraculfera, one cudnie wyglądają w takich miniszpalerkach (zobacz je u Gabi z wątku "Ogród dla roślin o mocnych nerwach" albo u naszej Karoliny na żywo) a na niższe piętro tak jak zaprojektowałaś hortensje i trawy....a przed nimi coś całkiem niskiego...tylko nie wiem czy hosty...
Jaka tam jest wystawa? Dużo słońca? Dadzą radę hosty? One wolą półcień.
Luteczka 21:26, 21 mar 2016

o widzisz Małgosiu wiśnia to dobry pomysł
rabata od ok 13 ma słońce do wieczora
ale mam w tym miejscu bergenie i hosty i bez problemu dają rade
ale może kocimiętkę tam posadzę albo lawendę
Luteczka 21:34, 21 mar 2016

anna_t napisał(a)

Ewa ja na żywo widziałam Twoje tlo sąsiadki i według mnie nie jest najgorzej
te plyty na przeciwko bardziej drażnią.
ja bym już żywopłotu nie sadziła, lepiej te pieniądze przeznacz na wieksze sadzonki hortek. pamietaj ze hortensje to krzewy które do 1,5m dorastają spokojnie czyli ten brzydszy doł sąsiadki tujek zakryją.
a juki masz rewelacyjne, moze wszsytkie z calego ogrodu zebrać w jedno miejsce?np przy skalniaku?trochę go zniwelują. bo wiem że em nie da go ruszyć

Hej Aniu, mówisz,że te tujki sąsiadki nie są złe?
cholercia może masz rację
wiesz co, no myślałam o tym, żeby skalniak jakoś wkomponować w ładną rabatę i np miało to być żwirowisko,
faktycznie jakby tak posadzić tam juki to by ładnie grało tym bardziej, że na skalniaku też są 3 juki, muszę to narysować
Margarete 21:35, 21 mar 2016

Hortensja lubi lekko kwaśny odczyn ziemi a lawenda zasadowy to nie bardzo razem chyba że zmienisz odczyn gleby w ramach rabaty. A może niską szałwię omszałą odmiany Deep Blue, zobacz jaka jest fajna i bardziej zwarta niż kocimiętką. W ub roku posadziła ją sobie nasza Anita...poszukam fotki to ci wkleję albo zobacz w wątku "Ania z zielonego wzgórza"